Eieren invriezen: kun je ei bewaren in de vriezer?

En toen hadden we ineens twee kippen. Nou ja, niet helemaal ineens, maar ze waren van de oude bewoners van ons nieuwe huis. En aangezien die kleiner gingen wonen, mochten wij de kippen overnemen. Ei eten was wel even wennen voor deze tot voor kort min-of-meer-veganist. Maar van eigen land heb ik weinig moeite met eieren, mits de kippen een goed leven hebben. Enige probleem: de kippen leggen (voor ons dieet) in de zomer te veel eieren en in de winter juist te weinig (oftewel niks). Zou je eieren kunnen invriezen? Ik ging op onderzoek uit.

Eieren in de vriezer bewaren

Volgens mijn kippenboek kun je eieren gewoon invriezen. En mijn eigen boerenverstand had dat ook al bedacht. Ik had ook al wel eens eerder ergens gelezen dat je gescheiden eiwitten bijvoorbeeld kunt bewaren. Natuurlijk niet met schaal en al! Je breekt de eieren, klutst ze liefst zelfs nog even en doet de eieren dan in bakjes in de vriezer. Klaar is kees alweer!

In wat voor diepvriesbakjes kun je eieren invriezen?

Maar welk bakje kies je dan om ingevroren eieren in te bewaren? Ik heb uren het internet afgespeurd naar diepvriesbakjes van ongeveer 60 ml, het volume van een standaard ei. Ze zijn er wel, maar zijn dan naar verhouding weer zo duur, dat het zijn doel voorbij schiet. En dan zat ik ook nog met het feit dat mijn kippen eigenlijk vrij kleine eieren leggen (eerder 50 ml dan 60 ml). Zou ik het daarbij laten of gaan afvullen? Je raakt op een gegeven moment immers gewend aan dat 50 ml voor mij een standaard ei is.

Honderden glazen en kunststof bakjes voor voeding en bijvoorbeeld ook babyvoeding en moedermelk passeerden de revue. Te duur, te onhandig, niet eco-friendly genoeg… Tot ik bedacht dat een vorm voor grote ijsblokjes wellicht de oplossing zou kunnen zijn voor het invriezen van eieren. Bijkomend voordeel: siliconen en dus zijn de eieren gemakkelijk eruit te drukken.

Eieren invriezen in een ijsblokjesvorm

Ook ijsblokjesvormen blijk je in de meest belachelijke maten te hebben. Maar niet in 60 ml. Uiteindelijk vond ik mijn ideale vriendjes voor mijn ei-in-de-vriezer-experiment via AliExpress (what else?): ijsblokjesvormen met zes vakken voor blokken van ongeveer 120 ml. Ik zou dan twee eieren per vakje kunnen invriezen (vaak heb je toch wel meer van één ei nodig voor een recept, en anders jammer dan). Voor 15 euro inclusief verzendkosten kocht ik vier van deze wondertjes. 15 euro voor 48 eieren, dat kan al na een jaar uit. Maar werkt het ook? Daarvoor moest ik de bakjes eerst ontvangen (check) en vervolgens ook nog vullen met geklutste eieren en deze een tijdje in de vriezer laten wachten (check).

Koken met eieren uit de vriezer

Het koken met eieren uit de vriezer is vervolgens heel simpel. Het enige dat je moet doen is de juiste hoeveelheid eieren op tijd uit de vriezer halen, zodat het ei kan ontdooien. Met een blok bevroren ei van 120 ml blijkt dit wel even te duren. Mijn man bakte er vervolgens een in zijn familie befaamde gierstomelet mee. We proefden geen verschil. Deel 1 van het ei-in-de-vriezer-experiment is geslaagd.

Ingevroren eieren eten als een omelet

Maar ik wilde ook nog weten of een ingevroren ei zonder opsmuk nog een beetje lekker is. Ik ontdooide er in één keer een stuk of acht. In de mengbak viel het mij op dat de ontdooide eieren er niet meer echt smakelijk uit zien. De eieren klutsen ook wat klonterig. Hmmmm…. Ik bakte een enorme omelet. Hierover waren de meningen verdeeld. Ik vond het niks, mijn man vond het prima te eten. Dit is iets wat je zelf moeten proeven en beoordelen, denk ik.

Conclusie: eieren bewaren in de vriezer, kan dat?

Mijn conclusie is dat je een teveel aan eieren zeker in de vriezer kunt bewaren voor de wintermaanden. Maar dan alleen om ze niet al te opvallend in iets te verwerken. Bijvoorbeeld in een cake of taart, toch wel welkom in de feestmaanden. Voor een hartige taart zullen eieren uit de vriezer ook zeker geschikt zijn. En is je vriezer vol en blijven je kippen maar leggen? Dan kun je ook altijd nog aan advocaat en lemon curd denken.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

7 Reactie's
 • Avatar
  Johannes
  Geplaatst op 12:53h, 28 augustus Beantwoorden

  Dank je voor de tip. Nooit aan gedacht om eieren in te vriezen.
  (Maar is bestellen via Ali Express wel zo duurzaam? Dan laat je het feitelijk rechtstreeks uit China komen)
  Anyway, thanks 🙂

 • Avatar
  Jan Raphael
  Geplaatst op 21:53h, 17 februari Beantwoorden

  In supermarkten van Colruyt, Alvo, vind je kleine vierkante potjes waar zij oa vleessalade, vissalade, kippesla, enz in doen. Als je de inhoud van het potje verbruikt hebt kan het best herbruikt worden om er de geklutste eieren in te bewaren in de diepvries. Ook heeft zo’n potje een goed sluitend deksel. De inhoud is rond de 200 ml. Om een deel van zo’n potje te gebruiken dan doe je het bevrozen ei uit het potje en met een ijsbreekpin kan je dat bevroren ei in twee of meerdere kleinere porties verdelen. Het bevroren ei dat je niet gebruikt gaat onmiddellijk terug in de diepvries.

 • Avatar
  Veerle
  Geplaatst op 16:10h, 16 augustus Beantwoorden

  Ik gebruik een (siliconen) cupcake vorm. 1 Cupcakevorm is juist groot genoeg voor 1 ei. Als het bevroren is doe ik het uit de vorm en steek ze samen in een zak.

  • Avatar
   Jan Dierckx
   Geplaatst op 14:39h, 17 augustus Beantwoorden

   Wordt het ei eerst geklutst en dan in de cupcakevorm gedaan?

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 16:15h, 17 augustus Beantwoorden

    Ja, eerst klutsen. Of iig niet met schaal en al 😀

Geef een reactie