Internationale vrouwendag: Be bold for change en Power to the vrouw

Het is 8 maart. Internationale vrouwendag. Als ik het er over heb met mensen in mijn omgeving, dan krijg ik vaak opmerkingen in de trant van: “Is dat nou nog nodig?” Daar past maar één antwoord op: “Ja, het is helaas nog steeds nodig.” Was het maar waar dat het een totaal overbodige dag is. Het moment dat alle ongelijkheid tussen man en vrouw de wereld uit is zal ik de eerste zijn die de vlag uitsteekt en champagne drinkend de polonaise danst. Maar ik vrees dat de champagneflutes wat dat betreft nog even in de kast stof mogen blijven vangen.

Thema’s

Het Nederlandse thema dit jaar is: Power to de vrouw. Om één of andere reden is er ooit gekozen om af te wijken van het internationale thema. Dat is dit jaar: Be bold for change. Beide thema’s verdienen aandacht. Toch is het internationale thema wat sterker omdat het meer een appèl doet aan iedereen en niet alleen aan vrouwen.

De Nederlandse tak van internationale vrouwendag vraagt met Power to de vrouw vooral aandacht voor vrouwen die ooit met geweld te maken hebben gehad en nu krachtig in het leven staan. Afgaande op de cijfers in een whitepaper van Rutgers heeft 45% van de Nederlandse vrouwen vanaf 15 jaar wel eens te maken gehad met lichamelijk of seksueel geweld. Dus kun je aannemen dat een groot deel van de krachtige vrouwen die je kent sowieso met geweld te maken heeft gehad.

Interview met Malala in collegetour:

Powervrouwen

Als je her en der rondvraagt wie die powervrouwen zijn dan loopt dat uiteen van: mijn moeder tot Whoopie Goldberg, Meryl Streep, Marianne Thieme en Sheryl Sandberg, om er maar wat te noemen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die op hun manier de wereld een stuk vrouwvriendelijker proberen te maken. Daar kunnen we nog vrouwen aan toevoegen die in een nog vrouwonvriendelijker wereld leven dan bovengenoemden, zoals: Malala Yousafzai, Mona Eltahawy of Aung San Suu Kyi.

Het is belangrijk om rolmodellen te benoemen en het is belangrijk dat de rolmodellen zich uitgesproken opstellen. Het zijn dit soort vrouwen waar jonge vrouwen zich aan kunnen spiegelen. We hebben ook vrouwen nodig als José van Dijck, eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, die hun invloed kunnen laten gelden en jonge vrouwen laten zien dat glazen plafonds er zijn om kapot geslagen te worden.

Sheryl Sandberg over vrouwen en werk:

Maar met alleen die sterke, stoere en invloedrijke vrouwen komen we er niet. Als het alleen van vrouwen af moet komen gaat het veel te lang duren eer we een gelijkwaardiger wereld krijgen. En dat is precies waar het internationale thema om de hoek komt kijken. Be bold for change doet een beroep op iedereen. Iedereen kan zich stoutmoedig inzetten voor een betere wereld en we hebben het zo nodig dat ook mannen zich durven uitspreken tegen slechte omstandigheden voor vrouwen.

Stoutmoedig veranderen

Je stoutmoedig inzetten voor verandering kan met grote gebaren, zoals Dr. Denis Mukwege die zich met gevaar voor eigen leven inzet voor verkrachte vrouwen in Congo. Stoutmoedigheid voor verandering zit hem echter ook voornamelijk in het alledaagse. Verandering gaat pas echt plaatsvinden als we elkaar aanspreken op seksistische, ongeëmancipeerde opmerkingen. Pas als mannen hun zoon, neefje of buurjongen het goede voorbeeld geven door onvoorwaardelijk een vrouw als gelijke te behandelen zal er daadwerkelijk iets veranderen.

Vaders over vaderschap:

Het lijkt misschien niet belangrijk maar dat is het juist wel. Juist wanneer je als man een jongen er op aanspreekt als hij bijvoorbeeld tegen een andere jongen zegt dat hij ‘rent als een meisje’ of wanneer je collega’s erop aanspreekt als ze met een vette lach seksistische grapjes over een vrouwelijke collega maken, maak je het verschil. En juist dit vergt enige stoutmoedigheid. Het valt niet mee om als enige in een groep mannen degene te zijn die niet meedoet en zegt: ‘Hey jongens, dit is niet cool!” Het valt niet mee om alert te zijn op je eigen ingebakken vrouwonvriendelijke neigingen en je zoon op te voeden tot een vrouwvriendelijke man in een maatschappij die bol staat van de ongelijkwaardigheid. Maar als het voor een man niet meevalt om verandering teweeg te brengen, stel je dan eens voor hoe het voor een vrouw is om keer op keer te strijden voor vrouwenrechten als je door een groot deel van de mensheid niet als gelijke wordt gezien of dat zeikwijf zonder humor.

Lief filmpje over papa’s die met Barbies spelen:

Vrouwenmarsen

Be bold for change sluit ook mooi aan op de vrouwenmarsen die over de hele wereld georganiseerd werden en worden. De tijd lijkt er rijp voor te zijn. Men pikt het niet langer. Vrouwen zijn ongelijkheid nu echt wel zat. Jonge vaders lijken te beseffen dat de foute uitspraken die president Trump af deed als kleedkamerpraatjes, straks ook over hun dochters gaan, of over hun vrouw of moeder. Jong en oud, allerlei nationaliteiten en rassen, man en vrouw liepen zij aan zij als één groot uitroepteken. Een prachtige beweging die zeker een vervolg verdient. Maar ook al ben je niet het type van het grote gebaar en hou je er niet van om op de barricaden te gaan staan, ook in het gewone dagelijkse leven kun je stoutmoedig een verandering bewerkstelligen. Spreek je uit en Be bold for change, geef power to de vrouw.

Wel op de barricaden? 11 maart a.s. is er weer een nieuwe ‘Women’s march’ in Amsterdam.

Avatar
Louise van Leeuwen

Ontdekkend veganist, schildpad, schrijver, compassievol, artistiek, gek op eten/koken en o, ja ook nog functioneel applicatiebeheerder

Geen reactie's

Geef een reactie