Maaltijdbox Ekomenu: biologisch gemak (en als je wilt vegan!)

Ik houd enorm van boodschappen doen. Lijstjes maken, de schappen afstruinen… en dat vaak gezellig met mijn dochter. Maar op dit moment is het druk in huis. We zijn elke dag aan het klussen. En de supermarkt is ver weg. En de koelkast te klein voor boodschappen voor de hele week. Ik was al ietwat gefrustreerd hiermee, toen een vegan vriendin van mij begon over Ekomenu. Ze at al langere tijd naar alle tevredenheid elke week 3 biologische, vegan maaltijden met behulp van deze thuisbezorgde maaltijdbox. Zou dit ook voor ons de oplossing zijn? Ik mocht de proefbox testen om Ekomenu een week uit te proberen.

Hoeveel excuses heb je nodig?

Eigenlijk heb ik helemaal niks met van die maaltijdboxen. HelloFresh probeerde Eigenwijs Blij al eens te strikken voor een review, maar dat heb ik afgeslagen. Mensen moeten maar niet zo lui zijn en gewoon tijd maken voor de supermarkt. Zo dacht ik toen we een relatief rustig leventje hadden en een supermarkt op loopafstand.

Inmiddels woon ik in een klein dorp met een (met alle respect) vrij niksige buurtwinkel waarvoor ik nog steeds een stuk zou moeten fietsen. Een redelijke supermarkt is 20 minuten met de fiets en 10 minuten met de auto. Een combinatie van een fijne supermarkt en een natuurwinkel kost mij 15 minuten met de auto. Bezorgen? Daar doen onze supermarkten niet aan. We hebben net een huis gekocht dat veel klusuren vraagt én de bijbehorende centjes. Als twee zelfstandig ondernemers kunnen we onze werktijd én klustijd dus goed gebruiken. Weekboodschappen is net met enig fatsoen te doen, maar eigenlijk is er te weinig plek voor al dat brood en fruit. Bovendien, hoe vers is wat je eet op de zevende dag dan nog? Eigenlijk zou ik wel twee keer per week moeten shoppen. Maar ja, dat kost mij zo weer anderhalf uur extra waarin ik ook een muur kan verven, zes bomen in onze gaard kan planten of gewoon uurtje-factuurtje kan werken. Argh!

Ekomenu: volledig biologisch 3 of 4 maaltijdpakketten

Met deze lichte frustratie in mijn achterhoofd ging ik een lunch met eerder genoemde vriendin in. Ze vertelt vervolgens enorm enthousiast over Ekomenu. Zij en haar vriend eten al langere tijd 3 keer per week een Ekomenu-maaltijd. In haar geval vegan, maar Ekomenu heeft ook andere opties. We bekijken samen de website terwijl we onze vegan burgers verorberen. Ik ben onder de indruk van de opties, van koolhydraatarm tot een menu met extra voedingsstoffen voor tijdens de zwangerschap! Hier is duidelijk over nagedacht. ‘Is het niet een beetje weinig?’ vraag ik als ik de recepten lees. Ze kijkt me vol ongeloof aan. ‘Wij hebben vaak zelfs nog over voor de lunch!’ Okay, okay, ik ben overtuigd. Dat wil ik wel eens proberen!

Bestellen bij Ekomenu

Op de site van Ekomenu is van alles te kiezen. De recepten van de menu’s staan online, dus je weet precies wat je krijgt. Het vegan menu met vier maaltijden voor twee personen kost 47,50 euro. Je kunt ook kiezen voor drie maaltijden (39,90). Voor vier personen kosten de maaltijden respectievelijk 74,00 en 59,90 euro. Dit is allemaal helemaal niet gratis (behalve voor mij dus deze keer), maar wel volledig biologisch, als het goed is qua voedingsstoffen volledig uitgebalanceerd, zo veel mogelijk lokaal en seizoen en ten slotte dus aan de deur bezorgd. En bovendien zijn het recepten die beloven vrij snel klaar te zijn, ongeveer een half uur per avond. En dat scheelt als je bedenkt dat voor een gezin met twee zelfstandig ondernemers tijd letterlijk geld kan zijn.

