06 mrt Van geven word je blij
Eens in de zoveel tijd maak ik voor Eigenwijs Blij een overzicht van artikelen over een specifiek thema. Ik herinnerde mij een artikel van Michiel over dat het leveren van een bijdrage gelukkig maakt. Een mooi aanknopingspunt. Ik dook in de archieven en ontdekte dat veel van onze bloggers op hun eigen manier hadden ervaren hoe je blij wordt van geven. Zo persoonlijk en verschillend, maar toch zo’n consistente boodschap.
Een bijdrage leveren maakt gelukkig
Michiel Hobbelt is sociaal psycholoog en geluksexpert en schreef voor ons diverse artikelen over duurzaam geluk. In een van zijn artikelen schrijft hij: “Vrijwilligerswerk doen levert net zo veel geluk op als een verdubbeling van je inkomen. Vrijgevigheid en bereid zijn te delen maakt mensen gelukkig. We weten bijvoorbeeld dat gelukkiger mensen eerder aangeven dat zij regelmatig altruïstische handelingen verrichten (bijvoorbeeld boodschappen doen voor een zieke vriend, een vreemdeling helpen), meer tijd besteden aan het helpen van anderen en op hun werk dingen doen die verder gaan dan de taakomschrijving (een collega helpen ondanks hoge werkdruk).”
5 redenen waarom ik blij word van vrijwilligerswerk
Miriam zal dit zeker herkennen. In een van haar artikelen vertelt ze waarom ze zo gelukkig wordt van het doen van vrijwilligerswerk. “Ongeveer vijf jaar geleden begon er iets bij mij te kriebelen. Ik had een drukke baan en sociaal leven, maar had toch het gevoel dat ik daarnaast iets anders wilde buiten mijn eigen comfortzone. Iets waar ik een ander soort voldoening uit zou kunnen halen, kortom, blij van zou worden. Ik vond dit door het doen van vrijwilligerswerk…”
Geld inzamelen voor een goed doel: mijn succes en twijfels
Dat geven echter soms nog best complex kan zijn ervoer ik zelf toen ik medio 2015 geld inzamelde voor de opvang van vluchtelingen in Griekenland: “Er zullen weinig lezers zijn van Eigenwijs Blij die twijfelen aan de noodzaak om hulp te bieden aan de vluchtelingen uit onder meer Syrië die op allerlei manieren Europa proberen te bereiken. In een poging om iets concreets te doen zamelde ik ruim 1500 euro in voor een kleine organisatie die noodhulp biedt aan vluchtelingen op het Griekse eiland Kos. Ondanks vele positieve reacties en het succes van mijn actie, werd ik regelmatig geconfronteerd met mijn eigen twijfels over mijn aanpak: een vervreemdende ervaring.”
Lessen en ervaringen na vier maanden minibieb
Je kunt geven echter ook dichter bij huis houden. Letterlijk. Bijvoorbeeld met de minibieb die Debbie op haar oprit plaatste. “De Fossebieb staat nu vier maanden op onze oprit. Ik keek het na, omdat ik een update wilde schrijven, en ik verbaas me over die korte periode. Het lijkt namelijk veel langer. Maar de opening was echt op 9 oktober. Ondanks voorbereidend onderzoek en het zorgvuldig afwegen van opties, leer je veel van zo’n eerste plaatsing van je minibieb.”
Compassie in 12 stappen
Elisabeth is al meer dan een half jaar bezig zich verdiepen in een bepaalde vorm van geven: compassie. Aan de hand van de 12 stappen in het boek van Karen Armstrong bekijkt ze het thema vanuit verschillende invalshoeken. Ongeveer elke maand schrijft ze over haar meest recente stap in compassie.
De geefwinkel: een nieuw leven voor oude spullen
Ten slotte nog een leuk artikel dat Lies schreef over de geefwinkel in Gorinchem, een kringloopwinkel maar dan gewoon gratis. Zo kan het immers ook. “Jullie herkennen denk ik allemaal het gevoel wel dat er in rijke landen als de onze eigenlijk best veel goede spullen vervangen worden voor een splinternieuwe variant. Kleding, de bank, speelgoed en ga zo maar door. Vaker dan we allemaal zouden willen, worden deze spullen weggegooid. Gelukkig gaan ze ook vaak naar een goed doel of kringloop, maar er worden wel vaak nieuwe spullen voor in de plaats gekocht. Al dit nieuw kopen en weggooien, levert mij vaak een wat ongemakkelijk gevoel op. Want ik vind iets nieuws in huis natuurlijk ook leuk, maar nieuw voor mij hoeft niet te betekenen dat het ook nieuw is! Bij mij in de stad, Gorinchem, hebben we daar een hele mooie oplossing voor gevonden: de geefwinkel.”
Geven kan ook via je portemonnee
Ik wilde nog van alles schrijven over min of meer verkapte vormen van geven. Bijvoorbeeld door het geven van een MVO relatiegeschenk of het sturen van een verantwoorde ansichtkaart. Of denk bijvoorbeeld aan One for One initiatieven zoals Toms en Waka Waka. Maar eigenlijk vind ik juist die persoonlijke verhalen van onze bloggers zo mooi. Het laat zien hoe veel van ons op zoek zijn naar manieren om te geven en te delen. En dat iedereen daar op een eigen manier invulling aan geeft. Mooi hè?
Geen reactie's