Gezonde en eigenwijsblije kinderen die (alleen maar) planten eten: dat kan!

Is een plantaardig dieet slecht voor een kind? Als veganistische ouder heb je misschien het gevoel dat je altijd jezelf moet verdedigen. Er worden voorbeelden aangehaald van kinderen waarbij het mis ging. Helaas zijn die er, maar het aantal kinderen die in blakende gezondheid opgroeien puur op plantaardige voeding is gelukkig vele malen groter.

Uit de ouderlijke macht

Onlangs kwam het in het nieuws dat in Italië een veganistisch stel hun 14 maanden oude kind moet afstaan, omdat het zwaar ondervoed is. Het knulletje woog op het moment van opname in het ziekenhuis nog maar vijf kilo en had een zwaar tekort aan calcium en ijzer. Het jongetje heeft ook een aangeboren hartafwijking waardoor het extra calcium en ijzer had moeten krijgen. Het ouderpaar weigerde ook nog eens het dieet van hun kind aan te passen.

Afschuwelijk natuurlijk en volkomen terecht wat mij betreft dat deze ouders niet meer voor hun kind mogen zorgen. Want vóór alles geldt natuurlijk dat als er niet goed voor een kind wordt gezorgd, het kind in bescherming genomen moet worden. Maar waarom heeft nu juist dit geval nieuwswaarde? Omdat het om veganistische ouders gaat natuurlijk en de redacties van de reguliere media zijn er dan als de kippen bij om te kunnen wijzen op de gevaren van een veganistisch dieet voor kinderen.

Is een veganistisch dieet dan slecht voor kinderen? Dat ligt er aan. Als veganist moet je iets beter opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Voor kinderen in de groei is het natuurlijk extra belangrijk dat ze een volwaardig voedingspatroon hebben. Het is nu juist mijn ervaring dat veganistische ouders hier heel goed op letten. In de eerste plaats omdat zij net als de meeste andere ouders het beste voor hun kind willen maar ook omdat de hele maatschappij over hun schouder meekijkt om ze bij het minste of geringste op hun vingers te tikken wanneer er ook maar iets fout dreigt te gaan.

Ongezonde omnivoren

Gemakshalve wordt er bij dit soort berichtgeving achterwege gelaten dat veel kinderen met een omnivoor dieet steeds dikker worden en steeds ongezonder eten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2014 een kleine 14% van de kinderen overgewicht hebben. Hiervan heeft zelfs een percentage van 3,3% ernstig overgewicht met alle gevaren voor de gezondheid ten gevolg. Een deel van deze kinderen heeft zelfs diabetes type 2. Een vorm van diabetes die normaal gesproken alleen bij ouderen voorkomt. Ook blijkt uit studies dat kinderen en jongeren steeds ongezonder gaan eten. Er wordt onder andere veel te weinig groente en fruit gegeten. Ook zitten er veel te veel verborgen suikers, zouten en vetten in voeding. Om nog maar te zwijgen van al dat goedkoop geproduceerd vlees dat vol hormonen en antibiotica zit. Dat is een veel groter probleem voor de volksgezondheid.

Daarnaast hebben we het trieste gegeven dat er veel kinderen zijn die mishandeld worden, geestelijk of lichamelijk verwaarloosd worden en/of seksueel misbruikt. Die aantallen zijn vele malen groter dan die enkele keer dat er een onverantwoorde veganistische ouder tussen zit. Dat heeft niets te maken met wat je je kind te eten geeft maar meer met onvermogen om een goede ouder te zijn.

Zorgen voor de juiste voedingsstoffen

Een kind veganistisch opvoeden kan heel goed. Er zijn een aantal basisprincipes waar je rekening mee moet houden. Zo zal je in ieder geval moeten zorgen dat je kind voldoende vitamine B12 binnen krijgt. Vitamine B12 zit van nature niet in plantaardige voeding dus moet je er voor zorgen dat je kind verrijkte voedingswaren eet en je kunt het als supplement geven. Ook andere voedingsstoffen moet je goed in de gaten houden. IJzer, calcium, b-vitamines, omega3-vetzuren, zink en eiwit kun je prima uit een plantaardig dieet halen maar je moet er wel op letten dat jij en je kind de juiste etenswaren eten waar deze voedingsstoffen in vertegenwoordigd zijn.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je kritiek te verduren krijgt. Helaas zijn er nog veel mensen van overtuigd dat veganisten ziekelijke bleekneuzen zijn. Als je zelf voor een veganistisch dieet kiest dan lig je vaak al onder vuur maar kies je er voor om je kind zo op te voeden dan lig je onder een vergrootglas. Zorg dat je beslagen ten ijs komt. Lees je goed in. Er is heel veel informatie te vinden op internet, te beginnen bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Daarnaast zijn er verschillende fora en Facebook-groepen voor veganistisch ouderschap. Van elkaar kun je heel veel leren en het is ook fijn, als je een beetje onzeker bent, dat je steun aan elkaar hebt. Als je het prettig vindt om een beetje begeleiding te krijgen, schroom dan niet om naar een diëtist te gaan. Informeer wel van te voren of de diëtist gespecialiseerd is in veganisme of op zijn minst een positieve houding heeft ten opzichte van een plantaardig dieet.

child-1244531_640

Hoera voor jouw leefstijl!

Laat je vooral niet gek maken. Als veganist sta je waarschijnlijk bewuster in het leven dan vele anderen en ben je heel bewust bezig met voeding. Dat is toch geweldig? Jij voedt een kind op dat een prachtige basis meekrijgt. Je leert je kind verantwoordelijkheid voor zijn of haar medemens en het milieu, liefde voor de natuur en het diepe besef dat een dier er niet voor ons is om te gebruiken als product. Als dat geen goed ouderschap is dan weet ik het ook niet meer.

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

2 Reactie's
  • Avatar
    Marianne Cysouw
    Geplaatst op 13:32h, 21 juli Beantwoorden

    Ik ben het met je eens. Maar… er zijn echt kinderen (en volwassenen) die een ‘failure-to-thrive’ ervaren op een puur plantaardig dieet. Van nature zijn mensen (net als apen, mensapen, varkens en beren) alleseters. Sommigen daarvan zullen het heel goed doen op een puur plantaardig dieet, maar anderen ook helemaal niet.

    Als je borstvoeding geeft of flesvoeding, dan krijgt je kind in principe alles binnen wat het nodig heeft. Daarna wordt het lastiger.

    Zolang je goed naar je kind blijft kijken, lijkt me er niets aan de hand. Als je maar bereid bent van je principes af te stappen als je ziet dat het voor jouw kind niet de beste levensstijl is.

  • Avatar
    Louise van Leeuwen
    Geplaatst op 11:44h, 22 juli Beantwoorden

    Natuurlijk staat het belang van het kind altijd voorop. Toch denk ik dat een plantaardig dieet voor iedereen kan werken. Je moet alleen goed kijken wat wel en niet goed voor je is. Binnen het brede spectrum van plantaardige voedingsstoffen is er altijd wel een vervangend product voor datgene wat je niet verdraagt of opneemt. Soms zit het zelfs in de bereidingswijze. Iemand die mager en kouwelijk is moet niet opeens grote hoeveelheden rauwkost eten. Warme soepen zijn dan beter. De Chinese voedingsleer kan hierbij een leidraad zijn. Veel meer dan in de westerse voedingsleer wordt er daarin vanuit gegaan dat wat voor de één goed is, niet goed hoeft te zijn voor de ander omdat je simpelweg niet hetzelfde lichaam hebt.

Geef een reactie