Zijn koolhydraten echt de boosdoeners voor allerlei klachten?

Je hoort en leest het overal en iedereen kent wel iemand die koolhydraatarm eet. Er zijn veel mensen die door boeken en foodbloggers het idee hebben dat koolhydraten of tarwe en gluten beter vermeden kunnen worden. Ook voelen ze zich fitter en stukken beter zonder de koolhydraten. Koolhydraten worden, vaak terecht, in één adem genoemd met suikers, sinds kort het ‘nieuwe vergif’. Echter is er wel een groot verschil in de verschillende bronnen van koolhydraten. Daarom is het onverstandig om enkel naar de voedingswaardetabel te kijken, daar wordt geen onderscheid gemaakt in de soorten koolhydraten of de bron van suiker.

Alweer koolhydraten?

Al eerder heb ik voor Eigenwijs Blij een artikel geschreven over tarwe, over gluten en een over teff. En van het koolhydraatrijke teff bleek je zelfs af te vallen! Maar ik ben nog lang niet uitgeschreven over de koolhydraatarme-hype. Dat tarwe niet altijd een goede keuze is, kun je in het artikel over tarwe lezen, maar is er veel meer te doen over koolhydraten, want zoals de foto bovenaan al aangeeft, de ene koolhydraat is de andere niet.

Artsen die zich ontpoppen tot voedingsguru’s?

Door het boek “de Voedselzandloper” van arts Kris Verburgh wordt de ‘granen-zijn-slecht-hype’ ook vrij serieus genomen. Tarwe wordt vergif genoemd door vele foodies en voedselguru’s. Met de komst van het boek “de Broodbuik” van Wiliam Davis, een preventiecardioloog, was het ‘feest’ compleet en bleek tarwe nog steeds vergif te zijn. Beide heren hebben inmiddels ook een kookboek op hun naam staan en een vervolg op hun eerste bestseller. Davis pleit voor een graanloos voedingspatroon, waar we van Verburgh gelukkig nog wel koolhydraten, zoals haver, mogen eten.

Wel of geen koolhydraten?

Koolhydraten zijn een bron van energie. Eiwitten en vetten leveren ook energie, en vetten leveren zelfs meer energie per gram! Moeten we dan massaal vetten gaan eten, terwijl we dit al jaren vermijden? Het zijn gewoonweg bewegingen die ons doen twijfelen of we het allemaal wel goed doen. Waar ook de artsen degenen waren die jaren geleden verkondigden dat vetten ongezond waren, zijn het nu de artsen die koolhydraten tot vergif stempelen.

Conclusie

Je mag zowel koolhydraten, eiwitten en vetten eten. Graag zelfs, je hebt toch een energiebron nodig! Hebben deze artsen dan ongelijk? Nee, want ze blijven wakker en nemen de aanbevolen voorschriften van de overheid niet per definitie voor waarheid en de beste keuze aan. Dat wakkert op zijn beurt weer een bewustwordingsproces bij ons aan op het gebied van voeding en gezondheid. Dat kan ik alleen maar toejuichen, want we zijn immers toch baas over eigen broodbuik! Blijf daarom, net als de twee artsen, scherp en blijf voor jezelf nadenken.

Balans

Let op de verhoudingen. Ga je niet suf eten aan vetten en ook niet aan eiwitten of koolhydraten. Het is een kwestie van balans. Voor ieder persoon met zijn of haar eigen leefstijl is die balans anders. Voor je eigen balans kun je advies inwinnen bij een adviseur. Die bekijkt, als het goed is, je beweegpatroon, je klachten, je eetpatroon en verricht (indien gewenst) metingen. Minstens zo belangrijk als de juiste balans zien te vinden, is het kiezen voor de juiste koolhydraten, vetten en eiwitten. Welke voeden je lichaam en welke vullen alleen maar of verzuren juist?

Mar Hey
Mar Hey

Gewichtsconsulent & natuurvoedingsadviseur.

Geen reactie's

Geef een reactie