27 mei Hoe hypnobirthing de geboorte van mijn dochter een epic win maakte
Precies een jaar geleden ben ik bevallen van mijn dochter. Of, zoals ik in die tijd aangeleerd had te zeggen: precies een jaar geleden gaf ik geboorte aan mijn dochter. Wat begon als appeltje-eitje, eindigde in het met behulp van een vacuümpomp ternauwernood voorkomen van een keizersnede. “Wel jammer dat je niks hebt gehad aan je cursus hypnobirthing,” was de (soms zelfs een beetje smalende) reactie van enkele mensen om mij heen. Uhm, wat? Hypnobirthing heeft ervoor gezorgd dat de geboorte van mijn dochter prachtig, optimistisch, op de valreep natuurlijk én relatief kalm was. Mijn ervaringen met hypnobirthing zijn zo positief, ik had het voor geen goud zonder hypnobirthing willen doen!
Hypnobirthing, dat klinkt zweverig
Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Hypnobirthing is een methode, of eigenlijk meer een filosofie, ontwikkeld door Marie F. Mongan. Het is een tegenreactie op de medicalisering van bevallingen waarbij de toekomstige moeder vol angst en pijn gedrogeerd op haar rug ligt terwijl de dokter de baby er als het ware uittrekt. Dat moet toch natuurlijker kunnen? En daarmee misschien ook pijnlozer?
Maakt hypnobirthing bevallen pijnloos?
Nee. En iedereen die dat wel beweert heeft ongelijk. Geboorte geven doet pijn. Maar die pijn is in de meeste gevallen zeer goed te verdragen mits je er geen angst voor voelt en begrijpt waar het lichaam mee bezig is. En juist die twee zaken leer je met hypnobirthing.
Boek en cursus hypnobirthing
Voor het leren van de technieken van hypnobirthing volgde ik samen met mijn man een cursus bij Sylvia de Groot in Groningen, een gecertificeerde hypnobirthing coach. We kregen het boek van Marie F. Mongan en een uitgebreide map en kwamen samen met een aantal andere stellen vier ochtenden samen voor diverse oefeningen. Denk hierbij aan visualisaties en ademhalingsoefeningen. Het is zeker mijn advies om een dergelijke cursus te volgen als hypnobirthing je aanspreekt. Ervaringen en angsten delen met de coach, de andere stellen en je partner: het is echt de helft van het succes!
En waarom ik de geboorte van mijn dochter voor geen goud zonder hypnobirthing had willen doen? Nou, hierom:
1. Hypnobirthing zorgde ervoor dat ik mij verheugde op de geboorte
De keuze voor hypnobirthing kwam voort uit juist een enorme angst voor de bevalling. Het idee dat ik er een kind uit moest persen of dat het misschien zelfs een keizersnede zou worden met alle littekens van dien en… argh, ik kreeg er echt angstzweet van. Al tijdens de cursus hypnobirthing maakte deze angst plaats voor een heel vrij gevoel. En in de laatste weken vooraf aan de geboorte had ik er vooral heel erg veel zin in. Kom maar op met die bevalling! We maken er een feestje van!
2. Hypnobirthing maakt van de bevalling iets gezamenlijks waarin de vader ook een rol heeft
Mijn man kreeg van jonge vaders vaak de tip: je kunt toch niks doen behalve af en toe een washandje geven. Wij weten inmiddels beter en er zijn weinig dagen die wij zo intens samen beleefd hebben als de dag dat onze dochter werd geboren. Door de oefeningen en visualisaties wisten we precies wat ik in de aanloopfase prettig zou vinden. Welke achtergrondmuziek, welke positie, welke dingen klaar moesten liggen; alles kon hij regelen zonder dat ik het hoefde te vragen. Daarna was er alle tijd om in elkaars armen richting ontsluiting te ademen. Ik deed natuurlijk het harde werk, maar we deden het echt samen. Zelfs toen hij mij alsnog midden in de nacht naar het ziekenhuis moest rijden, omdat onze dochter weigerde er ook daadwerkelijk uit te komen, was dat vooral heel leuk in plaats van paniekerig en stressvol.
3. Hypnobirthing zorgde ervoor dat ik volledig begreep wat mijn lichaam deed
Verreweg het meest kostbare stuk informatie van de cursus vond ik de uitleg van de spieren in de baarmoeder. Tijdens de ontsluiting werken de horizontale spieren en rek je dus op. En tijdens de uitdrijvingsfase werken de verticale spieren, waardoor het kind er ook daadwerkelijk uit wordt geduwd. Mee-ademen met een ontsluitingswee (alsof je een ballon in je buik verder opblaast) in plaats van verkrampen door de pijn bleek een verborgen talent. Ik visualiseerde bij elke ademhaling hoe de ballon steeds verder open ging en ik ademde zowaar in krap 5 uur een volledige ontsluiting bij elkaar. Het was enerzijds pittig, maar anderzijds ongelofelijk duidelijk en eenvoudig.
