Crowdfunding: gun een haan ook een kiplekker leven!

Maar weinig mensen staan erbij stil, simpelweg omdat het zo onzichtbaar is en bij slechts weinig mensen bekend is: voor elke hen die eieren legt is een haan op de eerste dag van zijn leven vernietigd. Die leggen immers geen eieren en zijn dus ‘waardeloos’. Van legbatterij tot biodynamisch: overal hetzelfde verhaal. De biodynamische sector in Nederland wil dat veranderen en geeft die verandering een zetje met de crowdfundingactie ‘Groengilde Broederhaantjes’. Doe mee en koop voor 25 euro een blije Demeter-gecertificeerde haan!

Het droevige lot van mannelijke eendagskuikens

In Nederland zijn er 30.000 biodynamische legkippen. Deze kippen hebben een goed leven dankzij een ruime stal en buitenuitloop. Maar dit is, letterlijk, maar de helft van het verhaal. Op 50 kippen is er slechts 1 haan nodig om de rust in het kippenhok te bewaken. Dan zijn er nog 29.000 broertjes over. En die worden, ook in de biodynamische sector, als eendagskuiken gedood en verwerkt tot diervoer. Waarom fokken we die haantjes niet gewoon op tot vleeshanen? Het legkippenras is nu eenmaal goed in eieren leggen en niet in vlees kweken. Helaas, pindakaas.

Demeter-pluimveehouders komen in actie

De Demeter-pluimveehouders werken achter de schermen al zeven jaar aan de optimale oplossing: een zogenaamde ‘dubbeldoelkip’ die geschikt is voor zowel eieren als vlees. Die perfecte dubbeldoelkip is er nog niet, maar de pluimveehouders willen niet langer wachten. Daarom zijn ze in het voorjaar van 2015 gestart met een proef: 1.000 broertjes van hun legkippen worden onder de nieuwe merknaam Groengilde Broederhaantje opgefokt tot braadhaantjes.

Kraai je mee? Voor 25 euro steun je deze mooie actie

Voor de eerste lichting broederhaantjes worden 1.000 crowdfunders gezocht. De primeurhaantjes kosten 25 euro. 7,50 daarvan wordt gebruikt voor het vormgeven van het proces, van kuiken tot braadhaan. Als de vraag naar Broederhaantjes toeneemt en alles op rolletjes loopt, zal de prijs van een haan scherper worden. Als je nu een broederhaan bestelt, dan wordt deze in september geleverd. Pik het niet langer en kraai mee!

Avatar
Redactie Eigenwijs Blij
2 Reactie's
  • Avatar
    Debbie van der Zande
    Geplaatst op 11:46h, 03 augustus Beantwoorden

    Waar is het voordeel voor de haantjes hier? Dieren hebben niet het besef ‘ach, had ik maar langer geleefd’. Het dier wordt hier alsnog gedood voor menselijk belang.

    Ik zou eerder voor iets gaan als: http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3453820/2013/06/06/Dijksma-kwallen-gen-kan-miljoenen-eendagshaantjes-redden.dhtml
    (hartstikke manipulerend, maar in ieder geval zonder hanenleed)
    of http://www.foodlog.nl/artikel/landesminister-verbiedt-het-doden-van-eendagshaantjes/ (al is dat verbod alweer van de baan, omdat men beweerde dat het wel een bedrijfsdoel had).

    Het zijn beide manipulerende technieken waarbij de mens ingrijpt in het leven van dieren (het schouwen van de eieren en het ‘aborteren’ van de mannelijke kuikens), maar het voorkomt leed. Het Groengilde broederhaantje lijkt me meer een methode van de mens om zin uit onzin te halen. Menselijke zin uit menselijke onzin. De hanen hebben er evengoed niets aan. En dan is het maar net waar je de nadruk op legt. Bij mij ligt die op dierenleed, maar bij een ander kan het liggen bij het zo min mogelijk manipuleren van de natuur (de PvdD was bijvoorbeeld tegen het plan van Dijksma, omdat het zich bemoeit met het leven) en bij de ander ligt het op het hebben van een nut.

    Al blijft alles, alles, alles beter dan het versnipperen van hanenkuikens of het in vuilniszakken langzaam laten stikken van deze voor de mens zinloze wezentjes.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 15:28h, 03 augustus Beantwoorden

      Thanks voor je toevoegingen Debbie. En ik vind dat je een goed punt hebt wat betreft de toegevoegde waarde voor de haantjes zelf. Desondanks vind ik het een stapje de goede richting op inclusief een stapje bewustzijn bij de consument. Zoals je zegt, alles beter dan hoe het nu is.

Geef een reactie