Is jouw alcoholische drankje veganistisch? Check Barnivore!

Veel mensen weten niet dat wijn, bier en sterke drank vaak niet veganistisch is. Vaak wordt de alcoholische drank op het eind van het productieproces geklaard met bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwitten. Als je een strenge veganist bent, is dat dus een probleem. Checken of je drankje wel of niet veganistisch is? Dat kan op de website Barnivore.com. Ideaal!

Huh, dierlijke stoffen in drank?

Tijdens het gistingsproces van bier en wijn zweeft er van alles in de drank rond, waaronder dode gistcellen. Deze worden verwijderd, omdat ze zich nog met de kwaliteit van de drank kunnen bemoeien na de botteling. Vaak wordt dit gedaan met dierlijke stoffen, simpelweg omdat dat het goedkoopst is en omdat het goed werkt. Veganistisch is het echter niet. Er zijn gelukkig alternatieven voor deze dierlijke stoffen. Het staat echter lang niet altijd op het etiket of een drank vegan is of niet.

Barnivore vertelt je of je wijn of bier vegan-friendly is

Onder de naam Barnivore werken twee veganisten uit Toronto aan een database. Ze verzamelen de informatie door het bedrijven zelf te vragen. Je moet die bedrijven dan dus wel op hun blauwe ogen vertrouwen, maar ja, dat is meer dan niets. Vervolgens zoek je je merk of producent op via de zoekbalk, en voilà: rood of groen zegt genoeg.

De proef op de som met mijn favorieten

Ik nam natuurlijk meteen de proef op de som. Voor bier is het relatief eenvoudig, omdat er in vergelijking met wijn vrij weinig producenten zijn. Bij ons thuis drinken we voornamelijk Brand, Becks en Jupiler. Allemaal groen licht, hoera! Mijn favoriete gin, Juniper Green Organic London Dry Gin, blijkt ook veganistisch. Dat gaat goed! Maar helaas, Guinness blijkt dan weer niet vegan friendly… Wat boeiend, op deze manier heb ik nog niet eerder naar mijn alcoholconsumptie gekeken!

brand-barnivore

Wijn checken blijkt een stuk lastiger. Er zijn zo veel wijnproducenten dat lang niet alle wijnen in de database staan. Sterker nog, ik moet erg lang zoeken voor ik er een vind. Ik denk dat dat komt omdat de database toch vooral wordt opgebouwd door Amerikanen en Canadezen. Gelukkig kun je zoeken op regio. Zo kan ik in ieder geval een overzicht tevoorschijn toveren van veganistische en niet-veganistische wijnen uit bijvoorbeeld Spanje. Dat helpt alweer iets.

Apps met de database van Barnivore

Vooral voor bier en gedestilleerd is Barnivore ideaal. Is er dan ook een app van? Ja en nee. Barnivore heeft zelf geen app, maar heeft de database beschikbaar gesteld aan enkele apps van anderen. Worth a try!

En, is jouw biertje veganistisch?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

3 Reactie's
 • Avatar
  Fred
  Geplaatst op 20:18h, 16 december Beantwoorden

  Veganisten zijn dus lid van een fundamentalistische kerk. Wij eten vaak dagen geen vlees maar we hebben absoluut geen behoefte aan scherpslijpers. De winst van een paar dagen vleesloos per week is veel groter dan die laatste millimeter.
  Jammer dat dit soort discussies plaatsvinden.

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 09:28h, 18 december Beantwoorden

   Wat een vreemde reactie om het over ‘fundametalistische kerk’ te hebben. Er zijn inmiddels heel veel niet-dierlijke alternatieven om alcoholische dranken te klaren. Via deze weg kunnen fabrikanten gestimuleerd worden om die laatste stap te zetten. Zo is Guinness vanaf 2018 helemaal vegan. Mooi toch? En of je hier als veganist wel of niet streng op bent, dat is aan de veganist zelf. Het maakt mij bijvoorbeeld niet zo uit, zeker niet met wijn.

   Overigens ben ik het absoluut met je eens dat de meeste winst in de eerste 80% zit en dat het niet altijd de beste weg is om koste wat het kost ook de laatste 20% goed te krijgen.

  • Avatar
   Sashannah
   Geplaatst op 20:14h, 29 december Beantwoorden

   Veganisten willen géén dieren met pijn en dode dieren opeten,en veganisten willen geen dieren mishandelen en pijnigen om een pens te vullen,veganisten hebben een ziel,hart en vooral menselijke gevoelens

Geef een reactie