Gewoon doen: van komkommer naar augurk

Waarom zou ik dit maken: het is lekker en leuk en je redt zielige komkommers van de vuilnisbak. Kan ik dit wel? Ja hoor, het is goed te doen. Eerst het recept lezen en je krijgt eindelijk een functie voor de weckpotten die je twee jaar geleden van je moeder met Kerstmis kreeg.

Van komkommer naar augurk…

Eigenlijk kan dat niet, een komkommer is iets anders dan een augurk. Maar goed, je hebt wel een smaakbeleving voor ogen waar je naartoe wilt: zuur en bonkig. En dat is met komkommers prima te bereiken. Ik heb op de markt een heleboel kleine komkommertjes gekocht. Die zijn prima voor augurken, ze zijn lekker stevig. Om ervoor te zorgen dat ze nog steviger worden (en niet tot komkommersnot koken in de pot), heb ik ze gisteravond bedekt met een heel dun laagje zout. Het zout zorgt dat de komkommers gaan zweten en hun vocht loslaten. De volgende dag zijn de komkommers slapper (maar dus goed). Ik maak mijn augurken gezellig samen met mijn dochter van drie. Misschien vind je het ook leuk om dit met je kinderen te doen, zij vinden het denk ik tof ;). Maar als je ze voor de eerste keer maakt is het gezien oven, heet water etc. ook relaxed om dit eerst een keer zelf te doen, zonder kinderen. Dan houd je iets meer overzicht in de denkstappen.

komkommer-augurk-1

Ok: wat heb je nodig?

Per kilo komkommer die augurk gaat worden: zout, wat takjes dille, 1/2 liter azijn, 1/2 liter water, 350 gram suiker (de suiker is om smaak te geven, je gaat dat goedje niet opdrinken), inmaakkruiden (bijvoorbeeld bij Dille en Kamille te koop, maar ook bij een grote appie bij de kruiden van Silvo).

komkommer-augurk-2

We gaan beginnen met de augurken

Je spoelt het zout (goed!) van de komkommers af en snijdt ze in bonkjes (2 a 3 cm), kwarten of plakjes. Het water, suiker, kruiden, azijn doe je in een pan en breng je aan de kook.

Je spoelt weckpotten om (bijvoorbeeld te koop bij ikea, blokker) onder heet water, met een beetje afwasmiddel of schepje soda. Goed afspoelen! Komkommer met zeep is niet lekker, zeker niet na drie maanden. Ondertussen verwarm je de oven voor op ong. 135 graden of warmer. Daar stop je de afgespoelde potten in (zonder ring) en je kookt ze in de oven ong 20 minuten. Dan zijn ze steriel. De ringen kook je in een pannetje water met een beetje azijn ook steriel.

Ok, next! Je haalt met een theedoek (want potten zijn heet) een pot uit de oven. De pot vul je met komkommer, zo vol mogelijk tot de rand, bovenop leg je gedraaid een tak dille. Belangrijk dat er geen dille-naaldjes op de rand liggen anders sluit je weckring niet vacuum. Met een trechter (of zo) vul je de pot met het kokende water/suiker/azijn/kruidenmengsel tot de rand. Doe de (hete) weckring uit de pan, over de (hete) deksel van de pot. Dit kan met je schone vingers, voorzichtig voor verbranden. Sluit de klem.

Vul potjes tot de komkommers op zijn. Als het vocht erbij zit, tik de pot dan even zachtjes op je tafel of aanrecht om luchtbellen te helpen ontsnappen. De potjes doe je gesloten in een pan met kokend water. Als ze voor drie kwart onderstaan is het genoeg. Kook de potjes 20-30 minuten op laag vuur. De lucht die er in zit, gaat door het verschil in luchtdruk door de ruimte tussen weckring en deksel uit de pot. Het zuur, zout en suiker maken de augurken houdbaar (zeker een jaar als de deksels blijven sluiten als je de klem eraf doet, dan is er vacuum ontstaan).

Na 20 minuten til je (bijvoorbeeld met een schuimspaan, er zijn ook wecktangen voor) de pot uit de pan en je laat hem op een theedoek of houten plank (geen hele koude tegel of aanrecht, daarvoor is het temperatuurverschil te groot en kan je glas barsten) afkoelen. Als de pot helemaal is afgekoeld (en niet eerder) controleer je of het vacuum is ontstaan door de klem op te lichten. Pot blijft dicht? Mooi! doe de klem weer terug als het een grote is, verwijder de klemmetjes als het van die kleintjes zijn.

komkommer-augurk-6

Na een tot twee weken zijn de smaken optimaal in de komkommer doorgetrokken. Ik had wat azijnmengsel over en dit heb ik met olie, citroen en dille in een fles gedaan als sladressing: no waste! Je ziet: ook augurken ‘maak je lekker zelf’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

Geen reactie's

Geef een reactie