21 mrt Is alcohol echt zo ongezond?
Van alle soorten drugs is alcohol het meest sociaal geaccepteerd. Door alcohol raken mensen zelfverzekerder en zijn ze minder zelfbewust. Hierdoor kan een persoon zich heel anders gaan gedragen en hier later spijt van hebben. Alcohol heeft voornamelijk negatieve effecten. Welke dat zijn lees je in dit artikel.
De nadelen van alcohol drinken
Alcohol blijft een giftige stof. Bij meer dan enkele glazen per week komen er steeds meer nadelen bij het drinken van alcohol kijken:
- Na het consumeren van alcohol merk je na een tijdje het effect op de hersenen. Je proeft, ruikt en ziet minder. Ook je coördinatie, reflexen en het geheugen gaan achteruit.
- Alcohol zorgt voor een hoger risico op verschillende soorten kanker, zoals mond- en keelkanker, darmkanker, leverkanker en borstkanker. Ieder glas verhoogt het risico al.
- Je lichaam went aan alcohol dus hoe meer je drinkt hoe meer je ook nodig zult hebben om dezelfde effecten te ervaren. Je loopt dus het risico om verslaafd te raken. Het beste is om er niet gewend aan te raken en het dus niet vaak te drinken. Probeer alcoholvrije alternatieven.
- Je slaapt een stuk slechter. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de kwaliteit van je slaap minder goed. Je geraakt weliswaar sneller in slaap, maar de diepe REM-slaap wordt verkort. Dit verklaart waarom je je alsnog vermoeid voelt de volgende dag.
- Je levensverwachting is minder hoog dan bij mensen die geen alcohol drinken.
Zijn er eigenlijk gezondheidsvoordelen van alcohol?
Bij enkele glazen per week kun je gezondheidsvoordelen van alcohol krijgen. Je hebt dan een lager risico op hart- en vaatziekten. De gezondheidsvoordelen die alcohol zou kunnen bieden kun je ook vinden in je levensstijl en het consumeren van gezonde voedingsmiddelen. De gezondheidsraad adviseert dus om liever zoveel mogelijk alcohol te laten staan. Op de lange termijn verhoogt zelfs matig alcoholgebruik het risico op het krijgen van kanker of diabetes. Het feit dat een kleine hoeveelheid alcohol kan beschermen tegen hart en vaatziekten weegt dus niet op tegen de rest van de risico’s.
Een kater krijgen
Alcohol werkt vocht afdrijvend, waardoor de waterhuishouding in je lichaam wordt verstoord. Hierdoor droog je uit. Het duurt lang om alcohol in je lichaam af te breken. Je lever heeft een tot anderhalf uur de tijd nodig per glas. Drink je tien glazen alcohol duurt het dus meer dan twaalf uur voordat de giftige stof uit je lichaam is verdwenen. Bij een kater kun je last hebben van misselijkheid, braken, hoofdpijn, trillen, vermoeidheid en een slap gevoel. Om een kater te voorkomen moet je in ieder geval genoeg water blijven drinken. Het liefst drink je een glas water bij ieder glas alcohol. Drink veel extra water voor het slapengaan. Dit helpt je lichaam om de alcohol zoveel mogelijk af te kunnen breken. Een goede (vette) ‘bodem’ zorgt ervoor dat je alcohol langzamer opneemt, maar dit zorgt niet voor een lichtere kater. Het maakt dus voor de kater niet uit hoeveel je van tevoren gegeten hebt. De alcohol komt slechts minder snel in het bloed terecht.
Drink het niet te veel
Het drinken van alcohol is ongezond. Alcohol vernietigt de verbindingen tussen je hersencellen. Dit heeft gevolgen voor je IQ en het verwerken van informatie in je hersenen. Op de lange termijn heb je ook een verhoogde kans op diverse soorten kanker en andere ziektes. Daarnaast heeft problematisch drinkgedrag grootse effecten op de relaties die je hebt. Voorkom dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt en drink niet te veel.
Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat alcohol niet gezond is en je het ook gezellig kunt hebben zonder. Beperk dus de hoeveelheid alcohol die je drinkt of doe het helemaal niet meer. Je zult je na verloop van tijd fitter en minder vermoeid voelen.
Dit artikel is een samenwerking met Trubendorffer.
Geen reactie's