Wat is tarwe? Waarom eten we dit massaal en zijn er alternatieven?

Tarwe, een gewilde graansoort, zowel voor ‘sapjesfanaten’ als voor de producenten. We rollen, sinds een aantal voedselschandalen, van de ene ‘voedingshype’ naar de andere ‘havergoeroe’. Veel mensen worden zelfs een beetje moe van de continue informatiestroom omtrent voeding, met name de stroom over superfoods, smoothies en grassapjes. Toch doen we al veel langer mee aan een ‘tarwehype’ en met ‘we’ bedoel ik wij allemaal… we eten namelijk onbewust massaal van deze bewerkte graansoort.

Waarom eten we zo massaal tarwe?

Omdat de producenten er dol op zijn. Tarwe is een zelfbestuiver en door kruising & selectie is er inmiddels een enorme opbrengst per hectare te verkrijgen. Dus wordt het veel gebruikt in producten. Er wordt brood van gebakken, koek, crackers, beschuit, maar ook pasta van gemaakt en vrijwel alle bakproducten zoals bloem en meel zijn tarweproducten. Een dagmenu bestaat voor veel westerse mensen uit twee of zelfs drie maaltijden aangevuld met tarweproducten.

Als we tarwe al zo lang zoveel eten, is het dan wel een hype?

Tarwe is niet op de markt gekomen geholpen door reclamestunts en niemand heeft gezegd dat tarwe gezond voor je is. Niet zoals ‘Melk de Witte Motor’ of de bak&braad-producten dat deden.

Geen voeding, maar vulling

Oké geen hype dus, maar wel iets wat we massaal eten en waarvan we denken dat het nog gezond is ook, zeker als je de volkoren variant uitkiest. Het lijkt mij op een voedselbeweging die ik hoop te zien afremmen. Toch is tarwe meer vulling dan voeding en om dat gezond te noemen gaat mij nogal ver. Wissel liever graansoorten met elkaar af. Er is zoveel keuze, maar het vergt zin en tijd om de verpakkingen te bestuderen.

Wat dan te kiezen?

Wit brood bevat weinig vezels. De meel is geraffineerd, gepolijst, geslepen en gezeefd tot bloem. Zo kunnen we het makkelijker eten. Er zitten echter weinig voedingsstoffen in dit bloem. Neem daarom liever iets gemaakt van meel. Dat is de gemalen graansoort. Volkoren is vrijwel altijd tarwe, wel met vezels en voedingsstoffen, maar je voedingspatroon blijft er eenzijdig van. Je eet immers meerdere tarwemaaltijden per dag. Wat dan wel te kiezen? Wissel tarwe af met rogge, spelt, boekweit, quinoa, rijst of haver en maak je menu wat afwisselender!

Mar Hey
Mar Hey

Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.

3 Reactie's
  • Avatar
    Cecile Bol
    Geplaatst op 10:16h, 27 oktober Beantwoorden

    Wij proberen steeds meer alternatieven aan ons dagelijkse leven toe te voegen. Speltpasta blijkt bijvoorbeeld erg lekker en ik ontbijt tegenwoordig vaak met haver in zuivelvrije melk. En gelukkig begint onze peuter eindelijk rijst te waarderen. Zo komen we er wel!

    Wat ik toch een beetje propaganda richting tarwe vind, is het advies van het Voedingscentrum om echt zeeën aan brood te eten. Volgens hun website moet ik dagelijks 6 sneetjes brood eten. Ik moet er werkelijk niet aan denken!

  • Avatar
    Marianne Cysouw
    Geplaatst op 11:01h, 27 oktober Beantwoorden

    Ik ben helemaal voor afwisseling, maar ik vind het een beetje kort door de bocht om het te doen lijken alsof haver, rogge en spelt meer voedingswaarde hebben dan tarwe. Dat is niet waar.

    Wél eens ben ik het met minder geraffineerde tarwe en dus meer volkoren producten.

    Afwisseling is per definitie goed, maar het gebruik van tarwe is helemaal niet fout.

  • Avatar
    Peter Blok
    Geplaatst op 13:58h, 27 oktober Beantwoorden

    Bij mijn weten is de moderne tarwe ontstaan ergens in de jaren 60 of 70. Door het heel vaak chemisch vernielen van het zaad is bij toeval een plant ontstaan die in vele opzichten een groot commercieel succes is. Je zou dit een vroege vorm van genetische manipulatie kunnen noemen. Of dit verhaal waar is kan ik niet beoordelen. Wel weet ik uit eigen ervaring dat stoppen met tarwe een positief effect op je gezondheid heeft. Dit is misschien niet voor iedereen merkbaar, maar mij doet het goed en ik merk dat ik minder honger heb aan het eind van de ochtend.

Geef een reactie