Wie zit er eigenlijk achter Ekomenu? Het staat niet als zodanig op de site, maar Ekomenu werkt nauw samen met biologische supermarktketen EkoPlaza. Dan weet je dus meteen waar je producten vandaan komen. Opvallend is dat je de eerste keer nogal vooruit moet denken. Ik bestel mijn proefbox met 4 vegan maaltijden op dinsdag 23 oktober en deze zal maandagavond 5 november bezorgd worden. Als je eenmaal een abonnement hebt, is dit natuurlijk een meer doorgaand proces.

Onze Ekomenu-week gaat van start

In de loop van maandagochtend krijg ik een sms: PostNL zal mijn pakket tussen 18.48 en 19.48 bezorgen. Om 19.20 staat er een jongen met een koelbox voor de deur. Hij opent hem en overhandigt mij vier volle papieren zakken. Ik zet ze op tafel en bekijk samen met mijn man de inhoud. Ik ben nu helemaal niet bang meer dat we zullen verhongeren, want het blijkt inderdaad best veel allemaal. Ergens mist een teen knoflook, maar dat heb ik gelukkig altijd ruimschoots in huis.

We checken onze agenda’s en de houdbaarheid van wat meer gevoelige ingrediënten (zoals de taugé). De volgorde wordt bepaald: dinsdag raapstelen-stamppot, woensdag noedels, donderdag pastinaaksoep met broodjes en zaterdag de gevulde aubergines. De gerechten zijn niet erg ingewikkeld (en dat kan ook niet als ze in 30 minuten klaar moeten zijn), maar wel verrassend. Een voor mij onverwacht extra pluspunt: het zijn allemaal gerechten die ik lekker vind, maar die ik desondanks niet snel zelf zou bedenken. Dit begint goed!

Lekker en snel

En, is het lekker? Dat is het zeker! Ik ben best een foodie, maar heb heel wat nieuwe inspiratie opgedaan deze week. Geroosterde stukjes zoete aardappel bij een stamppot blijkt echt een fantastisch idee, ik zou veel vaker gewoon zelf pindasaus moeten maken en groentebootjes met couscous uit de oven zijn zo simpel en lekker! Dus ja, wij hebben heerlijk gegeten en inderdaad, de recepten waren zoals beloofd snel klaar.

Voldoende ondanks of dankzij…?

Onze dochter van vier had meer moeite met het menu. Ondanks dat dit best gerechten zijn die ze vaak eet. Maar ja, zit een kind van vier te wachten op pepersteak? En ze heeft sowieso haar buien. Soms eet ze twee erwtjes en een vegaballetje, soms een bord vol waarbij je je afvraagt waar het allemaal blijft. Hierdoor viel mijn laatste twijfelpunt weg: is een Ekomenu voor 2 personen voldoende voor 2 volwassenen en een kleuter? Nou ja, als de kleuter weinig eet dus wel!

Maar stel dat ze wel volledig had meegesmuld: dan was het waarschijnlijk toch wat te weinig voor ons geweest. Lastig, want bestellen voor 4 personen zou juist veel te veel voor ons zijn. Ik denk deze testweek dan ook meerdere keren terug aan de tijd dat we nog met z’n tweeën in een appartement woonden, de supermarkt veel te ver weg en allebei een veel te drukke baan. Oh wow, dan had ik het wel geweten!

Ben jij wel (nog) met z’n tweeën thuis en ben je te druk voor de supermarkt? Bestel dan zeker ook eens de proefbox van Ekomenu, vegan of welk dieet dan ook maar bij je past. Het zou mij niks verbazen als het voor jou wel een fantastische oplossing blijkt!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie