Drinken voor volwassenen? Er bestaan zo veel eigenwijs blije drankjes!

Hoewel een van onze thema’s hier bij Eigenwijs Blij ‘eten & drinken’ is, schrijven we daar in de praktijk toch meestal over eten. Het aantal artikelen over eigenwijs blije drankjes vormt echter zo langzamerhand ook al een mooie waslijst, zowel mét als zónder alcohol. Tijd voor een overzicht waarmee je misschien wel je nieuwe favoriete drankje gaat ontdekken.

Heel veel biologisch bier en ander spannend bier

Zo langzamerhand is het dé drank waar we met stip het meest over hebben geschreven: biologisch bier (en ander spannend bier). Het begon allemaal met een bescheiden test van Remi: hij dronk het prijswinnende en ook nog eens glutenvrije, biologische bier Mongozo. Van het een kwam het ander en al snel testte Remi samen met twee buurmannen een hele trits betaalbare biologische pils. En toen begon ‘eendagsblogger’ Frank ook nog een webshop in biologisch bier. Dezelfde buurmannen gingen opnieuw aan de slag en proefden de biologische bieren en ciders van Biologischbier.nl. Ten slotte ging Remi recent ook nog op bezoek bij bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen. Nou, als dat niet genoeg artikelen over eigenwijs blije bieren zijn, dan weet ik het ook niet meer.

Overige alcohol

Hoewel wijn mijn eigen specialiteit is, schrijf ik er maar weinig over. Raar eigenlijk. Ooit schreef ik een stukje over een serie van 4 Spaanse biodynamische wijnen. Vooral de Verdejo vond ik toen erg goed. Inmiddels heb ik mijn WSET 2 examen gehaald en mag ik mijzelf wijnkenner noemen. Misschien wordt het tijd voor een nieuw artikel binnenkort. Dezelfde blogger Frank heeft overigens ook een hele fijne webshop met biologische wijn, een online winkel waar ik graag shop. Naast wijn drink ik graag gin. Dit is best lastig biologisch te verkrijgen en ik was dan ook lange tijd groot fan van Juniper Green Organic London Dry Gin die je bij de Hanos kon kopen. Helaas bij ons in Groningen uit het assortiment, dus ik teer maar weer even een tijdje op Bombay Saffire gin.

nieuwe biologische wijnen

Op zoek naar biologische en/of ambachtelijke cola

Het is met stip dé hiaat in mijn leven: Coca-Cola. Als kind van zes kon ik in een smaaktest bij een kraampje van Pepsi-marketeers al feilloos het verschil aangeven tussen Pepsi en Coca-Cola. Ik verhuisde wat door tussen Light, Zero en nu uiteindelijk Life, maar het blijft Coca-Cola. En als je dan links en rechts toch wel meekrijgt dat Coca-Cola qua lobby en internationale invloed niet altijd even gezellig is, dan wordt het toch tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Maar is dat er wel? Samen met Coca-Cola-maatje Eric Wout ging ik op jacht naar lekker biologische of anderszins bijzondere cola.

Nog meer fris onder de zon

Geen fan van cola? Er is gelukkig meer, veel meer verrassende fris onder de zon. De biologische sapjes van 100pjuices bijvoorbeeld. Veel interessanter vind ik echter de siropen van Belvoir. Het Engelse Belvoir maakt frisdranken (ze noemen het zelf pressé) met echte Engelse smaken, zoals vlierbloesem en gember. Drie van de smaken van Belvoir zijn biologisch. En zoals ze dat in het Engels zeggen: it’s an acquired taste. Oh, en niet per se voor volwassenen, maar net zo goed voor kinderen: Apfelschorle. Puur appelsap en bubbelwater. Geen suiker, geen nepsuiker, helemaal niks. En bij de Duitse Aldi voor een habbekrats biologisch verkrijgbaar ook nog. Gaat heen en drinkt!

Thee, ja, gewoon thee

Vermoedelijk de meest gezonde drank (en de goedkoopste) in dit hele overzicht is niks meer en niks minder dan thee. Thee kun je in zo extreem veel varianten kopen dat het je kan gaan duizelen. Ik ben echter een groot fan van de biologische thee van Clipper. Heel fijn ook, een tijdje terug ontdekte ik een reeks kruidenmixen van Clipper zónder zoethout. Dat blijkt namelijk ontzettend zeldzaam en ik heb echt een hekel aan zoethout.

Clipper thee smaken

Melk en chocolademelk zonder melk

Een heel andere categorie eigenwijs blij is zuivelvrije melk. Wel zo fijn als je minder dierlijke producten wilt gebruiken of als je niet goed tegen lactose kunt. Al een hele tijd terug testte ik een hele zwik aan zuivelvrije melken.

Nog leuker en interessanter vond ik eigenlijk mijn test een tijdje later: 6 soorten zuivelvrije chocolademelk. En zoals altijd verdween ook hier mijn favoriet kort na de test uit de schappen van mijn plaatselijke supermarkt. Misschien de chocolade-energydrink met vitamine D die Marjan laatst probeerde maar eens proeven dan…

Je moet er dus wel een beetje je best voor doen en blijven doen, voor die eigenwijs blije drankjes. Maar mijn conclusie is dat er veel opties onder de zon zijn en dat er constant nieuwe drankjes bij komen. Wat is jouw favoriete eigenwijs blije drankje?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

1 Reactie

Geef een reactie