Fiordifrutta: voor mij met stip de lekkerste biologische jam

Ik had eigenlijk al jaren een hekel aan jam. Zo saai. Zo zoet. Altijd hetzelfde. Tot ik ineens de potjes van Fiordifrutta in de schappen zag staan. Wat een verrassende smaken! En biologisch! En zonder toegevoegde suiker! And last but not least, ook nog eens superlekker. Sindsdien staat er altijd een open potje jam in de koelkast. Op dit moment kruisbessen. Jum!

Heel veel toffe smaken

In de afgelopen jaren heb ik heel wat smaken jam van Fiordifrutta uitgeprobeerd. Ik vond ze zeker niet allemaal lekker. De rozenbotteljam vond ik bijvoorbeeld een beetje ‘poederig’. Maar ze hebben zo veel smaken, dat er voor iedereen een persoonlijke favoriet tussen zal zitten. En het is ook zo leuk om nieuwe smaken te proeven. Citroen, granaatappel, vijg, kruisbes… maar ook gewoon aardbei en kersen natuurlijk.

Het begint met het zelf telen van fruit

Fiordifrutta is een merk van Rigoni, het bedrijf van de familie Rigoni. Supercool is dat ze het fruit niet gewoon maar ergens inkopen, maar zelf telen op eigen grond in Italië en Bulgarije. Biologisch uiteraard. Zo hebben ze grip op en controle over een toch wel vrij essentieel onderdeel van de productieketen. Ik vind het logisch klinken, maar het schijnt vrij uniek te zijn voor zo’n grootschalige producent.

Op een lage temperatuur jam maken met biologisch appelsap

Ook uniek aan de jam van Fiordifrutta is de productiemethode. Het ‘tot jam maken’ vindt namelijk plaats bij lage temperaturen (tussen 30°C en 35°C). Niks geen kokende fruitmassa, maar een innovatieve methode die Rigoni di Asiago zelf heeft bedacht. Op deze manier blijft de smaak van het fruit beter behouden en dat proef je zeker! Ik vraag mij nu trouwens af of dat deze jam ook min of meer ‘raw’ maakt. Hm, zou zomaar kunnen! Oh, en natuurlijk bevat Fiordifrutta geen geraffineerde suiker. De jam wordt gezoet met biologisch appelsap.

Altijd nieuwe smaken blijven bedenken

De familie Rigoni heeft veel fans, maar zit desondanks niet stil. Best recent is de toevoeging van wilde aardbeien aan de aardbeienjam. En ze proberen dus ook spannende dingen uit, zoals granaatappeljam. Daarnaast kun je ook honing en hazelnootpasta van Rigoni kopen. In Italië is Fiordifrutta een A-merk, een beetje zoals De Betuwe in Nederland. In Nederland gaat het geloof ik ook wel goed, hoewel ik de vele aanbiedingen en 35%-stickers soms wel wat zorgelijk vind. Maar dat kan strategie zijn! Ik verheug mij in ieder geval alvast op nieuwe, verrassende smaken van Fiordifrutta.

Nog nooit geprobeerd? Hup, naar de winkel jij! Welke smaak vind jij het lekkerst?

P.S. En nee, ik ben niet betaald voor dit stuk. Soms is het gewoon leuk en terecht om een echt jubelstuk over een product te schrijven!

P.P.S. Ik geloof dat je dit product officieel geen ‘jam’ mag noemen, maar ‘spread’ moet noemen. Lekker belangrijk… 😀

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

4 Reactie's
 • Avatar
  Margit
  Geplaatst op 13:07h, 02 april Beantwoorden

  Sinds 1 maart 2016 is de jam niet meer te koop bij de Albert Heijn. Jammer!
  Gelukkig nog wel in het schap bij veel bio-winkels.

 • Avatar
  Els Bak
  Geplaatst op 10:04h, 30 september Beantwoorden

  Wat een heerlijke jam. Niet zo zoet en dik van t gelei of bindmiddel. Maar n supersmaak. Nu nog ontdekken waar ze Fiordifrutta verkopen!!

 • Avatar
  LadyMizzLiz
  Geplaatst op 10:53h, 22 juli Beantwoorden

  De sleebes en de citrusvruchten! Maar bijna nergens meer te krijgen.

 • Avatar
  Ali Baba
  Geplaatst op 10:26h, 06 december Beantwoorden

  Goed dat het biologisch is! Wel jammer dat het geen Nederlands streekprodukt is. Je kunt je dan afvragen of het milieu er mee gebaat is. (CO2 en stikstofdiscussie).

Geef een reactie