Ode aan Apfelschorle: simpelweg frisdrank van appelsap

Soms wil ik gewoon frisdrank drinken. Niet om de suiker, maar om de bubbels. Zeker op een zomerse dag is dat heerlijk verfrissend. In Nederland zit er altijd suiker in frisdrank, of een of andere freaky zoetstof. Zelfs het zogenaamde ‘100% natural’ Holy Soda bevat zoetstoffen (stevia, maar toch). Hoe komt het toch dat Nederland niet heeft wat in Duitsland al jaren gemeengoed is? Apfelschorle, frisdrank van niks meer dan appelsap en koolzuurhoudend mineraalwater; ik zou er niet meer zonder kunnen!

Apfelschorle? Dat klinkt nogal raar en vies

Schorle klinkt in Nederlandse oren misschien als een ziekte waarbij je moet hoesten met groene rochels, maar het woord betekent niet veel meer dat ‘gemixt met koolzuurhoudend water’. In het Engels ook wel ‘spritzer’. Het woord Apfelschorle (ook wel Apfelsaftschorle) spreekt dan ineens voor zich: appelsap aangelengd met koolzuurhoudend water.

Apfelschorle: onderdeel van de Duitse cultuur

Mijn beste vriendin heeft in totaal zo’n 10 jaar van haar leven in Duitsland gewoond. Mede hierdoor ben ik door de jaren heen doordrenkt geraakt met de Duitse cultuur. Het concept Apfelschorle is daar een klein, maar belangrijk onderdeel van. Het klinkt misschien als een niche-drankje, een cult-drankje, een drankje dat alleen in obscure winkeltjes te koop is. Maar vergis je niet: in elke Duitse supermarkt zal je Apfelschorle vinden: rijen dik en van tig merken. Goedkoop, duur, biologisch: alles is er. En hoewel appel de standaard is, zijn er ook andere versies van Schorle, zoals met bosvruchtensap. Oh, en maak je geen zorgen om al die PET-flesjes: allemaal statiegeld. Duh!

Is Apfelschorle lekker?

Tsja, smaken verschillen natuurlijk, maar ik ben er inmiddels dol op. Het is veel minder zoet dan reguliere frisdrank en veel meer dorstlessend. En omdat er zo veel merken zijn, zit er altijd wel een merk tussen dat het precies goed doet qua smaak en budget. Een tijdje lang hadden we een vrij standaard, goedkope variant in huis van Jeden Tag, het Euroshoppermerk van de Duitse supermarktketen Combi. Deze was prima, maar we kregen toch behoefte aan een biologische variant. Toen bleek dat de Duitse Aldi een heerlijke, biologische variant heeft met ook nog eens voor een deel troebel appelsap. Kost bijna niks en is helemaal perfect. In onze bijkeuken staat nu een flinke voorraad van deze biologische Apfelschorle.

Is Apfelschorle gezond?

De gezondheid van vruchtensap is natuurlijk discutabel, maar we mogen er toch wel vanuit gaan dat Apfelschorle gezonder is dan cola of sinas. Calorieën per 100 ml: 27. Dat is meer dan 0, maar minder dan cola (42), fanta (48) of puur appelsap (45). Onze biologische Apfelschorle van de Aldi bevat de volgende ingrediënten: natuurtroebel appelsap (35%), appelsap uit appelsapconcentraat (25%), natuurlijk mineraalwater, koolzuur, natuurlijk appelaroma, ascorbinezuur (vitamine C). Dus echt geen toegevoegde zoetstoffen, zelfs geen stevia. Ideaal als frisdrank voor jonge kinderen of juist voor volwassenen die houden van ‘niet te zoet’.

Is Apfelschorle goedkoop?

Ook hier geldt weer dat het uitmaakt welk merk je koopt, maar duur is het in ieder geval niet. Ik weet het niet precies eigenlijk, maar reken op 1,50 euro per liter. Heel vergelijkbaar dus met reguliere frisdrank.

Goedkoop, gezond en lekker: waarom niet in Nederland?

Waarom er nog steeds geen Apfelschorle in de Nederlandse supermarkten te koop is, is mij een totaal raadsel. Het is zo simpel, maar blijkbaar durven de verschillende stakeholders het niet aan. Zouden ze bang zijn dat consumenten het niet willen kopen en drinken? Of is het gewoon een blinde vlek voor een enorm gat in de markt? Ik hoop dat het snel toch ook eenvoudig in Nederland te verkrijgen is, dat scheelt weer een ritje naar Duitsland.

