Hoe maak je als veganist een feest van de decembermaand?

Veganisme is over het algemeen niet moeilijk. Als je er pas mee begint kan het je nog wel eens duizelen waar je allemaal op moet letten maar naarmate je langer er mee bezig bent wordt het normaler voor jezelf en je omgeving. Op feesten, recepties, borrels en andere sociale aangelegenheden kan het soms wel wat ongemakkelijk zijn. December kan wat dat betreft nog wel eens een uitdaging zijn. Hoe ga je als veganist deze uitdaging aan? Hieronder tien tips als steuntjes in de rug.

1. Het is een uitdaging maar niet onoverkomelijk

O.k. het valt niet altijd mee om de uitzondering te zijn. Vlees en vis eten is nog steeds de norm, vegetarisme is redelijk geaccepteerd maar als veganist ben je vaak de paradijsvogel op familiefeestjes en bedrijfsborrels. Dat kan heel ongemakkelijk voelen maar maak het voor jezelf niet groter dan het is. Laat het de organiserende partij weten dat je plantaardig eet en vraag of ze er rekening mee kunnen houden. Over het algemeen wil iedereen dat best wel en als dat niet zo is, nou dan weet je dat ook weer en kun je zelf maatregelen nemen.

2. Help de feestcommissie

Ga er niet vanuit dat iedereen meteen snapt wat veganisme inhoudt. Zelf ben je misschien al een expert geworden in het lezen van etiketten, je weet welke merken van voedingsmiddelen wel en niet geschikt zijn maar dat kun je niet van iedereen verwachten. Zo kan het zijn dat heel welwillende mensen je toch iets voorzetten waar, oeps, toch melk in zit. Of ze koken pasta voor je en vergeten dat ook daar ei in kan zitten. Om dat soort situaties te voorkomen kun je aanbieden om te helpen. Laat weten welke borrelhapjes geschikt zijn of welk merk chips je kunt eten. Vraag of je misschien zelf wat mee moet brengen of help de gastvrouw of gastheer met het samenstellen van het menu.

3. Wees de vrolijke veganist

Het is feest, zorg dat je plezier hebt. Ga vooral niet de zure veganist uithangen. Natuurlijk is het vreselijk, die overdaad aan dode dieren die op schalen voorbij komen. Maar dat verandert echt niet door op dat moment boos of verdrietig te worden en door je mede feestgangers eens even fijntjes uit te leggen dat ze monsters zijn. Wil je mensen overtuigen van veganisme? Laat dan vooral zien dat je heel goed kan feesten zonder dierlijke producten te consumeren. Neem superlekkere plantaardige hapjes mee, laat die aan iedereen proeven en weiger met een glimlach al het niet-veganistische eten. Dat maakt iedereen al bewust genoeg van hun eigen eetgedrag. Soms volgt daar een leuk gesprek uit maar onthoud dat het een feest is en dat is geen plek om te preken.

4. Het familiefeest

Familiefeesten in het algemeen en familiefeesten in december in het bijzonder kunnen de zaken nog wel eens op scherp zetten. Er zijn gelukkig voldoende goede voorbeelden maar er zijn ook families waar de veganist als zwart schaap en lastig portret gezien wordt. Ook voor familiefeestjes geldt: ga er niet vanuit dat men direct begrijpt hoe en wat. Help je familieleden met uitzoeken wat er gegeten gaat worden, help met koken of bied aan om je eigen eten mee te nemen. Negen van de tien keer zal de gastvrouw- of heer dat weigeren. Neem nou jezelf, als er iemand bij je komt eten die glutenvrij of kosher eet of ergens allergisch voor is, dan doe je toch ook je best om met diegene rekening te houden?

Groente toren

Originele foto: https://www.flickr.com/photos/apbpix/8760623100

5. Uit eten

Ga je met gelijkgestemden dan is het natuurlijk niet moeilijk om een leuk vegetarisch/veganistisch restaurant uit te kiezen. Vooral in de grote steden is er volop keuze. Kijk op Happycow voor veganistische of in ieder geval vegan-friendly restaurants. Ga je met een gemengd gezelschap naar een regulier restaurant, informeer dan even van te voren of men er rekening mee wil houden. Over het algemeen willen restaurants dat best en het voorkomt dat je straks alleen op een blaadje sla zit te kauwen. Het is geen garantie dat je een geweldig menu krijgt. De ene kok is nu eenmaal creatiever dan de andere. Er zijn er die het duidelijk een leuke uitdaging vinden en er zijn koks die er niet helemaal happy mee zijn. Heb je heerlijk gegeten? Laat het merken en prijs het restaurant online de hemel in.

6. Zelf een diner organiseren

Het eenvoudigst is het natuurlijk als je zelf een etentje organiseert. Je hebt het dan helemaal zelf in de hand. Maar ook hierbij kunnen er wat hobbels zijn. Voor sommige mensen is een kerstdiner niet compleet als er geen dood wild dier op hun bord ligt. Als dat een vage kennis is dan is het heel erg makkelijk om te denken: nou, dan kom je toch lekker niet, maar als het een familielid is, dan wordt het wat lastiger. Blijf vooral rustig uitleggen dat jij echt wel wat anders lekkers kunt maken en dat ze echt niet met honger de deur uit zullen gaan. Blijft zo iemand toch sputteren, vraag diegene dan op de man af waarvoor hij of zij op visite komt: alleen voor het eten of voor jou en de gezelligheid waar het eten slechts een onderdeel van is.

Gebruik de gelegenheid om te schitteren. Zorg dat je een paar succesnummers op tafel zet die zo lekker zijn dat niemand meer aan een hertenbiefstuk denkt. Gebruik hiervoor zoveel mogelijk recepten die lekker zijn op zich en geen recepten die een vervanging zijn voor een niet veganistich gerecht. Ga bijvoorbeeld niets serveren met een kaasvervanger. Voor een veganist zijn veel kaasvervangers al regelrechte afknappers, voor een alleseter die gewend is aan kaas zijn kaasvervangers gewoon niet te doen. Ook kant- en klare vleesvervangers zijn vaak een dikke teleurstelling. Best lekker en makkelijk voor zo tussendoor maar zet ze een verstokte vleeseter niet voor. Uitzonderingen daargelaten (zoals de kipstuckjes van de Vegetarische slager): omnivoren gaan vleesvervangers heel erg vergelijken met vlees en daar kan zo een vleesvervanger in hun ogen natuurlijk nooit tegenop.

7. Fijne websites met leuke recepten

Hilarisch filmpje met een recept wat ik ooit nog eens moet testen

8. Ideeën voor een kerstmenu

9. Neem naar een borrel of feestje ALTIJD iets mee om te eten

Ook al heeft men gezegd dat er rekening met je gehouden wordt kan dat in de praktijk nogal eens tegenvallen. Je zult niet de eerste veganist zijn die met een knorrende maag de blaadjes decoratiesla en een verloren kerstomaatje zit weg te werken van het bord met gefrituurd borrelhapjes. Neem in je tas bijvoorbeeld een zakje chips, nootjes of koek mee. Vraag eerst even of ze aan een alternatief voor jou hebben gedacht. Zo niet, trek dan met een grote smile je eigen voedsel uit je tas en roep: “Geen probleem”. Natuurlijk voelt het niet fijn dat men geen rekening met je heeft gehouden maar ga er maar vanuit dat de gastvrouw/heer zich ook een beetje in zijn of haar hemd voelt staan op zo een moment.

sweet-91714_640

10. Relax!

Hoe relaxter je zelf doet, hoe gemakkelijker alles verloopt. Het omgekeerde is ook waar: als je zelf heel erg onzeker bent over je veganisme, omdat je er bijvoorbeeld nog maar net mee bezig bent, dan straal je dat ook uit. Gaat er iets niet helemaal zoals het zou moeten? Nou èn, het is niet het einde van de wereld. Bereid jezelf voor met bovenstaande tips, bereid jezelf voor op flauwe grappen en geïnteresseerde vragen, geniet van het samenzijn en vooral ontspan. Fijne feestdagen!

zen-1588751_640

Uitgelichte foto van het rendier is een public domain foto.

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

2 Reactie's
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 13:51h, 05 december Beantwoorden

    Wij hebben vorig jaar als experiment een volledig vegan kerstdiner georganiseerd. Onder meer gnocchi met spinazie, citroen en erwtjes en een megalekker chocotoetje met zijden tofu. Heel geslaagd en ook nog eens helemaal niet ingewikkeld.

  • Avatar
    Sonja
    Geplaatst op 10:25h, 17 december Beantwoorden

    Awesome website!

    I love veganism!

Geef een reactie