15 sep Lekker snel voor door de week: recept DIY maiswraps
Vandaag laat ik je zien hoe je met niet al te veel moeite lekker zelf maiswraps kunt maken. Zoals vaak bij mijn doe het zelf dingen ontstond de noodzaak voor extra wraps adhoc. We hadden de avond ervoor chili con carne gegeten. Die was nog over. En vanuit Frankrijk hadden we uit de kampeer-vakantievoorraad nog een halve zak maiswraps over. Deze combineren tot gevulde tortilla’s is een geslaagd idee. Tenminste, bij ons thuis gaat er dan gejuich op. Alleen had ik nog maar een paar tortilla’s in de zak en waren er meer nodig. Want wij kunnen met z’n vieren heel wat op.
Waarom zou ik zelf wraps willen maken terwijl ik ook even langs de supermarkt kan gaan?
- Even naar de supermarkt (de mijne tenminste) duurt langer dan zelf even wraps maken.
- De wraps die uit de koekenpan komen zijn heel vers. Je kunt ze niet buiten de koelkast bewaren voor later. Je kunt ze wel invriezen. Hoe lang heb ik nog niet geprobeerd.
- Je kunt het recept gemakkelijk zo aanpassen dat het glutenvrij wordt. Bijvoorbeeld door de tarwemeel te vervangen door boekweitmeel. De wraps zijn sowieso al lactosevrij.
- Deze pannenkoekjes, die je kunt vullen met bijvoorbeeld vis, vlees of groenten, bestaan alleen uit natuurlijke ingrediënten. De wraps die nog in de plastic zak in mijn koelkast lagen waren al zeker een week oud. Niks aan te merken… Handig, maar hoe kan dat? Ik denk toch ook de toevoegingen, E nummers en zuren. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer een zak wraps zal kopen, soms ben je niet op een plaats waar je wat uitgebreider kunt koken, een keuze hebben is fijn.
- Deze wraps hebben geen ‘verpakkingswrap’ :). Dus geen grote plastic zak en geen glanzend stuk karton wat eigenlijk ook nog eens niet in de papierbak mag… Je kunt dus genieten terwijl je ook nog nauwelijks afval produceert (1 papieren zak bloem, grootverpakking, daar maak je denk ik 100 wraps mee).
Ook zin in zelf wraps knutselen? Let’s go!
Je hebt nodig:
- 1 deel bloem, bijvoorbeeld tarwebloem of boekweitmeel
- 1 deel maisbloem/mais meel. Te koop bij de molen, bij de supermarkt of in de Surinaamse toko. Ga voor een grote, liefst papieren zak. Of koop een zak met vrienden en neem elk een deel wat je bewaart in een weckpot
- een beetje water
- wat olie
- eventueel wat griesmeel
- een goede koekenpan
- een deegroller of je handen
- een schaal en vork
- Doe in de glazen kom de twee delen bloem.
- Roer deze met de vork goed door elkaar, voeg eventueel wat druppels olie toe aan het beslag.
- Voeg druppelsgewijs een klein beetje water erbij terwijl je roert, echt een klein beetje.
- Voeg water toe totdat een kleverige massa ontstaat die compact blijft. Dus geen pannenkoekbeslag maar meer met de consistentie van dikke kwark waar je lepel in blijft staan.
- Maak je handen nat, neem met je hand een bolletje af van het deeg.
- Rol dit uit op een plaat met bloem, een plank of je tafel. Of op herbruikbaar bakpapier.
- Doe het vuur aan onder de koekenpan en laat deze heel heet worden.
- Trippel of rol met je vingers over de wrap tot deze plat is, zo plat mogelijk. Gebruik anders gerust een bebloemde deegroller. Wat griesmeel zorgt er ook voor dat je wrap niet aan de plank kleeft.
- Als de pan heet is doe je een beetje olie in de pan. Niet teveel. Leg je de wrap erin en na een kort poosje, bijvoorbeeld 30 sec. haal je de wrap er weer uit. Niet langer. Er zit weinig vocht in. Hij moet nog buigzaam zijn, niet hard dan wordt hij taai en kan je m niet oprollen.
- Doe de vulling in de wrap en rol op.
- Eventueel nog bestrooien met kaas, kwark of crème fraîche. Schikken in een schaal en de oven in, of uit het handje smikkelen.
Zie je het verschil op de foto tussen de wraps uit de winkel en de wraps uit de pan? Links is zelfgemaakt. Net wat meer ‘lomp’. Maar wel heel lekker en met wat oefenen worden ze vast nog mooier. Eet smakelijk!
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).
Geen reactie's