INTP: de Architect onder de MBTI-types

De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) is een bekend model om naar persoonlijkheden te kijken. Een van de zestien MBTI-types is de INTP, ook wel de Architect of de Denker genoemd. De INTP is dol op het oplossen van allerlei problemen: van alle MBTI-types is de INTP het meest conceptueel. Geschat wordt dat zo’n 3,3% van de wereldbevolking een INTP is. In dit artikel lees je meer over de INTP, de Architect onder de MBTI-types.

MBTI in het kort

De Myers-Briggs Type Indicator is geboren uit de theorieën van Carl Gustav Jung. Jung vond dat mensen een voorkeur hebben voor hoe ze de wereld ervaren en beoordelen. Moeder en dochter Katharine Cook Briggs en Isabel Briggs Myers zijn hiermee verdergegaan. Zij kwamen tot vier tegenstellingen: Extroverted tegenover Introverted, iNtuition tegenover Sensing, Thinking tegenover Feeling en Judging tegenover Perceiving. Hiermee ontstaan zestien types van elk vier letters. Bijvoorbeeld INTP. De wetenschappelijke basis van MBTI is discutabel, maar in de praktijk blijkt MBTI een fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Een gratis MBTI-test om te checken of je echt een INTP bent? De Engelstalige MBTI-test van HumanMetrics is wat mij betreft de beste.

Wie is de INTP? Persoonlijkheid van de INTP

De INTP heeft Introverted Thinking als dominante functie, gebruikt iNtuition als hulpfunctie en kijkt met een Perceiving blik naar de wereld. Dit is de favoriete manier van de INTP om situaties en vraagstukken te lijf te gaan. Sensing en Feeling komen pas daarna. INTP’s komen vaak wat stil en gereserveerd over, maar in hun hoofd is ondertussen van alles gaande. De INTP is simpelweg meer geïnteresseerd in het middels logica oplossen van abstracte, theoretische problemen dan in sociale interactie en geklets over koetjes en kalfjes. Wanneer een onderwerp de INTP werkelijk interesseert, kan dit MBTI-type bijzonder gefocust met zo’n interessegebied aan de slag gaan. De INTP is van nature kritisch ingesteld, maar is niet te beroerd om zich aan te passen, mits zijn eigen normen en waarden daardoor niet te veel worden aangetast.

Typische INTP-eigenschappen

 • analytisch
 • initiatiefrijk
 • beschouwend
 • nieuwsgierig
 • onafhankelijk
 • stressbestendig
 • flexibel

INTP als werknemer: werk en carrière

De vindingrijke INTP komt het best tot zijn recht in werk waarin zijn probleemoplossend vermogen wordt aangesproken. Dit MBTI-type redt zich prima met vraagstukken die langere tijd om aandacht vragen en waarvoor het verwerken van veel informatie noodzakelijk is. Met logisch redeneren en een objectieve blik komt de INTP tot werk van hoge kwaliteit. Zijn gevoel voor trends komt hem hierbij goed van pas. Wel heeft de INTP een voorkeur voor schriftelijke communicatie. Standaardoplossingen, routinewerkzaamheden en taken die in zijn ogen onzinnig zijn maken de INTP ongelukkig. Ook heeft hij moeite met medewerkers onder zijn denkniveau en het promoten van zijn eigen kwaliteiten. De INTP komt professioneel tot bloei in een rustige expertorganisatie waarin hij werkt in een klein team van vakgenoten. Geschikte sectoren voor de INTP zijn: wetenschap, technologie, zakelijke dienstverlening, creatieve sector en gezondheidszorg.

Het liefdesleven van de INTP: liefde en relaties

De INTP vindt zijn innerlijke wereld meestal een stuk interessanter dan de wereld om hem heen en heeft een beperkte antenne voor de gevoelens van anderen. Daarom heeft hij eerder een paar goede vrienden dan een grote groep kennissen. INTP’s houden altijd een stukje van zichzelf achter, tenzij iemand heeft bewezen het waard te zijn om ook dit deel van de INTP te mogen kennen. Verbindt de INTP zich eenmaal echt aan een liefdespartner, dan is hij meteen zeer loyaal en trouw. Aan spelletjes doet dit type niet. De liefde die een INTP voelt is bijna kinderlijk puur en eenmaal in een relatie stelt hij weinig eisen. Wel heeft hij de neiging om dreigende conflicten te negeren, net zolang tot hij van woede ontploft.

De INTP onder stress

Het is niet elke dag feest in het leven van de INTP. Onder druk en stress kunnen MBTI-types trekjes gaan vertonen van tegengestelde MBTI-types. Ze komen als het ware in hun eigen zwakte vast te zitten. ‘Was that really me?’ is een interessant boek over dit fenomeen. De INTP raakt van de leg door ontkenningen van zijn Feeling-waarden, sterk geuite emoties en ongevoeligheid voor zijn behoefte aan introverte momenten. De INTP gaat hierdoor te ver in zijn focus op logica, zich hypergevoelig gedragen in relaties en wordt in het algemeen erg emotioneel. Om weer tot zichzelf te komen, kan de INTP kort gezegd mensen vermijden: meer onderkenning van hun fysieke en psychische grenzen, verantwoordelijkheden afschuiven en mensen die steeds vragen ‘hoe voel je je?’ vermijden.

Tips: persoonlijke groei en ontwikkeling van de INTP

Voor een gelukkiger leven kan de INTP werken aan:

 1. praten met anderen over zijn ideeën: dit zal hem helpen om de wereld beter te duiden;
 2. proberen zijn eigen gevoelens te doorgronden en deze ook uiten aan zijn directe omgeving;
 3. accepteren dat regels die in zijn ogen zinloos zijn wel zinvol kunnen zijn voor anderen en dus een functie hebben.

Celebrities en andere bekende INTP’s

Welke beroemdheden zijn ook INTP? Hieronder vind je een lijstje van bekende mensen waarvan wordt gedacht dat ze INTP zijn.

 • Albert Einstein
 • Isaac Newton
 • Charles Darwin
 • Marie Curie
 • Abraham Lincoln
 • Garry Kasparov
 • Richard Dawkins
 • Meryl Streep

Ben jij een typische INTP? Of zijn er celebrities (of fictieve personages) waarvan je denkt: die moeten gewoon wel INTP zijn? Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën over dit MBTI-type.

Overzicht van alle 16 MBTI-types: hun karakter, carrière en liefdesleven

ISTJ ISFJ INFJ INTJ
ISTP ISFP INFP INTP
ESTP ESFP ENFP ENTP
ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie