Hoe herken je verzuring en wat doe je er tegen?

In je lichaam zijn allerlei zuurgraden te vinden. Wat is de ideale zuurgraad? Hoe kun je verzuring herkennen? En wat kun je er tegen doen? In dit artikel tips om verzuring in je lichaam te verhelpen en te voorkomen.

Eerst een klein stukje ‘theorie’

Omdat we voor een heel groot gedeelte uit water bestaan, kun je je voorstellen dat onze zuurgraad (pH-waarde) idealiter in de buurt van de zuurgraad van water zou moeten liggen. pH-waarden variëren van 0 tot 14, waarbij 0 de sterkste zuurgraad is en 14 de hoogste alkalische (basische) waarde.

Ideale zuurgraad

Bij zuurgraad 7 ligt het neutrale punt, wat bijvoorbeeld zuiver water is. De zuurgraad van drinkwater hoort tussen de 7 en 9,5 te liggen. Omdat het menselijk lichaam voor zo’n 65% tot 75% uit water bestaat, spelen zich veel van onze stofwisselingsprocessen in deze zuurgraad af. In je lichaam zijn allerlei zuurgraden te vinden. Je lichaam maakt zelf zuren aan, bijvoorbeeld in de maag (tussen de 1,2 en 3,0). Een zuurgraad van je bloed is in een ideale situatie 7,4. Je kunt deze ook meten via de urine (varierend tussen 4,8 en 8,0) of de huid (5,5). Om de zuurgraad neutraler te krijgen, zul je dus moeten zorgen dat je veel basische voeding en vocht binnen krijgt.

Klachten waaraan je verzuring kunt herkennen

Zuren worden uiteindelijk als ‘slakken’ afgezet in bindweefsel en vetweefsel. Op 50-jarige leeftijd bestaat bijna 50 procent van de vaste lichamelijke structuren uit slakken. Dat neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij een verzuurd lichaam horen klachten. Dit wordt van kwaad tot erger. Veel mensen voelen dit aan hun gewrichten en krijgen tegen de pijn en stijfheid weer (verzurende) medicijnen. Niet alleen gewrichten lijden hieronder, je hele systeem ondervindt dan verzuring. Zo zijn er klachten te herleiden als huidproblemen, haaruitval, slaapstoornissen en obstipatie te herleiden naar verzuring.

Dus wat kun je doen?

Eiwitten heb je uiteraard nodig, net als koolhydraten, maar eet er niet te veel van, je zult het als het ware compenseren met voldoende groentes en andere basische voeding en vocht. Wat kun je allemaal in je eetpatroon gebruiken?

Basische soorten voeding zijn grofweg alle:

 • groenten, fruit, aardappels en verse kruiden,
 • witte kazen en zure zuivel,
 • noten en zuidvruchten (ongebrand en ongezwaveld!),
 • plantaardige olie en biologische roomboter,
 • kruidenthee, groentensap, verse vruchtensap, oersap, diksap, water.

Wat doe je liever niet

De verzurende producten neem je liever wat minder. Let daarom op koolhydraten, geraffineerde suikers, alcohol en cafeïne. Dit is allemaal erg verzurend. Deze producten vermijden is lastig. In heel veel producten zitten veel suikers en andere koolhydraten. De verpakking bestuderen is daarom noodzakelijk. Ook eiwitten zijn verzurend, zeker in de vorm van shakes en dieetproducten, omdat je dan erg veel eiwitten binnen krijgt. Verder zijn leefstijlen met ongezonde stress, roken en het gebruik van medicijnen verzurend.

Laatste tips

De zuurgraad kun je makkelijk meten met pH-strips. In sommige natuurwinkels of bij de apotheek te vinden. En anders kun je ze online kopen. Je doet dit eventjes in ochtendurine en je zult merken dat 1 kopje koffie al een kleurverschil op je strook laat zien.

Om niet als een zuurpruim met alle bovenstaande tekst gestresst aan de gang te gaan, de volgende tips: Met minder stress heb je ook al minder verzuring. Drink zeker 2 liter vocht (niet de verzurende soorten dus…) en schep royaal groente op en let op zoetigheden. Dan kom je ook al een heel eind!

Mar Hey
Mar Hey

Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.

8 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 12:25h, 11 januari Beantwoorden

  Ik vind die pH-strips bijzonder interessant. Hoe duur zijn zulke strips per stuk ongeveer?

  • Avatar
   Marlinde
   Geplaatst op 12:37h, 11 januari Beantwoorden

   Hoi,
   Ik heb ze hier gekocht. De schaalverdeling is behoorlijk precies tot een decimaal achter de komma.
   http://shop.alkavitae.nl/ph-test-strips-100-stuks?gclid=CPb937LVocoCFSoEwwod7vEH2Q
   €19 voor 100 strips
   Groeten Marlinde

   • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 17:16h, 11 januari Beantwoorden

    Oh, dat valt me enorm mee!

   • Avatar
    Elsanna Huisin’tveld
    Geplaatst op 11:34h, 25 oktober Beantwoorden

    Ik heb ze bij deonlinedrogist.nl besteld. Holisan Blemastrip Ph Strips 120STKosten 12,75

  • Avatar
   roseriet
   Geplaatst op 22:54h, 22 februari Beantwoorden

   ik heb een beginnende versleten heup ik lees over verzuring van wegen het kraakbeen en vestijving bij het opstaan van de stoel ik wil er alles aan doen kunt u mijn hier in raad geven wat ik moet doen

   • Avatar
    Marlinde
    Geplaatst op 09:50h, 23 februari Beantwoorden

    Hallo, het is voor iedereen aan te raden om vooral basische producten te eten en te drinken. Daar staan in het artikel veel tips over. Verzuring in het lichaam en de verzuring waar u het over heeft kan iets verschillends zijn, dat zou ik in uw geval met een arts overleggen.

 • Avatar
  harald
  Geplaatst op 13:53h, 02 december Beantwoorden

  op aliExpress voor nog geen 2 euro voor 100 strips
  alleen de levering duurt wat langer

  • Avatar
   Ray
   Geplaatst op 08:02h, 26 augustus Beantwoorden

   Hallo Harald,
   € 2,00 voor 100 strips is natuurlijk heel goedkoop. Belangrijk dan wel om te weten of de juiste waarde wordt weergegeven, het gaat tenslotte om onze gezondheid. Dubbeltesten dwz waarden vergelijken met een duurdere strip van de drogist is zeker verstandig.

Geef een reactie