21 jul Gezond eten als een Griek: de Griekse voedselpiramide
Zo nu en dan popt er weer een nieuwsberichtje op over bepaalde regio’s in Griekenland waar de Grieken wel erg uitzonderlijk oud worden. Vast staat dat een van de oorzaken van hun gezonde ouderdom is dat ze zo gezond eten. Maar hoe eet je gezond als een Griek? Niet door elke dag ladingen souvlaki en gyros te eten! De Griekse voedselpiramide, het Griekse equivalent van de Schijf van Vijf, is juist bijzonder flexitarisch.
De voedselpiramide van de Grieken
De Griekse voedselpiramide gaat niet uit van elke dag min of meer hetzelfde eten (zoals de Schijf van Vijf dat doet). Het heet niet voor niets een piramide. De basis van de voedselpiramide bestaat uit dingen die je dagelijks zou moeten eten. Daarboven vind je vormen van voeding die je eens per week zou moeten eten. Aan de top van de Griekse voedselpiramide bestaat uit dingen die je maar eens per maand zou moeten eten. Met mate dus.
Dagelijks eten volgens de Griekse voedselpiramide
De basis bestaat uit gezonde koolhydraten, zoals volkorenbrood en andere granen, maar ook aardappels. Daarnaast eet je natuurlijk enorm veel groente, fruit én bonen en noten. Deze bonen en noten zorgen voor gezonde eiwitten, en die zijn ook wel nodig als je verder behoorlijk vegetarisch eet. Hekkensluiters van het dagelijks dieet in Griekenland zijn olijfolie en yoghurt en kaas (in bescheiden porties). Dat is overigens iets anders dan ‘zuivel’. Melk drinken is immers voor baby’s.
Wekelijks gezonde dierlijke eiwitten
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje. Niet dat dat per se de gezondheid bevordert, maar lekker is het wel. En gezond eten moet toch ook leuk blijven. Wat een slimmerds, die Grieken.
Eén keer per maand een stukje rood vlees
Rood vlees (rund, varken, lam, wild) wordt door de Grieken maar in beperkte mate gegeten. Heel gezond wat mij betreft dat ze onderscheid maken tussen wit vlees (vis en kip) enerzijds en rood vlees anderzijds. Eén keer per maand is volgens de Griekse voedselpiramide ruim voldoende.
Voldoende bewegen en drinken
Ten slotte adviseert de Griekse voedselpiramide ook nog om voldoende te bewegen en voldoende water te drinken. En dat glaasje wijn hoort er volgens de Grieken ook gewoon bij, mits met enige mate.
Belangrijkste tips voedingspatroon Griekenland op een rijtje
Bij ons hangt een printje van de Griekse voedselpiramide op het prikbord in onze keuken, zodat ik eraan herinnerd word als ik de boodschappenlijst aan het maken ben. Maar eigenlijk zijn de belangrijkste tips niet zo ingewikkeld.
- Eet elke dag bonen en noten. Past het niet in je avondeten, eet dan een handje noten tussendoor. Salades kun je overigens prima opleuken met wat gekookte sperziebonen of een potje witte bonen of tuinbonen.
- Doe niet te hysterisch over koolhydraten. Gewoon eten, maar dan wel graag volkoren opties waar mogelijk.
- Gebruik olijfolie, vooral voor het aanmaken van salades.
- Wit vlees eens per week, rood vlees zo min mogelijk.
- Geniet lekker van een glaasje wijn en wat zoets op zijn tijd. Natuurlijk met mate, maar een gezond dieet zou nooit een onaangenaam keurslijf mogen zijn.
Een aantal vegetarische Griekse recepten
Benieuwd geworden naar typisch Griekse gerechten? Ik publiceerde al eerder een aantal recepten voor Griekse gerechten op Eigenwijs Blij.
- Recept Griekse sperziebonen met feta en brood
- Recept Griekse gevulde groente uit de oven
- Recept Griekse taart met spinazie en feta
De komende periode komen daar nog een aantal recepten bij. Lees je dit artikel op een later moment? Check dan de zoekresultaten voor ‘grieks recept’.
Wat vind jij van de Griekse voedselpiramide?
Marianne Cysouw
Geplaatst op 11:21h, 21 juliWij eten niet ‘Grieks’, maar volgens de New Food Pyramid.
Het zwaartepunt ligt dus op groenten. Daarboven alle eiwitten; er wordt geen verschil gemaakt tussen vlees of vis of peulvruchten. (Dus ook makkelijk vego of flexi te maken.)
Vetten en granen zitten daarboven; als lunch eet ik dan ook vaak een salade en geen boterhammen.
Zoete dingen, ook fruit komen helemaal in de top. Op zich is fruit niet ongezond, maar wij eten het niet graag, dus wat wij doen lijkt erg op wat er in het plaatje wordt getoond.
Maar er is denk ik geen ‘fout’ voedselpatroon, zolang je verse, onverpakte dingen eet! Misschien wel een patroon dat meer of minder bij je past.