Workshop gezonde babyvoeding en peuterhapjes

Weet je hoe dat zit met voeding klaar maken voor je kind? Het is net als sporten. Je hebt alle goede voornemens om elke dag een gezonde hap met pure ingrediënten zelf klaar te maken maar wanneer je dan thuis komt na een lange dag, heb je geen zin meer om actie te ondernemen, geen inspiratie of ben je te moe en doe je het uiteindelijk maar zelden. We geven je graag wat handige tips en nodigen je uit voor een leerzame en leuke workshop!

Winnen: Eigenwijs Blij mag in samenwerking met Nutur 1x deelname aan de workshop in Amsterdam op zondag 20 november 2016 (11.00 – 12.30 uur) weggeven! Meedoen aan de winactie kan tot zondag 30 oktober 2016.

Babyhapjes maken is een belangrijke skill die je zeker moet masteren (mama en papa!). Even snel een potje in de magnetron opwarmen lijkt misschien handig, maar je weet echter nooit zeker wat er precies in die potjes zit. En bovendien, je eet zelf toch ook niet elke dag een kant en klare magnetron maaltijd? Voeding maken oftewel baby cooking (dat laatste klinkt wat beter) is iets wat je als moderne ouder makkelijk kunt leren. Net als met sporten geldt ook hiervoor: een goede voorbereiding is het halve werk (nou ja bijna dan…) en oefening baart kunst.

De voordelen van homemade babyvoeding

  1. Je weet exact wat je kleintje binnen krijgt
  2. Het is lekker vers
  3. Het is daardoor heel voedzaam en smaakvol

In feite is het heel simpel: Je kookt de ingrediënten, dan maak je het klein of pureer je het met een blender of een keukenmachine. Ons persoonlijke record was om in 3 minuten een verse babyhap te maken en dat terwijl onze kleine meid Anaïs enorm trek had en huilde alsof ze al weken geen voeding meer had gehad. Zoals eigenlijk met alles wat je de eerste keer doet, weet je in het begin veel dingen nog niet en ben je misschien iets onzeker. Daarom willen wij dat jullie de basics van baby cooking leren:

  1. Hoe pak je baby cooking nu het beste aan?
  2. Wat mag je baby/peuter wel of niet?
  3. Hoe maak je een smakelijk gerecht waar niet alleen jij, maar ook je kleintje van kan genieten?
  4. Wat heb je nodig – ingrediënten en gereedschap

De Workshop Babycooking

De workshop van Babycooking heeft als thema “Back to Basic”. Waar anderen nu back to school gaan – gaan jullie back to basic en als het ware back to school. Tijdens de anderhalf uur durende workshop ga je terug naar de basis en leer je meer over echt smaakvolle baby- en peuterhapjes. Het wordt een reuze gezellige middag waarbij je alles gaat proeven en (blind)proeven, tips & tricks krijgt om makkelijk en snel voedzame babyhapjes te maken en je krijgt na afloop heerlijke recepten mee. Ja en dan ga je helemaal voorbereid je kind elke dag lekkere zelfgemaakte hapjes geven, hoe cool is dat? Daarnaast krijg je ook nog nuttige en interessante informatie over verschillende voedingsmiddelen. Wist je bijvoorbeeld dat kant-en-klare sauzen wel meer dan 50 verschillende ingrediënten kunnen bevatten? Ja echt. Dus weg met die Remia tubes.

nutur-babycooking-3

De workshop wordt gegeven door culinaire duizendpoot Gees van Asperen en georganiseerd in samenwerking met Ekoplaza. Het is trouwens ook leuk om de workshop te volgen als je nog geen kinderen hebt. Je bent dan voordat het zover is, alvast goed voorbereid. Wij mogen in samenwerking met Babycooking 1x deelname aan de workshop in Amsterdam weggeven. Lees onderaan deze blog hoe je kans maakt!

