Pannenkoekenfeest? Niet met AH biologische pannenkoekenmix…

Ik bak al zeker 20 jaar pannenkoeken. Het was een van de eerste dingen die ik leerde koken. Je zou dus kunnen zeggen dat ik een pannenkoekenexpert ben, maar dat maakt me wel erg kritisch op de mixen. Om met kinderen samen te koken zijn pannenkoeken ook ideaal. Bovendien is het budgetvriendelijk. Omdat ik vind dat biologisch niet altijd duur hoeft te zijn, wilden wij de AH biologische pannenkoekenmix proberen: de voordeligste biologische mix. Maar dat was geen succes.

Verpakking AH biologische pannenkoekenmix

Het meel is goed verpakt. De met plastic beklede binnenzak is helemaal los van de kartonnen buitenkant, zodat we het afval goed kunnen scheiden. Het meel was mooi droog.

Deeg AH biologische pannenkoekenmix

De bereiding was even gemakkelijk als met andere pannenkoekenmixen en iets makkelijker dan zelf meel afwegen. Opvallend is dat deze mix om 1 liter melk vraagt, in plaats van de gebruikelijke 700 of 800 ml. Dat komt omdat het deeg dunner mag zijn dan mijn eigen pannenkoekdeeg: tarwe bevat namelijk veel meer gluten dan de andere melen die ik er meestal bij doe. Het deeg was iets minder visceus dan het deeg dat ik zelf altijd maak. Dat is lastiger deeg in de pan scheppen, want dan is het eigenlijk natter dan je steeds denkt. Het spetterde de eerste paar keer nogal (en ik ben dus een pannenkoekenexpert…).

ah-biologische-pannenkoekenmix-2

Bakgedrag AH biologische pannenkoekenmix

De pannenkoeken zaten vol rijsmiddelen, want ze werden erg bol in de pan. Na het bakken van de hele stapel hadden we daar geen last meer van. Er bakten geen kleine gaatjes in, dat was wel een pluspunt. De hoeveelheid deeg inschatten was ook lastig. Het was moeilijk om dunne pannenkoeken te bakken en de meeste werden dikker dan bedoeld. Ze plakten niet in de pan, zoals de heel goedkope mixen wel eens deden, maar het bakte ook niet heel fijn.

ah-biologische-pannenkoekenmix-3

Smaak AH biologische pannenkoekenmix

Veel te zout. Omdat er alleen tarwemeel wordt gebruikt is de smaak nogal vlak. De mix denkt dit op te vangen door er maltodextrine en zout in te doen. Dat helpt dus niet echt. De smaak is nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Ik heb er een gebakken in roomboter: dat hielp de smaak enorm (maar je proefde natuurlijk voornamelijk de boter). We missen de zoetheid die spelt toevoegt en de smaakdiepte van boekweit of rogge. Ook na het eten merkten we allemaal dat alleen tarwe toch wel erg zwaar op de maag ligt.

AH biologische pannenkoekenmix: 🙁
Volgende keer nemen we deze mix niet meer mee. We maken of onze eigen mix (kijk op Authentiek Ouder voor mijn eigen recept), of we nemen weer de vertrouwde Koopmans mix mee (tot nu toe de lekkerste, maar helaas nog niet biologisch). Of we proberen een andere, duurdere, biologische mix. Koop je zelf een biologische pannenkoekenmix, kijk dan even naar de ingrediënten. Mixen met een aantal soorten granen zijn smaakvoller. Let ook op de hoeveelheid toegevoegde zout en suiker (of maltose, fructosestroop of maltodextrine).

Avatar
Marianne Cysouw

Mede-blogger || werkende mama, die handwerkt, bakt en blogt || mede-INFJ || Gezin met Partner, Mini-man, Mini-vrouw en poes Pixel

5 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:30h, 17 september Beantwoorden

  Ik maak altijd zelf, maar dan gewoon tarwebloem, melk en eieren (en een snufje zout). Wat een goed idee om verschillende granen te gebruiken! Volgende keer ga ik dat zeker proberen.

 • Avatar
  Hanny Damwichers
  Geplaatst op 21:27h, 17 september Beantwoorden

  Volkeren speltpannenkoeken zijn bij ons favoriet!

 • Avatar
  Marianne Cysouw
  Geplaatst op 22:48h, 17 september Beantwoorden

  Spelt is ook mijn favoriet! Daar hebben we altijd wel een kilo volkoren van staan, inderdaad. Ook heerlijk om brood mee te bakken…

 • Avatar
  Maaike
  Geplaatst op 20:54h, 24 maart Beantwoorden

  Zelf maken is inderdaad het allerlekkerste en je weet precies wat je eet ☺

 • Avatar
  Willie
  Geplaatst op 12:40h, 19 juli Beantwoorden

  Spelt, liefst bio volkoren! Ook hier een grote favoriet. Bio eitjes en bio melk, snufje zout! Toch het aller lekkerste. Kan geen pannenkoekenhuis of kant en klare (vaak met troep) tegen op!

Geef een reactie