Heerlijke jam van sloopfruit

Niet alleen raar gevormde groenten en fruit vragen erom zinvol gebruikt te worden, ook ‘sloopfruit’ zoals deze hele pan overrijpe abrikozen wil een andere bestemming dan de vuilnisbak… voor vijf euro kocht ik op de markt een heel krat. Genoeg voor zeker acht potten pure jam zonder suiker en met de smaak van zomer.

Ik superblij en de verkoper ook. Want hoe gek is het dat we reikhalzend uitzien naar de eerste abrikozenbloesem, de tere vruchtjes liefdevol beschermen, het bijna rijpe fruit afschermen van insecten en dan op het moment supreme een hele voorraad in de vuilnisbak gooien omdat de schimmel of fruitvliegjes eerder van het fruit genoten dan jij. Wees je, zeker nu het zomer is, bewust van wat je koopt. Koop niet teveel, bewaar voedsel op een correcte manier en verleng de levensduur door van rijpe vruchten en groenten, jam, zuur, pickles of chutney te maken. Maak gebruik van de doos of het krat waar het fruit al in zit en weiger extra pastic tasjes. Probeer de aanwezige verpakking vervolgens zo goed mogelijk te scheiden. Zo heeft jouw actie de meest duurzame impact 😄

Kijk op mijn blog voor een recept voor jam zonder suiker.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

Geen reactie's

Geef een reactie