Hoelahoep, opnieuw een rage?!

“Kijk eens wat ik hier heb”, zei mijn vriendin Lijsbeth triomfantelijk, “een hoelahoep, gekocht bij de kringloopwinkel, prima workout zonder sportschool, zou jij ook eens moeten proberen.” Nou, dat viel nog niet mee. Zij had inmiddels al ervaring opgedaan en zwaaide de hoepel soepel rond haar middel, maar mij kostte het nog even wat moeite om hem niet onmiddellijk weer op de grond te laten vallen.

Ik ben niet meteen naar de winkel gerend om er ook een te kopen, maar blijkbaar was er een zaadje geplant, want een tijdje geleden las ik in de Libelle Gezond: de leukste fitnesstrend van 2017, hoelahoep! Zou ik dan toch maar eens? In het artikel worden verschillende hoepels genoemd, die geschikt kunnen zijn, zelfs Ikea heeft hoepels van bamboe in de aanbieding, heel duurzaam. Niet elke hoepel is echter geschikt: als beginner kun je het beste niet een hoepel nemen die te klein is of te licht van gewicht, daar wordt het hoelahoepen moeilijker van. Hoepels uit de speelgoedwinkel vallen daardoor eigenlijk af. Maar zelfs bij de Blokker zag ik een behoorlijk sportieve hoepel in de etalage. Zou het dan toch weer een soort rage worden, net als in de jaren 50, er werden toen wereldwijd maar liefst 100 miljoen hoelahoeps verkocht.

Is de hoelahoep een uitvinding van de jaren 50? Toch niet. Op de website www.fitnesshoelahoep.com vond ik een leuk stukje geschiedenis. De hoelahoep werd in het oude Egypte als speelgoed gebruikt en de Grieken gebruikten hem in de oudheid als sportattribuut, en zelfs als rage was de hoelahoep al in de 14e eeuw populair!

Mijn keuze viel uiteindelijk op de handgemaakte travel-hoop van Lies Fris (www.hooplahoop.nl), niet overdreven duur, maar mooier dan die uit de sportwinkels: het moet natuurlijk wel leuk blijven, zo’n sportieve investering. Binnen een week viel mijn nieuwe aanwinst in de bus, keurig opgevouwen, het is tenslotte niet voor niets een travel-hoop. Zo opgevouwen kan de hoepel zelfs mee op vakantie om op het strand te hoelahoepen.

Even uitvouwen en het feest kon beginnen en dan merk je dat er inderdaad flink aan de conditie gewerkt moet worden. Langer dan 5 minuten lukt in het begin echt niet, de beweging is intensief, maar oefening baart kunst. Grappig genoeg merkte ik dat mijn voorkeursrichting linksom is, dat gaat gemakkelijker, maar rechtsom blijft een uitdaging.

Om het echt goed te leren, heb je veel aan de filmpjes op YouTube van “Hoop it yourself”, instructiefilmpjes in het Nederlands van leuke meiden, die het hoelahoepen tot kunst hebben verheven. Heel enthousiasmerend. Voorlopig houd ik het nog even bij les 1, de basis. Maar wie weet kan ik het binnenkort net zo goed als zij. Ik houd dapper vol!

Avatar
Elisabeth van der Veen

Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.

1 Reactie
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 14:24h, 16 maart Beantwoorden

    Superleuk dat dit weer een rage is! Ik ga het binnenkort ook maar weer eens proberen.

Geef een reactie