Wat vind jij van Apfelschorle? Kende je het al of wil je het wel eens proberen? Waarom denk jij dat Nederland nog geen fan van Apfelschorle is?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

29 Reactie's
 • Avatar
  Jelena
  Geplaatst op 09:00h, 09 augustus Beantwoorden

  Omdat ze hier in Nederland (nog) geen apfelschorle aanbieden wil ik nog wel eens appelsap en spa rood bestellen, met een groot glas om het in te mengen. Is net zo lekker (vooral met troebele appelsap) en je kunt zelf bepalen hoe sterk je het drankje maakt. Je moet natuurlijk wel genoeg dorst en tijd hebben het dubbele drankje op te krijgen. Of je deelt het natuurlijk. 😉

  • Avatar
   martin
   Geplaatst op 19:23h, 03 december Beantwoorden

   Beste

   Ik ben echt verzot op Apfelschorle ,,,, met mate natuurlijk,, koop hem in de Duitse aldi ( Aken) kost per 1,5 liter € 1.35,,( 6 flesjes van 0,5 ltr) Statiegeld is duurder € 1,50,,,

   Groetekes uit Zuid Limburg,,,,

 • Avatar
  Roos
  Geplaatst op 16:36h, 16 september Beantwoorden

  Hoi,

  Ik kwam vandaag bij de Lidl Freeway appel, vruchtgehalte 60% tegen, op het bordje stond “Apfelschorle”. Ik vond het lekker 😉

  6 flesjes van 0,5 liter voor 1,99

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 17:20h, 16 september Beantwoorden

   Wat tof! Ik ga er ook eens kijken.

  • Avatar
   martin
   Geplaatst op 19:24h, 03 december Beantwoorden

   Aldi is echt goedkoper!!!!!!!!!!!!

 • Avatar
  Henri
  Geplaatst op 15:45h, 29 oktober Beantwoorden

  Super lekker en verslavend! Voorheen ging ik verschillende keren per jaar naar Duitsland om een flinke voorraad in te slaan. Sindskort verkoopt Lidl Nederland het inderdaad ook in 0,5 liter flesjes, zonder statiegeld. Duitsland is iets goedkoper. Bij de Aldi Süd heb je voor het goedkoopste merk, wat ik wel goed te doen vind, voor c.a. 50 cent per liter. Het duurdere komt uit op c.a. €1 á €1,50 per liter. Valt dus goed mee.

  • Avatar
   Henri
   Geplaatst op 10:59h, 05 november Beantwoorden

   Ben vorige week donderdag naar de Lidl gefietst (40 min.); was er geen Apfelschorle meer te vinden en kon ik weer terugfietsen. Mogelijk is het dus weer uit het assortiment verdwenen.

 • Avatar
  Max
  Geplaatst op 13:32h, 29 mei Beantwoorden

  Goed dit te lezen, ik was benieuwd of er écht geen suiker in zit. Ik zit bijna iedere week in Duitsland en juist omdat ik niet steeds fris met rommel wil drinken ben ik omgeschakeld op apfelschorle. Was even wennen maar inmiddels drink ik bijna niet anders meer voor de dorst. En het kost echt niks, 55ct voor 1,5 liter fles van JA . Maar de bio variant lijkt me wel iets om te proberen. Om de zoveel tijd neem ik weer een 6 pack mee naar huis in Nederland. Mijn kinderen krijgen het ook en zijn er gek op. Geen cola voor hun!

  • Avatar
   Cecile Bol
   Geplaatst op 10:12h, 30 mei Beantwoorden

   Fijn dat je ook zo enthousiast bent! Die van de Aldi is ook nog voor de helft troebel, wat wij hier thuis veel lekkerder vinden. Je kunt in Duitsland ook nog veel andere schorles kopen trouwens, zoals met peer en bessen. Voor als je eens een ander smaakje wilt.

 • Avatar
  Henri
  Geplaatst op 18:29h, 13 juni Beantwoorden

  Een poosje terug zag ik het weer eenmalig bij een Nederlandse Lidl. Nu ook niet meer.

  Ben wel van plan om zelf iets op te zetten als een Nederlandse webshop of zoiets, waarin het verkrijgbaar is. Dat zal dan alleen niet voor de Duitse prijs kunnen. Inderdaad zijn er genoeg lekkere drankjes in Duitsland verkrijgbaar die ze hier niet hebben. Misschien is er toekomst voor een soort van ‘Getränkemarkt’ in Nederland?

 • Avatar
  Chantal
  Geplaatst op 17:56h, 09 juli Beantwoorden

  Wij nemen elke keer dat we in Duitsland zijn een voorraadje mee! Tegenwoordig halen we die van de Real supermarkt, erg lekker. Andere frisdrank drink ik niet…. Ik heb het ontdekt tijdens mijn halfjaars stage in Duitsland.

 • Avatar
  BdR
  Geplaatst op 19:02h, 14 februari Beantwoorden

  Mijn man is Duits dus zo heb ik apfelschorle leren kennen. Ik koop gewoon kleine flesjes appelsap en doe daar spa rood bij. Kun je zelf bepalen hoe zoet je het wel. Makkelijk hoor.

 • Avatar
  Diederik
  Geplaatst op 21:38h, 22 maart Beantwoorden

  Ik heb het ook in Duitsland leren drinken. Het blijft mijn favoriete frisdrank. Ik snap niet dat het in Nederland niet echt op de markt is: Heerlijk fris !

 • Avatar
  Henneke
  Geplaatst op 14:11h, 11 juli Beantwoorden

  Het is bij de Lidl in Nederland inderdaad een zomer als tijdelijk product in het assortiment gewesst, maar ondanks dat het hier in de winkel snel uitverkocht was, is het nooit terug gekomen. Heel erg jammer, want ik woon te ver van Duitsland om even een voorraadje te gaan halen.
  Had ik een auto gehad, was het nog wel te doen geweest, want er zijn meerDuitse produkten die hier niet te vinden zijn en toch zeer de moeite waard.

 • Avatar
  Henneke
  Geplaatst op 14:27h, 11 juli Beantwoorden

  Voor alle liefhebbers van Apfelschorle:
  Ik heb het telefoonnummer van het hoofdkantoor van Lidl Nederland opgezocht (er is helaas voor de klantenservice geen emailadres beschikbaar) en ik stel voor dat we met zijn allen dat nummer plat gaan bellen om te vragen naar Apfelschorle van Freeway. Hoe meer mensen gaan bellen, hoe groter de kans datmen naar ons gaat luisteren.
  Hier is het nummer: 020-7095039.

 • Avatar
  Willie
  Geplaatst op 12:27h, 19 juli Beantwoorden

  Misschien is het ook een optie om Aldi te bellen. Zij gaan (gelukkig) ook steeds meer biologische produkten verkopen. Misschien ook wel hun bio apfelschorle die in Duitsland heel goed verkoopt. Ik woon gelukkig zelf niet al te ver van de Duitse grens en ga elk weekend boodschappen doen (en tanken, 2 vliegen in klap, fietsen is helaas te ver) en sla dan altijd 1 of 2 sixpacks 0.75 liter flessen in. Zoonlief vind het heerlijk en ik ook op zijn tijd. En het zijn natuurlijke suikers en geen geraffineerd spul. Maar ook wat bruisend mineraalwater en (bio) (troebele) appelsap (tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar) do the trick. Ook zou je dus bosvruchtensap of andere sapjes kunnen proberen. En nu met de warmte: lekker met veel ijs!

 • Avatar
  Wanda
  Geplaatst op 18:40h, 11 augustus Beantwoorden

  Zo jaaa lekker is dat!! Ik kom net terug van een vakantie in Duitsland en bestelde t bij elk etentje en in de supermarkt 1 fles gekocht.. inmiddels dus verslaafd en zo’n spijt dat ik geen voorraadje ingeslagen heb…
  Ik ga zo even appelsap halen en dan maar even mengen… kijken of dat net zo lekker is…

 • Avatar
  Annalia Dekker
  Geplaatst op 13:50h, 24 november Beantwoorden

  Hoi Cecile en liefhebbers!
  Wij hebben sinds kort een Flevosap appel sprankelend gemaakt! O.a. te koop bij de Albert-Heijn en de Deen en een twee varianten te vinden, appel en appel-kers….Haast je dus naar de winkel.
  Gr. Annalia Dekker

