04 apr Documentaire Cowspiracy: moet je die willen zien of niet?
Ik houd niet van shock docs. What is seen cannot be unseen en ik houd er niet van om getraumatiseerd te raken door iemand die een boodschap wil overbrengen. Een van de redenen dat ik Eigenwijs Blij ben gestart. Maar Cowspiracy bleef zeuren en schuren. Zo veel mensen die beweren veganist te zijn geworden na het zien van deze film… Ik voelde als het ware een verantwoordelijkheid om mijn lezers een kritisch kijkadvies te kunnen geven. Ik deed mijn onesie aan, de gordijnen dicht, pakte een fles wijn en floepte Netflix aan. Het viel mee. Sterker nog, ik vind dat iedereen deze documentaire zou moeten kijken. Doe het.
Hoe en wat Cowspiracy?
Ik geef toe dat de kijkwijzerindicatie op Netflix mij uiteindelijk over de streep heeft getrokken. We hebben sinds december 2015 Netflix en daar zag ik dat de leeftijdsindicatie voor Cowspiracy 9 jaar is. Zo erg kon het dus niet zijn. En bovendien duurt hij maar 90 minuten en is Leonardo DiCaprio ook nog een van de executive producers. Dit zou ik moeten aankunnen. Kom maar op.
Het avontuur van Kip Anderson
Cowspiracy is het project van Kip Anderson en beschrijft heel mooi en behoorlijk chronologisch zijn eigen avontuur en zoektocht. Net als voor zovelen van onze generatie begon zijn zoektocht met An Inconvenient Truth van Al Gore. Hij ging korter douchen en met de fiets naar zijn werk, maar kreeg toch het gevoel dat dit te weinig zoden aan de dijk zette. Hij besloot op onderzoek uit te gaan. Cowspiracy is het indrukwekkende resultaat van zijn intensieve reis.
Veeteelt: waarom hoor je niemand hierover?
Hij ontdekt al snel dat alles bij elkaar opgeteld de vee-industrie een veel grotere impact op klimaatverandering heeft dan bijvoorbeeld de transportsector. En dan hebben we het niet alleen over CO2, maar ook over methaangassen en waanzinnige hoeveelheden gebruikt water. Minder vlees eten is dus een heel nuttige tip voor wie een bijdrage wil leveren aan een beter milieu. Waarom hoor je milieuorganisaties daar eigenlijk nooit over? Kip Anderson raakt steeds verder gedesillusioneerd en verstrikt in grote webben van lobby en geld. Het wordt zelfs een klein beetje gevaarlijk allemaal… Bijvoorbeeld als hij ontdekt dat in Brazilië anti-vee-industrie-activisten worden vermoord. En dat je onder de Patriot Act in Amerika gezien kunt worden als terrorist als je te hard tornt aan de macht van deze branche. Wow.
Cowspiracy: veel cijfers, veel verbazing
Het volgen van de persoonlijke reis en momenten van verbazing van Kip Anderson vond ik zelf het mooist aan Cowspiracy. Want wat is de oplossing? Biologisch vlees? Veganisme? Hoe gaat Kip om met deze dilemma’s? Die reis wordt vervolgens heel mooi gelardeerd met heel veel cijfers, bijvoorbeeld over hoeveel water er nodig is voor de productie van één hamburger. Natuurlijk kunnen die cijfers een paar jaar later misschien weer beter berekend zijn en net weer anders zijn, maar de basis blijft hetzelfde: de vee-industrie kost gewoon vet veel water. Eet een hamburger minder tijdens de buurt-BBQ en je kunt met een gerust hart een uur onder de douche staan. Of vijf keer in bad, als je dat liever hebt.
Cowspiracy: weinig gore, veel boeken om te lezen
Bonusmateriaal: heel veel gerenommeerde wetenschappers en auteurs van toffe boeken komen aan het woord. Zoals Michael Pollan, van de befaamde quote ‘Eat food, not too much, mostly plants.’ Ik heb heel wat boeken aan mijn leeslijst kunnen toevoegen.
En de mate aan gore dan? Behalve dat Al Gore even langskomt (haha), valt het enorm mee. Om met een goed kijkadvies te kunnen komen, heb ik meegeschreven tijdens het kijken van Cowspiracy. In totaal schreef ik vijf ‘schokkende’ grafische momenten op: wat bebloede net gevangen vissen, een dode geruimde koe op een bulldozer, een helikoptershot van de jacht op olifanten, een dode coyote en het in de achtertuin op een hakblok slachten van een eend. That’s all. Kan je dat aan? Dan moet je Cowspiracy eigenlijk gewoon gaan kijken.
Cowspiracy is nog steeds op Netflix te zien en dat blijft denk ik ook nog wel even zo. Kijk het! Doe het! Je zult er geen spijt van krijgen, behalve misschien dat je hem eerder had willen zien.
Heb jij de documentaire Cowspiracy al gezien? Wat vond je ervan?
Karin Tiktak
Geplaatst op 17:30h, 22 aprilIk heb de documentaire gisteren bekeken, samen met mijn vriend die wel van een stukje vlees houdt.
Wat een eye-opener!! Onvoorstelbaar hoe hard het regenwoud eraan gaat! (wij waren er vorig jaar).
Schokkende informatie over de wilde dieren-stand, hoe we de oceanen leegvissen en hoeveel vlees een Amerikaan eet!
En het allerergste: dat de vlees- en zuivelindustrie zoveel macht hebben, dat de organisaties hun mond niet durven open te doen.
Ik raad de docu iedereen aan, ook middelbare scholieren! Zij zijn onze toekomst! En een sombere toekomst, als je deze docu gezien hebt. Wij besloten een eerste stap te zetten: door geen vlees meer bij de supermarkt te kopen, maar op de Hoeve Biesland: daar waar ze leven & werken volgens een geheel gesloten kringloop.
Overigens heb ik de tip van Cowspiracy uit een boek, ook een aanrader, nl “Dit is een goede gids” van Marieke Eyskoot.