Varieer met smaken & structuur

Je kunt je kindje voeding in een vastere vorm geven wanneer de baby 6 maanden is. Hierbij is het goed om te variëren in zowel smaken als structuur. Kant-en-klare potjes met babyvoeding zijn qua structuur allemaal hetzelfde, dus je kindje zal hier aan wennen als hij niets anders krijgt voorgeschoteld. Varieer je juist in smaak en structuur, dan leert je baby al meteen om verschillende dingen te eten. Wissel bijvoorbeeld af tussen gepureerd, geprakt of stukjes als je kindje daar al aan toe is, zoals stukjes brood, smoothies van groenten en fruit of geprakte avocado. Gepureerde hapjes kun je bovendien handig meenemen in de herbruikbare knijpzakjes van Squiz. Makkelijk & milieubewust!

Probeer je kindje in ieder geval zo lang mogelijk van zoete kant-en-klare hapjes af te houden.

Beter is het om je kindje te laten wennen om niet zo zoet te hoeven eten. De oude wijsheid eerst iets hartigs en dan iets zoets mag je gerust in de jaren ‘80 achter laten. Het is tenslotte al 2016. Hetzelfde geldt met drinken. Een goede spreuk om te onthouden: Eerst water, een smaakje komt later. Wil je toch iets zoets toevoegen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om stukjes fruit aan water toe te voegen.

Wat mogen baby’s niet eten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als het gaat om babyvoeding. Wacht nog even met honing tot je baby 1 jaar is. Honing is een natuurproduct dat in zijn pure vorm sporenelementen kan bevatten die botulisme kunnen veroorzaken. Is je kindje 1 jaar of ouder dan is de darmflora voldoende ontwikkeld en kan er zonder problemen honing gegeten worden.

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar hier volgt nog een rijtje van etenswaren die je je baby in het eerste jaar zeker niet moet geven. Wat het orgaanvlees betreft betwijfelen wij of je dit überhaupt ooit aan je kind wilt geven (wij hebben echt wel nog het beeld voor ons van onze opa die in de keuken nieren van een stier zat te braden voor de lunch…..)

  • Gewone koemelk (gebruik opvolgmelk)
  • Orgaanvlees
  • Grove graanproducten
  • Rauw vlees
  • Rauwe vis
  • Rauwe eieren.
  • Wees matig met nitraatrijke groenten (spinazie), smeerkaas, kaas, smeerworst
  • Voeg geen extra zout of suiker aan gerechten toe

Wat kun je je baby of peuter wél geven?

Om je alvast een beetje op weg te helpen hebben wij hieronder een aantal ideeën gezet die je je baby en peuters wél mag geven. Deze hapjes kun je bovendien makkelijk zelf klaarmaken.

  • Avocado: bijvoorbeeld geprakt op brood of in een smoothie met spinazie en verse sinaasappelsap
  • Pompoen: gestoomd, als soepje of in combinatie met bijvoorbeeld rode linzen
  • Denk ook eens aan het geven van “vergeten groenten”, kinderen zijn vaak dol op de anijsachtige smaak van pastinaak

Een paar belangrijke dingen je tijdens de workshop gaat leren

  • Je maakt het jezelf gemakkelijker door je baby al snel te laten wennen aan verschillende structuren.
  • Begin liever met groentenhapjes en daarna pas met fruit. Zo went je kindje niet meteen alleen maar aan de zoete smaak van fruithapjes, wat als gevolg kan hebben dat je kindje alleen nog maar zoete dingen wilt eten.
  • De Tuitbeker. Om je baby te leren drinken, mag je de tuitbeker best overslaan en direct overgaan op een normale beker. Wij hebben dit zelf ondervonden. We zijn nu 3 weken verder en ons dochtertje Anaïs (nu 8 maanden) drinkt uit een normale kinderbeker.

nutur-babycooking-4

Kortom, het word zeker een leerzame en leuke workshop. Alle workshop data en locaties vind je op de website van Babycooking. De kosten zijn € 24,95 p.p., inclusief koffie/thee, diverse hapjes om te proeven, een Ekoplaza klantenkaart (t.w.v. € 10) en een leuke BabyBeGoodiebag. Aanmelden voor de workshop kan hier.