 • Avatar
  Myra wallyn
  Geplaatst op 17:58h, 10 januari Beantwoorden

  Ik ben van belgie en hier is ook geen apfelschorle te koop , vind dat wel jammer gezien ik geen alcohol mag drinken . In duitsland en oostenrijk heb je tenminste een uitgebreide lijst van niet alcoholische dranken ik meng nu ook lidl appelsap met spa bruis en vind het best lekker zo

 • Avatar
  R. Staller
  Geplaatst op 18:54h, 15 augustus Beantwoorden

  Ik zit op mijn kamer in een pension ergens in Duitsland, en haal net een Förstina Landschorle Appel uit de koelkast.
  Ik had er nog nooit van gehoord, maar vind het erg lekker en verfrissend na een klamme dag buiten.
  Ik ga eens bij de Aldi kijken als ik terug ben.

 • Avatar
  J
  Geplaatst op 23:14h, 20 november Beantwoorden

  Ik meng appelsap van de Lidl (1,5 literpak) met een fles bronwater van de Lidl (1.5 literfles). Kost ‘n drol, smaakt prima – halfom is voor mij perfect. Ik gebruik ‘de vorige’ fles van het water om halfvol water te doen (uit ‘de nieuwe’ fles) en dan een pak te verdelen over de 2 flessen. Trechter is handig, maar niet per sé nodig.

  Ik zal volgende keer ‘s troebel sap proberen…

 • Avatar
  Yannick Crone
  Geplaatst op 17:53h, 18 februari Beantwoorden

  Ik zit de hele tijd met de vraag in mijn hoofd “hoe maak je het”. Als ik in Duitsland/Zwitserland ben drink ik het altijd mega veel. Maar als je op een etiket kijkt zie je altijd staan 45% water enzovoort.

  • Avatar
   Henneke
   Geplaatst op 02:00h, 19 februari Beantwoorden

   Ik doe het zo: in een glas 1/3 deel ongefilterde biologische appelsap (neem ik van de Lidl) en 2/3 deel bruisend bronwater. Tegenwoordig doe ik er om het wat minder zoet te maken ook een scheutje troebele (eveneens biologische) appelazijn bij…. heerlijke Apfelschorle!

 • Avatar
  Bastiaan
  Geplaatst op 12:52h, 19 augustus Beantwoorden

  Ik heb de jumbo de vraag gesteld waarom het niet in assortiment zit.

 • Avatar
  Maurice
  Geplaatst op 18:56h, 09 november Beantwoorden

  Heb nog een oplossing om zelf lekkere apfelschorle te maken, men neme een flesje Saskia van de lidl, een flesje appel en verder nix Dixap, wie is er niet mee opgegroeid, mix je eige dosering naar smaak en je hebt de perfecte apfelschorle…
  Hoe simpel kan het zijn?

 • Avatar
  Janneke
  Geplaatst op 16:16h, 28 februari Beantwoorden

  het is nog steeds niet te krijgen in nederland, onbegrijpelijk! Wij maken het zelf, appeldiksap bij AH of Jumbo en water met koolzuur , het goedkoopste is prima, 1 op 10 -12. Ligt eraan hoe sterk je de appelsmaak wilt hebben. Overigens kennen veel van onze vrienden en kennissen het niet, misschien is het daarom nog niet te krijgen.Bij Aldi of Lidl zou je het toch wel moeten kunnen krijgen eigenlijk.

 • Avatar
  Martin
  Geplaatst op 16:29h, 28 februari Beantwoorden

  Veelsste veel suiker voor de kinderen

 • Avatar
  Arthur Vince
  Geplaatst op 11:54h, 02 juli Beantwoorden

  Vroeger met mijn ouders in de zomervakantie in Duitsland altijd Apfelschorle bij het avondeten als kleine ukkie. Sinds dien als ik nu zelf naar Duitsland ga op vakantie Sixpack of 1,5 literfles meenemen naar huis. Nu bestel ik het via Supermarkt24h.de en heb ik het ook thuis in huis zonder dat ik naar Duitsland moet om het te koepn ..duurt alleen 1,5 week totdat je het thuis heeft… maar dat neem ik op de koop toe.. Zij hebben verschillende merken en zelf een sixpack van 1,5 literflessen.. Lekker in de warme Zomerdagen zo’n glas Apfelshorle met friet en Thuringer Bratwurst.. 😉

Geef een reactie