ORAC botanico-mix spicy van Amanprana in de test

Altijd leuk om een product gratis te mogen uittesten. Ik was dus vol verwachting toen een grote pot met 200 gram biologische superfood ORAC botanico-mix spicy door de post werd gebracht.

Op het etiket staat in 5 talen, waaronder Nederlands, welke ingrediënten voor het mengsel zijn gebruikt en dat is een hele lijst: salie, oregano, rozemarijn, tijm, Szechuanpeper, kurkuma, sumac, kruidnagel, kaneel, vanille, khoyan zeezout, 4 soorten zeewier, hibiscus en chili. Van alle ingrediënten beweert Amanprana, de producent van het mengsel, dat ze “een rijke bron vormen van mineralen, op een natuurlijke en gemakkelijk opneembare manier. Het kruidenmengsel is in balans en in de juiste verhouding, zoals we ze nodig hebben”. Op de website van Amanprana staat de prijs per pot: 26,95 euro, niet echt goedkoop, maar 200 gram is ook wel echt een hele grote pot!

Het probeerpakket bevatte ook twee informatieve brochures en een receptkaart. Eén brochure is gewijd aan de voordelen van plantaardige omega-3/6/7/9 voedingssupplementen en nog wat andere voedingsmiddelen, die er mogelijk voor kunnen zorgen dat je net zo oud wordt als de inwoners van Okinawa, een eilandengroep ten zuiden van Japan. Op Okinawa leven de meeste gezonde 100-jarigen van de hele wereld. Heel interessant, maar de andere brochure levert de meeste informatie op over het ORAC kruidenmengsel. In de inleiding vertelt Bart Maes, de stichter van Amanprana, over het belang van gezonde voeding, oftewel voeding als medicijn. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt om zo veel mogelijk over voeding te weten te komen en op grond van deze kennis producten te ontwikkelen.

Eén van die producten is het ORAC botanico-mix kruidenmengsel. De letters ORAC staan voor Oxygen Radical Absorbency Capacity, oftewel het vermogen van een bepaald voedingsmiddel om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Om ons lichaam gezond te houden, hebben we per dag 3.000 à 5.000 ORAC-eenheden nodig. Volgens Amanprana bevat het kruidenmengsel een zodanig hoog peil aan ORAC-eenheden, dat het een natuurlijke remedie biedt tegen veroudering. Hoeveel je dan per dag moet gebruiken, staat er helaas niet bij, maar rijkelijk gebruik wordt aanbevolen.

Eerst maar eens even ruiken aan het kruidenmengsel. De geur is erg lekker, een sterke specerijengeur met iets mediterraans, en het ziet er ook prachtig uit: groengeel met bruine en rode stukjes, heel aantrekkelijk.

Nog diezelfde avond ga ik het gebruiken bij het eten koken. Hoewel koken… eerst maar eens over een salade strooien. Het smaakt Jan en mij zeker niet slecht, maar misschien iets te spicy naar, vooral Jan, zijn smaak. Hadden we nu de andere variant maar gekregen, er is ook een ORAC botanico-mix zonder chilipeper.

Dan maar eens de bloemkool stoven met een lepeltje kruidenmix, ook niet slecht, maar de kleur van de bloemkool wordt er minder aantrekkelijk van, namelijk vaalbruin, en de smaak is wel erg overheersend. Het begint mij een beetje te dagen, waarom een kruidenmengsel zo lastig te gebruiken is: als je het in van alles gebruikt, smaakt ook alles hetzelfde. En als je je kruiden zelf kiest, kun je elk gerecht een beetje anders laten smaken.

Ik laat mij nog niet zo gemakkelijk uit het veld slaan: ik maak vegetarische chili met bruine bonen en ananas, voeg een theelepel kerrie toe en een theelepel ORAC-mix, en warempel… we vinden het heerlijk! Dat smaakt wel naar meer, binnenkort ga ik soep maken met het kruidenmengsel er door!

Avatar
Elisabeth van der Veen

Tuiniert samen met Jan. Probeert de Griekse taal onder de knie te krijgen. Is creatief met naald en draad.

Geen reactie's

Geef een reactie