Winactie: gratis deelname aan de workshop!

Eigenwijs Blij mag in samenwerking met Nutur 1x deelname aan de workshop in Amsterdam op zondag 20 november 2016 (11.00 – 12.30 uur) weggeven. Het enige dat je hoeft te doen is de datum van de workshop vrijhouden in je agenda en een berichtje plaatsen onder dit artikel. Meedoen aan de winactie kan tot zondag 30 oktober 2016. De winnaar wordt op maandag 31 oktober 2016 gekozen.

Avatar
Gastblogger Eigenwijs Blij
7 Reactie's
  • Avatar
    Marianne Cysouw
    Geplaatst op 10:51h, 29 september Beantwoorden

    Je vergeet in het rijtje van het eerste jaar nog te vermelden dat je ook geen honing mag geven.

    Verder is het natuurlijk niet nodig om eten te pureren of fijn te maken. Het mag wel, maar het hoeft helemaal niet! Google eens op ‘Rapley methode’ als je meer wilt weten.

    • Avatar
      Marianne Cysouw
      Geplaatst op 10:52h, 29 september Beantwoorden

      Oh ja, je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ gezond eten en zonder zout voor jezelf koken. Dan kan je baby, vanaf een maand of 6, direct met je mee eten.

      • Avatar
        Floortje
        Geplaatst op 09:38h, 23 oktober Beantwoorden

        Ja, zo hebben wij dat ook gedaan. Hij at gewoon mee. En dat was een waar feestje. Kleintje zo blij dat hij mee kon eten. Wij genieten. En kost geen enkele moeite. Is werkelijk niet nodig om een kind gescheiden van je eigen eten aparte dingen te serveren.
        Zuurkool zou ik alleen nooit meer doen, bij die leeftijd, daar schrok hij erg van.

    • Avatar
      Gees van Asperen
      Geplaatst op 14:08h, 09 oktober Beantwoorden

      Dag Marianne Cysouw,
      Dat over de honing staat al vermeld in het stukje erboven, eerste alinea. En ‘stukjes’ ook, onder het kopje “Smaken & Structuur” en inderdaad is de Rapley methode daar een goed voorbeeld van, daar besteden wij tijdens de workshop ook aandacht aan.
      Gr. Gees (van Babycooking)

  • Avatar
    Marieke
    Geplaatst op 11:52h, 12 oktober Beantwoorden

    Ja, ik doe graag mee met de winactie!! Leuk en leerzaam 🙂

  • Avatar
    Floortje
    Geplaatst op 10:16h, 23 oktober Beantwoorden

    Je schrijft over “even snel in de magnetron opwarmen”, en je raadt dit af omdat je niet weet wat er in de potjes zit.
    Al zou je exact weten wat er in zit, al zou dat het beste zijn wat er op aarde te krijgen is: dat doet er niets meer toe zodra je het in een magnetron hebt gezet. Een magnetron is een uiterst kwalijk soort “oven”, dat het leven in je voedsel doodt en je eten laat verworden tot iets wat je het allerbeste direct in de vuilnisbak kunt gooien. Eet nooit voedsel dat uit de magnetron komt. Op welke leeftijd dan ook.
    Het snijdt als een mes door mijn ziel dat mensen hun eten in een magnetron doen en dan zelf opeten of aan hun gezin geven. Ik weet innig hoe verkeerd dit is. Houdt er alsjeblieft mee op. Al het onderzoek naar magnetron voedsel is in de doofpot gestopt. Denk niet dat omdat zo’n ding verkocht mag worden, het dus wel ok is.

  • Avatar
    Sander
    Geplaatst op 22:50h, 24 oktober Beantwoorden

    Ook doe graag mee aan de winactie. Het is dan een verjaardagscadeau voor mn zwangere vriendin en dan koop ik een kaartje voor mezelf. Komen we gezel samen.

Geef een reactie