Eigen yoghurt bij je ontbijt? Die maak je lekker zelf!

Met het weekend in aantocht wil ik je vandaag laten zien hoe je zelf yoghurt kan maken. Voor dit simpele recept heb je maar een paar basis ingrediënten nodig en een paar uur tijd om je maaksel te laten rusten.

Waarom zou ik zelf yoghurt willen maken?

 • Het zelf maken van yoghurt geeft je weer een nieuwe mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van de supermarkt. Met een klein restje yoghurt en een pak (houdbare of verse) melk maak je vrij simpel zelf een liter yoghurt.
 • Verse yoghurt zit vol met yoghurt bacteriën die gezond zijn voor je lijf en je weerstand, zogenaamde #probiotica. Als je niet goed kunt tegen zuivel, bijvoorbeeld door een melkeiwit of lactose intolerantie, kun je ook yoghurt maken van kokosmelk.
 • Het is leuk om te doen. Het geeft je grip op een oldskool bereidingsproces.
 • Jouw zelfgemaakte yoghurt bevat geen toevoegingen.

zelf-yoghurt-maken-2

Heb je even tien minuten? Let’s go! Lees eerst het hele recept goed door zodat je weet wat je kunt verwachten.

 1. Giet een liter, iets minder mag ook, melk in een pan. Met volle melk krijg je dikkere yoghurt dan met halfvolle melk en met houdbare melk wordt de yoghurt dikker dan met niet houdbare. Zelf gebruik ik altijd biologische (houdbare) melk.
 2. Neem een thermometer, bijvoorbeeld van het bad of gebruik de tere onderkant van je arm om de melk te verwarmen. Bij verse melk laat je deze koken en vervolgens afkoelen tot 40 graden. Dit voelt als handwarm. Bij gebruik van houdbare melk hoeft deze niet eerst te koken. Je kunt ‘m dan verwarmen tot 40 graden.
 3. Neem een beetje yoghurt. Het liefst zo vers mogelijk zodat er nog veel actieve goede bacteriën in zitten. Deze yoghurt voeg je bij de afgekoelde melk. Roeren.
 4. Giet het melk-yoghurtmengsel in een heel schone pot of meerdere kleine potjes. Het is belangrijk dat ze schoon zijn omdat de melk nu een aantal uur buiten de koelkast gaat aanzuren. De melksuikers in de melk worden omgezet in zuren.
 5. Je kunt de pot losjes afdekken met een goed schoongemaakte deksel
 6. Laat de pot nu tenminste 5 uur staan terwijl deze rond de 40 graden blijft. Dit kan bijvoorbeeld door in je oven het lampje aan te laten. Je pot blijft ook ook warm in een hooimadam, of in een yoghurtmaker. Kies het liefst voor de optie die de minste energie kost.
 7. Na vijf uur, of langer dat kan ook, zet je de yoghurt in de koelkast om op te stijven en lekker te worden. De yoghurt kan zo stijf worden dat je er een lepel rechtop in kunt zetten maar soms blijft hij ook wat dunner. Beide versies zijn lekker.
 8. Eventueel kan je bij een volgende keer al wat fruit, kaneel of kokos toevoegen. Voor de eerste keer zou ik dit niet doen. Eerst zien hoe het je bevalt.
 9. De yoghurt is een paar dagen houdbaar.

zelf-yoghurt-maken-3

De zelfgemaakte yoghurt is uiteraard erg lekker met de zelfgemaakte jam en granola.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

3 Reactie's
 • Avatar
  Arjen Hoogervorst
  Geplaatst op 22:58h, 25 november Beantwoorden

  Bij punt 3 staat: ‘ Deze yoghurt voeg je bij de afgekoelde melk.’ Maar die moet toch verwarmd zijn tot 40 graden C.? Hoe zit dat?

 • Avatar
  Suzanne
  Geplaatst op 10:30h, 26 november Beantwoorden

  Ha Arjen, het ligt er aan wat voor soort melk je gebruikt: niet houdbare melk verhit je eerst tot aan het kookpunt en laat je vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur. Houdbare melk hoef je niet eerst te verhitten deze warm je op tot de gewenste temperatuur. Groeten van Suzanne

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:25h, 28 november Beantwoorden

   Arjen had nog een reactie geplaatst door te reageren op de notificatiemail van een nieuwe reactie, maar dan komt ie niet hier op de website. Zijn reactie: “Dank voor je reactie. Je antwoord las ik al op de site, maar is geen antwoord op mijn vraag.
   Er staat dat je melk tot 40 grC moet verhitten. Laten afkoelen en yoghurt toevoegen.
   Dat begrijp ik niet. Melk moet toch 40 graden zijn? Dat staat er niet.
   Neem een thermometer, bijvoorbeeld van het bad of gebruik de tere onderkant van je arm om de melk te verwarmen. Bij verse melk laat je deze koken en vervolgens afkoelen tot 40 graden. Dit voelt als handwarm. Bij gebruik van houdbare melk hoeft deze niet eerst te koken. Je kunt ‘m dan verwarmen tot 40 graden.
   Neem een beetje yoghurt. Het liefst zo vers mogelijk zodat er nog veel actieve goede bacteriën in zitten. Deze yoghurt voeg je bij de afgekoelde (??) melk. Roeren.”

Geef een reactie