Plakjes vegan ‘vlees’ van Wheaty: doorstaan ze de test?

Ik ben over het algemeen helemaal niet zo’n fan van op vlees lijkende vleesvervangers, maar voor sommige gerechten is het toch een uitkomst. Zo ook de producten van Wheaty: veganistisch én biologisch. Ik kocht de plakjes salami en de plakjes chorizo. Tijd voor een smaaktest en het delen van mijn ervaringen.

Wheaty?

Wheaty komt uit Duitsland. Het bedrijf dat Wheaty-producten maakt bestaat al ruim 20 jaar. De producten zijn niet alleen veganistisch, maar ook biologisch en daarnaast vrij van palmolie en palmvet. Bovendien doen ze enorm hun best om GMO’s uit te sluiten. In Nederland is het merk nog vrij nieuw geloof ik, maar je kunt het wel kopen bij bijvoorbeeld EkoPlaza.

veganslices-wheaty

Wheaty salami en chorizo met seitan

Wheaty heeft van alles, van worsten via steaks tot kebab. En dus een aantal plantaardige vleeswaren. De salami en chorizo van Wheaty bestaan allebei voor zo’n 80 procent uit seitan: op de website kun je de exacte ingrediënten van zowel Wheaty salami als Wheaty chorizo checken.

Zo uit het vuistje (en met augurk)

Natuurlijk proef ik de vegan salami en de vegan chorizo eerst maar eens zo. Opvallend is dat het nogal dikke plakjes zijn. Stug ook. Ze rollen nogal lastig op in ieder geval. Niet echt ideaal voor met een augurkje en een prikkertje, maar met een beetje geduld lukt dat wel. Ze buigen eerder dan dat ze breken, om het zo maar te zeggen. Ik moet zeggen dat ik de salami qua smaak wat vind tegenvallen: hij is wat saai en mist knoflook. Hij mist ‘oempf’. De chorizo daarentegen smaakt lekker pittig en lijkt zeker wel ergens op de real thing. Op brood zo los zou ik dit niet snel eten, maar dat is niet helemaal eerlijk, want ik houd sowieso al niet van vlees op brood. Ik kan mij wel voorstellen dat deze nep-vleeswaren lekker zijn op een tosti, bijvoorbeeld in combinatie met vegan kaas. Ananas erbij misschien zelf wel. Hmmm, ik zie mogelijkheden.

vegan-vlees-augurk

Op de pizza

Onze test in ons huishouden concentreerde zich echter op de pizza. Na mijn ‘augurkjes met vlees’ die ik speciaal voor deze test had gemaakt, was het namelijk tijd voor zelfgemaakte pizza. Ik geef het meteen toe: op de pizza zit echte mozzarella (wel biologisch, dat wel). Ik ben er nog niet aan toegekomen om een recept voor vegan pizzakaas te ontwikkelen. Wordt vervolgd. Anyway, plakjes vegan salami en chorizo op de pizza dus.

vegan-vlees-pizza

Mijn man deed nog even alsof hij het lekker vond, maar eigenlijk vond hij het helemaal niks. Ik was stukken positiever. Als je houd van vlees op de pizza, dan zijn de vleeswaren van Wheaty zowel qua textuur als qua smaak een heel geschikte vervanger. Wel miste ik het hete, druipende vet wat je krijgt bij echte salami op de pizza. Je pizza blijft daar ook warm van en deze pizza werd toch wat sneller koud. Dooreten dus.

Nog eens Wheaty kopen?

Ik weet het eerlijk gezegd niet. Als je zo weinig met vleeswaren kookt zoals ik, dan voegt een vervanger immers ook weinig toe. Maar daar kun jij als lezer heel anders tegenaan kijken natuurlijk. Over de chorizo was ik echter wel te spreken en ik vermoed dat ik die een keer in kleine stukjes aan de paella of aan de enchiladas ga toevoegen.

Ken jij de plantaardige vleeswaren van Wheaty en wat vind je ervan?

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
 • Avatar
  Nadia
  Geplaatst op 17:38h, 26 oktober Beantwoorden

  Ik kook meestal vegetarisch/veganistisch en maakt het stukje vlees separaat voor mijn man klaar. Af en toe gebruik ik basis-vleesvervanger zoals vegetarische kipstukjes of gehakt. Mijn man smaakt vaak geen verschil met echt vlees door de rest van het gerecht en de kruiden/specerijen. Ik zelf hoef geen vleesvervanger. Ik heb in mijn studietijd veganistisch gegeten. Toen waren nog niet zo veel vleesvervanger op de markt.

 • Avatar
  Maaike
  Geplaatst op 08:32h, 05 juli Beantwoorden

  Ik heb deze producten ook recent ontdekt en ben fan! Ik kan de vergelijking met vlees(waren) niet goed maken. De plakken zijn idd dik, dat viel me ook op. Lekker uit het vuistje ,op een pistoletje of even verwarmd in de pan, nonnomnom .

Geef een reactie