4. Hypnobirthing hield mij alert en optimistisch gedurende de hele bevalling
Normaal ben ik iemand die continu mentaal heen en weer springt tussen verleden, heden en toekomst. Hypnobirthing zorgde ervoor dat ik enorm goed in het heden kon blijven met steeds slechts een beperkte blik naar de toekomst. Alles was goed voorbereid met behulp van een geboorteplan, dus ik wist dat ik steeds slechts een volgende stap hoefde te zetten en dat het resultaat uiteindelijk een dochter zou zijn. Weeën in ontsluitingsfase? Okay, die en die ademhaling en verder rustig afwachten tot de volgende fase. Wil het niet thuis en moeten we naar het ziekenhuis? Okay, dan rijden we naar het ziekenhuis. Is het een kwestie van kiezen tussen de vacuümpomp en een keizersnede? Okay, dan gaan we voor succes met de vacuümpomp. Als ik ooit ‘in het moment’ heb geleefd, dan was het toen.
5. Door hypnobirthing heb ik een keizersnede kunnen voorkomen
Door mijn alertheid en optimisme heb ik een keizersnede kunnen voorkomen. Dat weet ik zeker. Ik zie de kritische blik van de gynaecoloog nog voor mij. De OK was al gereed, hoorde ik later. Maar omdat ik nog zo fris was en omdat ik zo enerzijds rustig en anderzijds vastberaden overkwam, hebben we het samen, met een heel medisch team, op de meest natuurlijke manier die nog mogelijk was toch nog voor elkaar gekregen. Mijn hele leven wist ik al dat er een keizersnede voor mij op de loer lag (vraag mij niet hoe, vrouwelijke intuïtie waarschijnlijk). Het was zelfs de reden dat ik lange tijd geen kind wilde. Met hypnobirthing heb ik als het ware ‘gewonnen’ van mijn lot. Dat is pas wat je noemt een epic win.
6. Hypnobirthing maakte de pijn van het bevallen prima te verdragen
Echt. Het is een kwestie van accepteren. En een kwestie van weten dat elke pijnscheut die je voelt niet meer terugkomt en je kindje een stapje dichterbij brengt. Ik vond het pittig, maar prima te doen. Het is niet als de pijn van een klap, stoot of steek, maar als de pijn tijdens sporten waarbij je ervoor kiest om toch door te gaan. Een soort roes waar je heel strijdbaar van wordt. Gewoon rustig doorademen.
7. Door hypnobirthing voelde ik mij vrij en schaamteloos
Hypnobirthing gaat enorm uit van dat de barende vrouw het vooral zo moet doen als hoe zij voelt dat het goed is. Daarvoor moet alle preutsheid de deur uit en dat was wel nodig bij mij. Maar dan heb je ook wat. Zelfs het feit dat een ex-klasgenoot mij knipte én hechtte vond ik ineens totaal geen probleem.
8. Hypnobirthing zorgde voor een voorspoedig herstel, fysiek én emotioneel
Tijdens de cursus hypnobirthing kwam goed zorgen voor jezelf veel naar voren. Geboorte geven is topsport en daar moet je voor trainen én voor rusten. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat alle voorbereidingen klaar waren toen mijn verlof begon. Tijdens mijn verlof bestond mijn dagelijkse routine uit: een dutje, naar het centrum van ons dorp lopen voor de dagelijkse boodschappen, teruglopen, een dutje. Ik had een leeg hoofd en een lichaam vol energie. Ik weet zeker dat dit ervoor heeft gezorgd dat ik al direct na de bevalling weer gewoon min of meer alles kon doen en dat het herstel voorspoedig ging. Bovendien was de geboorte weliswaar heftig, maar verre van een trauma. Dat maakte ook het emotioneel herstel vrij eenvoudig.
9. Hypnobirthing maakte de geboorte van mijn dochter iets om lachend op terug te kijken
Regelmatig, vooral vlak voor het inslapen, tik ik mijn man grinnikend aan met een mededeling als: “Weet je nog, hoe we midden in de nacht door de stad scheurden?” Of moet ik denken aan het geluid van het springen van de vliezen en hoe ik toen net op tijd uit bed sprong. Of aan de blik van mijn man de seconde na de geboorte van onze dochter. Hypnobirthing gaf ons de juiste ingrediënten om van de geboorte van onze dochter de meest speciale, meest intense dag van ons leven te maken!
Marjolein
Geplaatst op 19:43h, 29 juliLeuk geschreven! En mocht ik ooit beslissen om eventueel toch aan kinderen te beginnen, dan weet ik nu wel hoe ik dat ga aanpakken 😉 Is toch een stuk minder beangstigend idee!