Detoxen, nieuwe start! Of is dat onzin?

Zo’n detox waarmee je je lichaam van binnenuit reinigt, helpt dat wel en is het inderdaad zo nodig? Detoxen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met kruidenthee, kruidenpads, sapkuurtjes, vastenkuur, detoxdrankjes, tabletjes en alle andere vormen die ik vergeet te melden. Wie wil er nu niet gezond oud worden en daar doen we dan ook alles aan. Het liefst verjongen we en daarom is het woord anti-aging vast bedacht. Maar wat we ook eten, drinken, smeren en inademen, we worden er niet jonger op.

Helpende hand

Toch onderschatten we ons lichaam enorm. Ons eigen fabriekje heeft namelijk meerdere ‘ontgiftings-organen’, wat handig! Bijvoorbeeld de lever, de gal, de huid, de darmen, de nieren en alles wat daar omheen met elkaar samenwerkt. Al deze organen filteren, als het goed gaat, de afvalstoffen in je lichaam en scheiden deze uit, of slaan ze (tijdelijk) op. Dat opslaan van gifstoffen heb ik eigenlijk liever niet al lijkt dat betrekkelijk veilig te gaan. Daarom ben ik wel eens geneigd een detoxproduct aan te schaffen. De theesoorten vind ik geen straf, want dat is gewoon lekker om te drinken. Natuurlijk kan het geen kwaad je reinigingsorganen een handje helpen door af en toe eens een detoxthee te drinken, een dagje te vasten of een sapdag te houden. Ik merk zelf nooit zo’n enorm effect, maar hoor om me heen wel andere verhalen.

Oorzaak of gevolg?

Mij lijkt het belangrijker om de oorzaak aan te pakken. Waarom niet eens kijken naar wat er allemaal voor vieze stofjes je lichaam binnenkomen. Weet jij wat je op je lijf smeert met je bodylotion en je parfum? Wat adem je in als je langs een drukke weg wandelt? En hoeveel producten met geraffineerde suikers eet je? Zelfs in je gezonde appeltje zitten meer bestrijdingsmiddelen dan je beseft. Je krijgt het binnen en dat moet er dus ook weer uit.

Bewustzijn

Als je hier allemaal wat bewuster mee omgaat, dan kan je lijf behoorlijk veel zelf schoonmaken. Maar eens of twee keer per jaar een ‘grotere schoonmaak’ houden is zeker wel prettig. Als is het maar om weer even bewust te zijn van je lichaam en de werking ervan. Waarom zou je wachten op klachten?

Mar Hey
Mar Hey

Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.

Geen reactie's

Geef een reactie