Nepkoffie van Chikko en het genot van ‘koffie’ zonder koffie

Al jaren wordt het mij hier intern verboden laat op de dag koffie te drinken. De cafeïne zorgt er namelijk voor dat ik ‘s nachts niet kan slapen. En wat ‘laat’ betekent wordt steeds vroeger. Een uur of 2 in de middag inmiddels. Ik probeerde al eens decaf uit, wat ik niet eens zo vies vond. En toen zag ik ineens twee varianten van Chikko Not Coffee in de Ekoplaza staan. Ik kocht ze en ben blij verrast. Een mooi alternatief voor koffie!

Mijn eerste ervaring met nepkoffie

Het moet ergens in mijn late tienerjaren zijn geweest tijdens een nacht waarin iets met de Tweede Wereldoorlog was (misschien een museumnacht in een oorlogsmuseum?). Ik at een tulpenbollenkoekje en dronk een kopje cichorei-koffie. Jeetje, wat was dat smerig!

Fast forward 15 jaar

De tijden zijn veranderd. We hebben met elkaar steeds meer behoefte aan gezonde producten en lang niet iedereen reageert lekker op koffie. Zelfs als de smaak je misschien wel aanspreekt. En dus wordt er van alles ontwikkeld. Zo blijkt mijn schoonvader al jaren een of andere notenkoffie te drinken. En een kennis van mij zweert bij een of andere melange, ook te koop bij Ekoplaza. En ik heb nu dus twee bussen Chikko Not Coffee in de keukenkast staan, een van geroosterde spelt en een van, jawel, geroosterde cichorei.

Decaf én Europees

Leuk aan deze specifieke twee varianten ‘nepkoffie’ is niet alleen dat ze decaf zijn, maar ook dat de gebruikte planten in Europa zijn gekweekt. Dat scheelt weer transportkosten en daar probeer ik toch steeds meer en meer op te letten. En Chikko is ook nog biologisch, maar dat had je waarschijnlijk al wel geraden, omdat ik het bij de Ekoplaza heb gekocht. Het is een poeder; je gebruikt het hetzelfde als oploskoffie. Dat betekent dat er iets meer calorieën in zitten dan in gewone filterkoffie. Maar van 9 kcal per kopje kan ik (letterlijk) niet wakkerliggen.

Smaakt Chikko Not Coffee ook lekker?

Nou, dat valt mij dus 100% mee. Natuurlijk smaakt het niet exact naar koffie, maar het is meer een vergelijking tussen gewone cola en cola light, dan tussen cola en sinas. Het zit qua smaaksensatie wel degelijk in dezelfde hoek. Het verschil tussen Chikko spelt en Chikko cichorei is heel subtiel. Chikko spelt smaakt heel ver weg naar donkerbruin getoast brood (duh!). Chikko cichorei is wat zoeter en smaakt, hoe kan het ook anders, in feite naar aangebrande andijvie. In beide gevallen komt de oorspronkelijke plant dus qua smaak echt naar voren. ‘Aangebrand’… Hmmm, misschien verkoop ik het niet echt goed. Maar een gebrande smaak is toch precies wat je wilt van een koffie? Ik mix de smaken overigens, eigenwijs als ik ben. Een theelepel van de ene, een theelepel van de andere, heet water erbij… Hmmmm! En dat eindelijk ook weer na een uitgebreid diner.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie