Het is volbracht: 40 dagen zonder suiker, alcohol en junkfood!

Zoals jullie weten zijn mijn vriend en ik samen met 4 andere vrienden de eerste 40 dagen van januari volledig zonder suiker, alcohol en junkfood geweest. Nou ja, volledig, en zijn momenten geweest dat ik er niet zoveel invloed op had. Zo lukt het niet als ik op mijn werk eet `s avonds, omdat ik dan niet precies weet wat er in een sausje of een soep zit. Maar verder hebben we het helemaal zonder gedaan!

Zoals jullie in de eerdere blogs konden lezen, was dat zeker in het begin niet zo makkelijk. We moesten heel veel pakjes lezen in de super en hebben bijvoorbeeld zeker twee weken gezocht naar suikervrije bouillon. Maar, we hebben doorgezet!

Toen we hieraan begonnen, waren we heel benieuwd wat dit voor effecten zou hebben op ons lijf en humeur (vooral dat laatste was ik zelf wat angstig voor, omdat ik 4 januari met een nieuwe baan begonnen ben). Voor beiden lijken de effecten erg mee te vallen. We zijn niet echt afgevallen (wel wat, maar niet noemenswaardig), mijn vriend had de eerste week hoofdpijn en ik in de week daarna en mijn humeur leek onaangetast. Ik had in het begin wel echt behoorlijk last van trek; ik had veel vaker trek dan gebruikelijk. Dit kwam vermoedelijk doordat mijn lijf suiker wilde en niet kreeg. Die cravings gingen gelukkig over!

Jullie zullen begrijpen dat mijn craving naar chocola niet zomaar over ging, ook niet na 40 dagen. Dat was dan ook het eerste suikerhoudende waar ik weer naar greep, een lekker stukje Tony Chocolonely melk met hazelnoten! Nou, dat was best een anticlimax, het smaakte totaal niet! Net als de chips die een vriendin at, helemaal niet lekker! Toen ik een paar dagen later wat huisgemaakt chocolade ijs at (dat lag al 40 dagen naar me te schreeuwen in de vriezer), smaakte het wel, maar moest ik het de volgende dag bekopen met hoofdpijn. Daarnaast hadden we een uur of wat na de suikerconsumptie een behoorlijke energiedip. Het heeft dus duidelijk wel effecten op je lijf!

De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat nemen hiervan mee na deze 40 dagen? We willen sowieso het suikervrije avondeten, brood, muesli etc. er in houden, in al dat soort dingen hoort gewoon echt geen suiker. Daarnaast hebben we een aantal fijne en lekkere recepten gevonden voor snacks die we er echt in willen houden. Eigenlijk willen we gewoon in zijn algemeenheid een stuk minder suiker eten, maar willen we ook niet overal meer nee tegen zeggen. Dus buitenshuis gaan we een stuk minder moeilijk doen, maar thuis willen we op een snack zo her en der na wel gewoon volhouden. We voelen ons goed bij een stuk minder suiker en zijn daar happy mee, maar het moet het gewone leven buitenshuis niet al te veel beïnvloeden (dat is ook erg onhandig met mijn werk). De pakjes en zakjes zijn nagenoeg allemaal de deur uit en we gaan nu veel bewuster met ons eten om. Kortom, het was een leuke en nuttige test!

Avatar
Lies van Aelst

Historica, politica, vegetariër, gespecialiseerd in denken tijdens de Nederlandse Opstand, boekenliefhebber, moestuinierder met vallen en opstaan

Geen reactie's

Geef een reactie