Lekkere biologische en/of bijzondere cola: bestaat dat?

Het is met stip dé hiaat in mijn leven: Coca-Cola. Als kind van zes kon ik in een smaaktest bij een kraampje van Pepsi-marketeers al feilloos het verschil aangeven tussen Pepsi en Coca-Cola. Ik verhuisde wat door tussen Light, Zero en nu uiteindelijk Life, maar het blijft Coca-Cola. En als je dan links en rechts toch wel meekrijgt dat Coca-Cola qua lobby en internationale invloed niet altijd even gezellig is, dan wordt het toch tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Maar is dat er wel? Samen met Coca-Cola-maatje Eric Wout ging ik op jacht.

Eigenwijs blije cola: de opties

Welke eigenwijs blije merken cola zijn er verkrijgbaar, als het kan ook nog biologisch? In het verleden had ik wel eens cola van Bionade gehad, maar Bionade blijkt deze smaak niet meer te maken. Ook meen ik mij iets te herinneren van Oggu, maar dat merk is geloof ik failliet gegaan. En sommige hippe merken zijn dan wel hip, maar weer niet biologisch. Ik weet dat er nog meer bestaat, maar uiteindelijk wist ik de hand te leggen op vijf verschillende merken: Whole Earth, Höllinger, now, Fritz-Kola en Fentimans. Een deel is biologisch, een deel anderszins bijzonder en ook niet alle cola’s bevatten cafeïne. Ik besluit de smaaktest te beginnen met de cafeïnevrije cola en toe te werken naar de cola’s die naar verwachting een iets zwaardere smaak hebben.

Whole Earth organic sparkling cola

Whole Earth heeft een hele lijn aan biologische frisdranken en is verkrijgbaar bij natuurwinkels. Whole Earth is geboren in Londen in 1967. Ze maken ook bijvoorbeeld pindakaas en cornflakes. Een merk met het hart op de goede plek.

alternatieve-cola-whole-earth

Maar dan nu de cola van Whole Earth: biologisch, maar zonder cafeïne (helaas). Bij het inschenken valt op de dat cola vrij licht van kleur is: amber. Hij ruikt erg naar citroen en zo smaakt hij ook. Fris, met kleine bubbels die snel weg zijn. Whole Earth cola is lekker, maar doet mij toch te veel denken aan een gesmolten Calippo-ijsje. De typische gebrande smaak van Coca-Cola mist. Mede omdat Whole Earth cola cafeïnevrij is, is het een heel geschikte cola voor jonge kinderen. We geven hem allebei een 7.

Höllinger Bio Cola

Het Oostenrijkse Höllinger doet eigenlijk vooral aan vruchtensappen en op fruit gebaseerde frisdranken. De cola van Höllinger staat een beetje aan de zijlijn. De filosofie achter Höllinger: “Voor onze kinderen is alleen het beste goed genoeg.” We gaan het proeven.

alternatieve-cola-hollinger

De verpakking van Höllinger cola is met stip de lelijkste verpakking uit onze test. Misschien niet heel belangrijk, maar toch. Bij het inschenken schrikken we ons een hoedje. We dachten dat Whole Earth cola licht van kleur was, maar Höllinger cola heeft de kleur van ijsthee. Hij slaat ook meteen dood. Qua smaakt noteert Eric Wout heel resoluut “Geen cola”. Ikzelf schrijf op dat de smaak mij doet denken aan Spezi, maar dan zonder prik. Te koop bij de natuurwinkel, maar laat maar lekker in het schap staan. Ai ai ai, we komen allebei niet verder dan een magere 4.

now black cola

Ik hoop heel erg dat de cola van now hoog gaat scoren in onze test. Het is namelijk de enige cola die zowel biologisch als met cafeïne is. De frisdranklijn now is onderdeel van de Duitse biologische brouwerij Lammsbräu. De cafeïne in now cola is te danken aan biologisch extract van de Guarana bes.

alternatieve-cola-now

Tijdens het inschenken zijn we enthousiast. De cola van now heeft een mooie schuimkraag en een donkerbruine kleur. Qua geur kunnen we zelfs een klein beetje karamel ontwaren. Helaas blijft de smaak achter bij onze verwachtingen. Now cola is eerder zuur en bitter dan zoet. Dat bittere zal wel door de Guarana komen? Eric Wout noteert “Meer richting bier dan cola.” Dat was misschien ook wel te verwachten bij een bierbrouwerij? Aan een kind hoef je deze cola in ieder geval niet te geven; hij is duidelijk alleen voor volwassenen. Bij elkaar opgeteld en gedeeld door twee blijft onze score steken op een 6-.

Fritz-Kola

Ook afkomstig uit Duitsland is Fritz-Kola. Om precies te zijn uit Hamburg, geboren uit twee vrienden in 2002. Voor Fritz-Kola was de basismissie een betere cola te maken. Toen dat project eenmaal succesvol was afgerond, ging het bedrijf zich richten op andere smaken frisdrank. Fritz-Kola is ook verkrijgbaar in light, stevia en koffie (?), maar wij testen de regular. De fles waarschuwt ons trouwens dat Fritz-Kola veel cafeïne bevat: 25mg/100ml. Niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

alternatieve-cola-fritz

Coca-Cola-fan Eric Wout schrijft op: “Goed zwart, op eerste gezicht trap ik erin.” Dat begint goed! Ook ik noteer “Inschenken: gedraagt zich cola-achtig. Bubbelsensatie is zoals het hoort.” De smaak is niet overdreven citrus en simpelweg gewoon heel lekker. Ook leuk: Fritz-Kola is weliswaar niet biologisch, maar als bedrijf wel heel actief bezig met sustainability. Een zeer goede vervanger voor Coca-Cola, ware het niet dat ik na deze hoeveelheid cafeïne wel lichtelijk sta de stuiteren. En we moeten er nog een… Wat ons betreft een mooie 8.

Fentimans Curiosity Cola

Fentimans bestaat al sinds 1905 en komt uit het noorden van Engeland. Ze maken echt hele coole smaken frisdrank, zoals Ginger Beer en natuurlijk iets met Elderflower. De frisdranken van Fetimans zijn “botanisch gebrouwen met geduld en aandacht.” En dat betekent vast iets. De manier van brouwen geeft Fentimans Curiosity Cola overigens een licht-alcoholisch percentage van maximaal 0,5%. Dat je het even weet.

alternatieve-cola-curiosity

We zagen het al door de doorzichtige fles: deze cola is de zwartste in onze test. En zo hoort het ook. Bij de eerste slok noteer ik meteen “Now this is something else! Hier is over nagedacht!” De smaak doet ons aan een snoepje denken waar we heel lang over na moeten denken. Uiteindelijk schrijf ik “Italiano” op. Dat er gember mee is genomen in het brouwen is goed proefbaar. De moeder van Eric Wout loopt bij het einde van de test toevallig binnen en neemt ook een slok. “Rum-cola zonder rum,” roept ze meteen. Dat is achteraf gezien dan toch dat licht-alcoholische geweest? Ik ben heel enthousiast, maar Eric Wout schrijft desondanks op “Smaakvol, maar geen cola.” Kritisch hoor… haha. Eric Wout geeft een 8, ik een 8,5.

Cola Cafeïne Bio? Suikers/100ml Score
Whole Earth nee ja 9,6gr 7
Höllinger nee ja 9,5gr 4
now ja ja 7,4gr 6-
Fritz-Kola ja nee 10,5gr 8
Fentimans ja nee 10,5gr 8+

Samengevat kunnen we vaststellen dat de biologische cola’s de tegenvallers in deze test waren. Misschien omdat het startpunt in ontwikkeling anders is: biologisch staat voorop en daar wordt de cola als het ware bij gezocht. De winnaars, Fritz-Kola en Fentimans Curiosity Cola, begonnen met hun liefde voor frisdrank en zochten daar het beste recept bij. En dat proef je. Zou tof zijn als ze toe zouden werken naar een zo groen mogelijke productie. Maar voor nu: ik heb twee mogelijke vervangers voor Coca-Cola en heb daarmee mijn doel bereikt!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Roel Steeghs
  Geplaatst op 17:49h, 18 mei Beantwoorden

  Fritz-kola is erg lekker, Fentimans vond ik smerig. Smaken verschillen.

 • Avatar
  Suuske
  Geplaatst op 16:37h, 10 juli Beantwoorden

  Hollinger een 4- serieus?.wij vinden hem thuis erg lekker en van Hollinger kun je hele lekkere cola-kinderijsjes maken..whole eart trouwens ook! 🙂 smaken zijn heel persoonlijk blijkt wel..

Geef een reactie