Meat Free Monday

Meat Free Monday: het initiatief van Paul McCartney

Een van de eenvoudigste manieren om iets voor het milieu te betekenen is minder vlees eten. Toch is de originele ‘Meatless Monday’ geboren als antwoord op schaarste in oorlogstijd. Later kwam daar het positieve effect op je gezondheid als argument bij. In 2009 gaf ex-Beatle en bekende vegetariër Paul McCartney een nieuwe impuls aan de vleesloze maandag met zijn ‘Meat Free Monday’ en de focus op het tegengaan van klimaatverandering. Inmiddels hebben honderdduizenden mensen over de hele wereld beloofd dat ze een dag in de week geen vlees zullen eten. Ook wat voor jou?

Vlees en het broeikaseffect

Maakt het dan echt zo veel uit, dat ene stukje vlees? Jazeker, de vleesindustrie heeft een enorme impact op de huidige klimaatverandering. Volgens onderzoek van de Verenigde Naties is minstens 14,5% van de broeikasgassen die jaarlijks worden uitgestoten afkomstig van de productie van vlees. Vooral de scheten van koeien hebben veel invloed. Daarnaast moet er enorm veel bos worden gekapt om al dat vee te laten grazen: volgens schattingen elk uur opnieuw een stuk Amazone-oerwoud ter grootte van honderd voetbalvelden!

Alsof je een maand de auto laat staan

Minder vlees eten leidt tot minder vraag en dus minder emissie van de schadelijke gassen. Maar wat is de impact van een dag per week minder vlees eten nu echt? Natuurlijk gaat het om gemiddelden, maar 52 dagen vlees op het menu staat ongeveer gelijk aan een maand autorijden door een gemiddelde autobezitter. Dat is niet niks! En dat terwijl vegetarisch eten zo gemakkelijk is als je eenmaal weet wat voor lekkere gerechten je klaar kunt maken. Bovendien is het vaak gezonder en ook nog eens goedkoper. En dan heb ik nog niet eens iets gezegd over dierenwelzijn. Op de uitgebreide website van Meat Free Mondays kun je alle positieve effecten van minder vlees eten nalezen.

Promotielied Meat Free Monday

Om zijn wereldwijde campagne kracht bij te zetten, nam Paul McCartney in 2014 een speciaal campagnelied op. Het is een beetje zoetig, maar stiekem ook erg catchy. In de videoclip mensen van over de hele wereld die graag hun steentje bij willen dragen door minder vlees te eten.

In 2015 elke maandag een vegetarisch recept

Om ook iets bij te dragen aan Meat Free Monday en te inspireren om minder vlees te eten, zal Eigenwijs Blij in 2015 elke maandag een lekker vegetarisch recept publiceren. Eet smakelijk!

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie