Help, er komt een veganist op mijn feestje! 14 tips voor lekkere vegan hapjes

Ik heb lieve vrienden en familieleden. Toen ik (min of meer) veganist werd, waren ze vooral nieuwsgierig. En als ze een feestje geven, houden ze graag een beetje rekening met mij. Toch kan ik mij voorstellen dat je als niet-veganist even schrikt als je ineens vegan opties moet gaan bieden op je verjaardag of borrel. Help, wat kan zo iemand nog in vredesnaam eten?! Dat valt gelukkig enorm mee, hoor! Ik geef je daarom graag wat tips van hapjes en ander lekkers die je een veganist (en je andere gasten) kunt voorschotelen tijdens je feest. Van dingen die je gewoon in de supermarkt koopt, tot dingen die je zelf kunt maken als je in een culinaire bui bent.

Maar eerst: vegan drank

Laat ik eerst even over het drinken schrijven, voordat ik met tips over eten kom. Nog niet veel mensen weten dat voor sommige dranken dierlijke producten worden gebruikt voor de filtering en klaring. En ook niet elke veganist vindt dat heel belangrijk, dus check even met je gast of en hoe je er rekening mee moet houden. Veruit het meeste Nederlandse bier (pils) is vegan-friendly. Ook steeds meer wijnen zijn vegan-friendly. Fris en thee en dergelijke is geen probleem.

Vegan knabbels voor op je feest

Niets is eenvoudiger dan schalen met zoutjes en chips op je feest. Weinig gedoe, groot plezier.

 • Qua chips maak je veganisten blij met naturel chips. Veel andere smaken bevatten bijvoorbeeld weipoeder. Met naturel chips zit je altijd goed.
 • Gezond en lekker: nootjes en gedroogde vruchten. Of gewoon een bakje pinda’s. Jam-jam!
 • De meest zoute stokjes zijn ook vegan. Kost niks en vrijwel iedereen wordt er blij van. Kwestie van even bij de ingrediënten kijken.
 • Olijven zijn ook vrijwel altijd helemaal plantaardig (uitgezonderd als ze gevuld zijn met tonijn of ansjovis natuurlijk). Ik ben zelf dol op kalamatas-olijven, maar op feestjes lust ik ze allemaal.

Salades en smeersels voor je vegan gast

 • Kaasjes en Johma-salades zal je vegan gast niet kunnen eten, maar er zijn wel steeds meer andere kant-en-klare salades die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Albert Heijn heeft er inmiddels een heleboel! Je kent ze wel, die ronde plastic bakjes op de versafdeling. Check wel even de verpakking om teleurstellingen te voorkomen. Op moment van schrijven ben ik groot fan van de Mu­ham­ma­ra.
 • Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Heel eenvoudig om zelf te maken is humus. Er zijn heel veel recepten voor humus, allemaal een beetje met hun eigen twist. Dit is mijn recept voor klassieke humus.
 • Nog veel lekkerder vind ik melitzanosalata (auberginedip, in andere landen ook wel bekend als baba ganoush). Los van dat de aubergine even in de oven moet, is het zelf maken van melitzanosalata erg simpel.
 • Zin iets iets meer moeite doen in de keuken? Ik ben enorm fan van mijn eigen variant op exotische kip-kerrie-salade met stukjes ‘nep-kip’. De eerste keer dat ik deze salade voor op toastjes serveerde, was de schaal binnen no time leeg. Ook diverse niet-veganisten wilden het recept voor deze kip-kerriesalade.
 • Een andere favoriet voor op toastjes is natuurlijk de tonijnsalade. Ook tonijnsalade maak je gemakkelijk zelf met alleen maar plantaardige ingrediënten. De truc zit hem in het gebruik van nori, gedroogd zeewier dat je normaal voor sushi gebruikt.

Vette hap: vegan borrelgarnituur uit de frituur

 • Ook op dit vlak zijn er steeds meer opties. Zo heeft de Vegetarische Slager veganistische bitterballen en kroketten. Ook de Aldi heeft ze, in een of ander B-merk dat ook prima is.
 • Een andere optie zijn kleine groenteloempia’s. Ze zijn niet allemaal vegan, dus een beetje opletten, maar op moment van schrijven grijp ik regelmatig naar de mini-loempia’s van het eigen merk van Albert Heijn.

Zoete lekkernijen voor je vegan gast

Veel feesten zijn niet compleet zonder een lekkere taart of lekker gebakje. Hiermee je veganistische gast blij maken kan prima, maar dan zul je wel zelf aan het bakken moeten slaan. Een aantal ideeën:

Zelf wat mee laten nemen

Je leest het: je vegan gast hoeft echt niet op een wortel te knagen tijdens je feest of borrel (hoewel dat ook heel lekker kan zijn). Vind je het toch lastig? Vraag je vegan gast om tips of om zelf iets mee te nemen. Echt hoor, vinden we helemaal niet erg.

Heb jij nog extra tips? Ik hoor ze graag!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie