Heerlijke meloensalade voor bij de BBQ (en nog vegan ook!)

Zouden er mensen zijn die elke keer als ze BBQ-en totaal nieuwe gerechten maken? Ik denk het niet. Iedereen heeft toch zijn eigen favoriete recepten voor op de barbecue en erbij zoals salades en bepaalde sausjes. Ikzelf ben altijd op zoek naar nieuwe recepten die nieuwe favorieten kunnen worden. Maar mijn meloensalade met cashewnoten blijft in de top 10 staan van mijn BBQ-recepten. Hopelijk is deze heerlijke salade (nog vegan ook!) binnenkort ook een van jouw favorieten salades bij de barbecue.

Aangepast recept van mijn moeder

Zoals zo vaak begon dit recept bij mijn moeder. Ik denk ook daadwerkelijk bij een BBQ. Ze zal haar variant vast ergens vandaan hebben. Misschien wel de Allerhande. Als ik het mij goed herinner zaten er in de meloensalade van vroeger zelfs gebakken stukjes kip. Dat is vast de reden dat mijn moeder deze meloensalade niet meer maakt, want zij en mijn vader zijn nu wel echt te vegetarisch daarvoor. En kip in een salade bij de BBQ is ook wel wat veel van het goede. Ik kan mij zelfs niet herinneren deze meloensalade ooit met kip gemaakt te hebben. Voor mij was het altijd heel simpel: galiameloen, sla, cashewnoten en die magische dressing met kerrie en gembersiroop. En met het groeiende aanbod aan eetbare vegan mayonaise is deze BBQ-salade inmiddels ook supersimpel vegan te maken. Lekker zomers!

Ingrediënten vegan BBQ-meloensalade

Met deze hoeveelheden maak je een flinke meloensalade als onderdeel van een tafel vol BBQ-lekkers. Ten eerste natuurlijk dat wat je op de barbecue legt. Maar verder brood, sausjes en nog meer salades.

 • 1 rijpe galiameloen, in niet te kleine stukken (een andere rijpe, zoete meloen kan vast ook)
 • 1 little gem sla, gewassen en in reepjes
 • 2 el vegan mayonaise (ik vind Mayolijn van Remia het lekkerst)
 • 1/2 tl kerrie (poeder, je eigen favo mix, de laatste keer dat ik deze salade maakte, gebruikte ik de curry madras van Jonnie Boer)
 • 1 el gembersiroop (zo echt mogelijk, dus liever niet dat nepspul van Conimex)
 • 2 handjes cashewnoten (ik gebruik biologische, rauwe; gezouten uit een zakje mag heus ook)

Vegan BBQ-salade met meloen maken

 1. Snijd de meloen in stukken. Niet te groot, niet te klein. De stukken moet in 1 keer in je mond passen, maar wel lekker lomp prikbaar blijven met een vork, hahaha. Doe de stukken meloen in een mooie schaal.
 2. Was en snijd de sla in reepjes. Meng de reepjes sla door de meloen.
 3. Maak in een kommetje een dressing van de vegan mayo, de kerrie en de gembersiroop. Dit lijkt nu een wat dikke dressing, maar mengt straks heel lekker met het sap van de meloen. Sterker nog, meng de dressing door de meloen en de sla en je ziet het zelf :D.
 4. Laat staan tot het tijd is om de salade op tafel te zetten. Gebruik je gebrande cashewnoten (gezouten of ongezouten) uit een zakje of bakje. Gooi dan twee handjes over de sla heen. Gebruik je ongebrande cashewnoten? Bak ze dan een beetje aan in een droge koekenpan. Daarna mogen de cashewnoten alsnog over de meloensalade heen.
 5. Je meloensalade voor bij de BBQ is klaar! Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Paulien
  Geplaatst op 11:25h, 01 september Beantwoorden

  Mmmm, ik neem het vanmiddag mee naar een vriendenpicknick!

Geef een reactie