Demeter wijnen Spanje

Geproefd: de biodynamische wijnen van Spaans wijnhuis Parra Jiménez

In de biologische winkel in ons dorp keken deze vier flessen met biodynamische wijn uit Spanje mij ineens heel lief aan. Okay, eigenlijk waren ze gewoon in de aanbieding. Een snel rondje op Google leerde mij dat deze wijnen stuk voor stuk enorm hoog scoren bij wijnkenners. Tijd om eens te proeven hoe lekker biologisch-dynamische wijn kan zijn!

Parra Jiménez: wijn uit Spanje met het Demeter-keurmerk

Het Spaanse Parra Jiménez is een heus familiebedrijf van drie broers: Francisco, Javier en Luis Parra. Hun bedrijf bevindt zich op de Spaanse hoogvlakte in La Mancha. Al sinds 1993 gaan ze biologisch te werk in hun wijngaard en wijnproductie. Enkele jaren geleden zijn ze een stapje verder gegaan en mogen ze nu het Demeter-keurmerk voor biodynamische wijnbouw voeren. Al eerder schreef ik over de verschillen tussen biologisch en biodynamisch. In het geval van wijn komt dat neer op bijvoorbeeld een zo veel mogelijk gesloten kringloop binnen het bedrijf, zoals gebruikmaken van eigen compost. Onder meer wijnkenner Nicolaas Klei en diverse sterrenchefs zijn helemaal fan. Ik ben benieuwd!

Biodynamische witte wijn Parra Jiménez Verdejo

Deze witte wijn is lichtgeel met de bloemige geur van een lentezonnetje. De bloemen komen ook terug in de smaak, met daarbij flink wat perzik en citrus. Denk je hout te proeven? Mispoes, dat zijn de mineralen uit de grond! Deze wijn is op zichzelf al heerlijk, maar ook ideaal voor bij vis of asperges. Ik proefde een fles uit 2012, misschien al een beetje oud voor een Verdejo. Op een later moment dronk ik een fles uit 2013 en deze was minstens zo lekker.

Biodynamische witte wijn Parra Jiménez Sauvignon Blanc

Deze Sauvignon Blanc ruikt heerlijk fris zonder snerpend zuur te zijn. De geur en smaak doen mij denken aan een zonsopgang in hartje zomer. En dan met zachte tonen van perzik met een vleugje ananas. Ik zie hem wel zijn mannetje staan naast een smeuïge risotto.

Biodynamische rode wijn Parra Jiménez Syrah

Deze Syrah heeft de kleur van aubergine en moet wat op gang komen qua geuren. Het is een wat voorzichtige wijn, die je zeker niet meteen om de oren slaat met zijn temperament. Verwacht geen stroeve tannines, maar wel een soepele wijn met veel bramen en pruimen en een likje leer.

Biodynamische rode wijn Parra Jiménez Merlot

Deze Merlot met de kleur van kersen ruikt vooral enorm naar rood fruit. Ook qua smaak vooral kersen en cassis. Heel Spaans: hij vraagt gewoon om vlees, zoals een BBQ in de avondzon. Hij proeft naar de hete (na)zomer met vleugjes tijm, oregano en rozemarijn.

Wat een supermooie wijnen zijn dit

Hoewel mijn hart ligt bij de prachtige Verdejo, valt mij op hoe heerlijk in balans alle vier deze wijnen zijn. Het zijn geen opgefokte wijnen die even luid komen verkondigen waar ze voor staan, maar zijn echt fijn gezelschap, zowel bij het eten als gewoon op zichzelf. Daardoor drinken ze ook wel bijzonder gemakkelijk weg. Misschien een beetje te snel? Maar dan koop ik graag een nieuwe fles! Overigens begrijp ik van de website van Parra Jiménez dat alleen de Verdejo nog wordt gemaakt. De andere druiven zijn vervangen door bijvoorbeeld Tempranillo. Binnenkort die maar eens proberen dan.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie