INFJ: de Raadgever onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de INFJ, ook wel de Raadgever of de Beschermer genoemd. De levensrol van de INFJ is het zijn van een oneindige inspiratie voor anderen: de INFJ is het meest beschouwend en bespiegelend van alle MBTI-types. Geschat wordt dat zo’n 1,5% van de wereldbevolking een INFJ is. In dit artikel lees je meer over de INFJ, de Raadgever onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld INFJ. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een INFJ bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de INFJ? Persoonlijkheid van de INFJ

De INFJ heeft Introverted iNtuition als dominante functie, gebruikt Feeling als hulpfunctie en kijkt met een Judging blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de INFJ om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Thinking en Sensing komen pas daarna. De INFJ zoekt naar betekenissen en verbindingen in ideeën en relaties. Ze willen begrijpen wat mensen motiveert en hebben een goed intuïtief inzicht in de drijfveren van anderen. Mensen van dit MBTI-type bekommeren zich sterk om anderen, hebben een heldere visie op hoe ze iets goeds kunnen bijdragen aan de wereld en zijn zeer toegewijd aan hun eigen set normen en waarden. Bij het in de praktijk brengen van hun eigen visie gaan INFJ’s georganiseerd, origineel en vol doorzettingsvermogen te werk.

Typische INFJ-eigenschappen

 • introspectief
 • verbaal begaafd
 • betrokken
 • loyaal
 • idealistisch
 • onverstoorbaar
 • consciëntieus

INFJ als werknemer: werk en carrière

De INFJ komt het best tot zijn recht in werk waarbij hij als katalysator van positieve veranderingen kan functioneren. En dan het liefst veranderingen die bijdragen aan het welzijn van mensen. Geld alleen is onvoldoende motivatie voor de INFJ. De INFJ is integer, laat mensen in hun waarde en is dol op polderen wanneer dat de harmonie op de werkvloer ten goede komt. Desondanks werkt de INFJ het liefst alleen, zodat hij zijn gedachten helder kan formuleren en vastbesloten kan doorwerken aan zijn eigen langetermijndoel. De INFJ vindt het moeilijk om kritiek te ontvangen en taken uit te voeren die niet passen in zijn eigen levensvisie. Ook heeft de INFJ een hekel aan politieke spelletjes en zaken als netwerkborrels. De INFJ komt professioneel tot bloei in functies waarbij kwaliteit en een eigen visie belangrijk zijn. Geschikte sectoren voor de INFJ zijn: gezondheidszorg, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening, creatieve sector, bedrijfsleven en zakelijke dienstverlening.

Het liefdesleven van de INFJ: liefde en relaties

De INFJ zoekt naar intense, betekenisvolle relaties en vriendschappen, het liefst levenslange. INFJ’s investeren graag in hun vriendschappen en doen veel moeite voor de in hun ogen perfecte liefdesrelatie. Hierdoor kunnen INFJ’s enerzijds het best mogelijke van een relatie maken, maar anderzijds ook te kritisch en idealistisch zijn. De INFJ neemt de liefde serieus en is toegewijd en warm. Dit type kan goed luisteren en bekommert zich oprecht om de gevoelens van de ander. Wel hebben INFJ’s extreem hoge verwachtingen, zowel van zichzelf als van de ander. Dat terwijl de INFJ eigenlijk een vreselijke hekel aan kritiek en conflicten heeft. Door zijn loyaliteit en conflictvermijdend gedrag kan de INFJ daarom soms te lang aan een foute liefde blijven hangen.

De INFJ onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de INFJ. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De INFJ raakt van de leg door onverwachte gebeurtenissen, een teveel aan details waar wat mee gedaan moet worden en te veel sociale activiteiten. De INFJ gaat hierdoor overdreven letten op externe data, op zoek naar allerhande vormen van genot en zich negatief opstellen ten opzichte van de wereld om zich heen. Om weer tot zichzelf te komen, kan de INFJ tijd alleen nemen, de to-do-list verkleinen en (ongevraagd) advies van anderen uit de weg gaan.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de INFJ

Voor een gelukkiger leven kan de INFJ werken aan:

 1. de tijd nemen om alle informatie en gedachtes rustig te ordenen, voordat hij een oordeel velt;
 2. alert zijn op zijn valkuil om geobsedeerd met details te raken: dit is voor dit type een teken van stress;
 3. een manier vinden om daadwerkelijk te ontspannen op zijn tijd.

Celebrities en andere bekende INFJ’s

Welke beroemdheden zijn ook INFJ? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze INFJ zijn.

 • Carl Jung
 • Al Pacino
 • Mahatma Gandhi
 • Agatha Christie
 • Adolf Hitler
 • George Harrison
 • Nicole Kidman
 • Jamie Foxx
 • Lars von Trier
 • Benedict Cumberbatch

Ben jij een typische INFJ? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel INFJ zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

5 Reactie's
 • Avatar
  Lizet
  Geplaatst op 00:35h, 12 juli Beantwoorden

  Hallo,
  Ik ben een INFJ, het is heel belangrijk om voor een INFJ grenzen aan te geven, dit omdat we van nature een ander gelukkig willen maken, naar de zin, dat is waarom veel INFJ’s ‘pleasing type’ kan zijn. Ook (wat ik mis en heel belangrijk is, dit bestempelen INFJ als het meest lastige) is dat een INFJ vaak vervalt in overdenken, verschillende perspectieven zien maar ook in een fantasie-wereld kunnen zitten, altijd beter willen doen, perfectionisme. Kritiek is voor een INFJ heel stressvol vanwege juist die hoge verwachtingen van onszelf en hyperfocused op onszelf zijn en als dat bekritiseert wordt raakt dat in het gevoel omdat we die harmonie en het goed willen doen voor anderen, en als de ordelijkheid in het hoofd verstoort hebben we tijd nodig om dit tijd te geven, dit vergt veel energie. Dit is soms ook de reden waarom we bestempeld worden om een langzame verwerking te hebben, we kunnen soms lang tijd nodig hebben. Valkuilen zijn daarom ook daarbij weer ‘uitstelgedrag’ angst om met dingen te beginnen om bekritiseert te worden. INFJ zijn ook vatbaar voor Burn-outs.

  • Avatar
   Lizet
   Geplaatst op 01:05h, 12 juli Beantwoorden

   Meer INFJ
   – Nelson Mandela
   – Martin Luther King
   – Morgan Freeman
   – Dalai Lama

   Fictief: Albus Perkamentus (Harry Potter)

  • Avatar
   Iris
   Geplaatst op 12:38h, 12 augustus Beantwoorden

   Goed punt! Herkenbaar. Ik heb ook een burnout gehad vanwege mijn perfectionisme en het niet kunnen aangeven van mijn grenzen. Ik vind het ook moeilijk taken uit te voeren als ik er niet achter sta.

  • Avatar
   Sandra
   Geplaatst op 00:52h, 07 maart Beantwoorden

   Ik ben het volledig eens met deze aanvulling… Overdenken, please-,en uitstelgedrag en voor de 2e maal burn out.

 • Avatar
  Ellen Mol
  Geplaatst op 20:43h, 20 december Beantwoorden

  O, wat interessant. Ik denk dat ik een eyeopener te pakken heb. Al sinds een paar jaar (begin corona) heb ik best veel last van een negatief gevoel over de maatschappij, de mensen daarin en hoe dat allemaal functioneert. Ik pik elke sneer van complotdenkers, het geblaat over schapen die onder een steen leven (?) van de wappies, het verspillen van tomatensoep van de hand-vast-plakkers en de ondersteboven vlaggen van demonstranten en ga zo maar door op. Gek word ik ervan! Terwijl ik vorig jaar toch een HBO opleiding voor stresscoach heb gevolgd omdat ik het interessant vind om te leren hoe je mensen die een verwarde tijd meemaken kunt begeleiden. Tegenstrijdig toch? Hierboven lees ik dat dat negatieve ervaren zou kunnen komen door teveel druk, onverwachte gebeurtenissen enz. Yes, that makes sense. Ik vind het inderdaad heel prettig om van tijd tot tijd de rust en afzondering te zoeken. Misschien zou ik wat vaker van dat soort momenten kunnen zoeken.

Geef een reactie