Kala namak aka zwart zout: oh, wauw, dit zout smaakt echt naar ei!

In mijn omzwervingen in de culinaire wereld van veganisme las ik hier en daar over kala namak, magisch ‘zwart zout’ dat naar ei zou smaken. Ideaal voor bijvoorbeeld ‘roerei’ van tofu. Het kostte mij enorm veel moeite om het te vinden, maar nu heb ik het in huis. Tijd voor de test: is het wat?

Kala namak, zout uit India

Zout is zout? Echt niet. Zout is hip: van Keltisch zout tot Himalaya zout, je kunt het zo gek niet bedenken. Kala namak is ook zo’n zout. Het zout komt uit India en bevat zwavel. Daardoor heeft kala namak een smaak die aan ei doet denken. Ik was al maanden op zoek en kon het zelfs niet krijgen bij mijn favoriete kruiden en specerijen winkel in Borough Market in Londen. Uiteindelijk vond ik het in een vegan winkel in Amsterdam. En zoals dat dan gaat zag ik het een maand later liggen in de nieuwe Vegansuper in Groningen, praktisch bij mij om de hoek. Maar niet getreurd, kala namak is in tha house!

Zou kala namak echt naar ei smaken?

Ik maak het zakje open en steek mijn wijsvinger erin. Een paar korreltjes blijven plakken en ik lik ze van mijn vinger. Wow. Ik weet niet wat ik had verwacht, maar dit is gewoon… ei. Of eigenlijk: alsof je een hap neemt van een gekookt ei met zout. Tot zover is de legende gewoon dubbel en dwars waar. Maar van gewoon zo af en toe je vinger in de zoutpot steken wordt niemand gelukkig (denk ik). Je moet er ook wat mee kunnen in de keuken. Tijd voor een eerste echte test.

Roerei van tofu met kala namak

Om kala namak echt aan een test te kunnen onderwerpen, bladerde ik door mijn kookboeken. Ik vond een recept voor roerei van tofu in De vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Zij bakt verkruimelde tofu met een hoop extra lekkers, zoals kerrie en ketjap. Daarvan zal de tofu ook zeker wel smaak krijgen. Maar haar echte tip is het gebruik van kala namak. Tijd voor de lunch!

Kala namak is een fascinerend ingrediënt

Zowel ik als mijn man hebben ons broodje roerei met smaak opgegeten. Wel zaten er zo veel specerijen in dat we de kala namak niet heel duidelijk konden proeven. Maar het was er wel. Die lichte sensatie van zwavel in het achterste deel van je mond. Na deze eerste smaaktest ben ik gefascineerd door de mogelijkheden die kala namak biedt in het verder uitbouwen van mijn veganistische repertoire aan recepten. Denk aan hartige taarten met mengsels van nep-melk en cashewnoten in plaats van ei en room. Het zouten met kala namak zou de smaak wel eens heel dichtbij het origineel kunnen brengen. Wordt vervolgd, wordt vervolgd…

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie