Proeverij biologisch bier van BiologischBier.nl

Een half jaar geleden gingen we op dit blog op zoek naar het lekkerste betaalbare biologische bier. Samen met buurman Harrie en Patrick proefde ik toen 14 bieren. De Jessenhofke RGLR, De Leckere Gulden Craen en het Frastanzer Kellerbier vormden onze top 3. Nu heb ik de buurmannen weer opgetrommeld voor een biologisch bier proeverij rond de bieren én ciders van de online winkel voor biologisch bier: BiologischBier.nl Deze proeverij laat vooral de verscheidenheid aan biologische bieren zien die via deze shop toegankelijk worden gemaakt voor iedereen. De diversiteit heeft ons verrast en proeft naar meer!

BiologischBier.nl is dé biologsche bierwinkel in Nederland

BiologischBier.nl is de recent gelanceerde websbop met alleen biologische en zelfs biodynamische biertjes en ciders van Frank’s Food Company, die we onder andere kennen van zijn biologische wijn, slowfood en bijen. De bierwinkel heeft ruim 30 biologische bieren en ciders. Een aantal daarvan zul je ook bij ecowinkels in het schap vinden, maar een aantal anderen zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar. Frank is nog maar net gestart met de verkoop van bier, toch is hij geen nieuwkomer. Zo was hij een aantal jaren geleden al betrokken bij de realisatie van een lokale brouwerij in Drenthe en is al lang een liefhebber van speciaalbier. Bestel je je bier vandaag, dan heb je het meestal morgen in huis. De verzendkosten zijn € 6,95 verzendkosten per bestelling, dus het kan wel uit om meteen wat meer biologische biertjes in je winkelmandje te doen.

Het proefteam

Ook voor deze proeverij kreeg ik hulp van buurmannen Patrick en Harrie. We zijn alle drie geen zytholoog (bierexpert), maar wel alle drie liefhebbers van een lekker (speciaal) biertje op zijn tijd. Harrie heeft veel ervaring met het (blind) proeven van whiskey en heeft een indrukwekkende collectie whiskey staan. Alle drie zetten we op verschillende manieren stappen richting beter eten met minder of geen vlees en meer biologisch. En we lusten naast bier ook allemaal een goed glas wijn. We zijn dus geen experts op het gebied van bier, maar weten wel wat we lekker vinden en hebben ons best gedaan de bieren zo goed mogelijk te scoren op basis van wat wij lekker vinden. Cider drinken we alle drie eigenlijk nooit.

Acht ciders en (speciaal) bieren

Van BiologischBier.nl kregen we acht biologische ciders en (speciaal) bieren opgestuurd. Natuurlijk zitten er een hoop Belgen bij, maar bijvoorbeeld ook bier uit Italië en uit Nederland. Verder gaan we van blond naar tripel en zit er een honingbier bij. De ciders komen uit Engeland en Noord-Spanje. Deze test gaat dus alle kanten op en het is een vergelijking van (cider) appels en peren. Frank heeft er zelfs een briefje bij gedaan met de aangeraden proefvolgorde.

Aspall Organic Cyder 50cl – 7%
We beginnen de proeverij met een halve liter Aspall Organic Cyder. Het ciderhuis Aspall bestaat al sinds 1728 en is een van de oudste bedrijven van de UK, en het oudste ciderhuis van Engeland. Deze Aspall Cyder heeft een mooie heldere en lichte kleur en ruikt friszuur. De smaak is zoetzuur, zoals appels en appelsap. Harrie vind hem ideaal voor op een terrasje, maar is ook bang dat zijn dochters dit ook wel lusten. Patrick moet denken aan Jillz en Rivella en proeft de 7% alcohol niet. Hij vindt deze cider eigenlijk dichter bij sommige witte wijn dan bij bier zitten en noemt het een allemansvriend. Ik vind de Aspall een beetje té toegankelijk. Als je op een warme zomermiddag op een terras je dorst lest met Aspall Organic Cyder, klok je waarschijnlijk in no-time een paar glazen weg en wordt het lastig daarna weer thuis te komen. We geven hem een 6,5.

Budels Honing 30cl – 4.5%
Budels wordt gebrouwen in de Budelse Brouwerij in het Brabantse, hoe kan het ook anders, Budel. De uit 1870 stammende brouwerij is een familiebedrijf dat zowel niet-biologische als biologische bieren maakt. Maar het écht interessante verhaal is natuurlijk de honing in dit biertje. De honing wordt door het vergistingsproces grotendeels omgezet in alcohol, waardoor er alleen een subtiele honinggeur en smaak overblijft. We vinden hem een beetje zuur ruiken, maar dat is meteen het enige minpunt dat we bij dit honingbier hebben opgeschreven. En de zure geur proeven we niet terug. Harrie ruikt een honinggeur en schrijft dat het een klein beetje zoetig smaakt en zacht en soepel wegdrinkt. Patrick ruikt een lekkere biergeur, vindt hem zacht van smaak en heeft zin in een stoofpotje. Volgens hem neigt de Budels Honing naar oud bruin, maar dan wat zachter. Hij vind het erg lekker bier met een eigen identiteit. Ik heb een associatie met karamel, maar dan zachter en denk dat dit bier goed zal smaken bij herfstige gerechten met wild of paddestoelen. We geven de Budels, wellicht vanwege het eigen karakter, een 8,2, waarmee hij een gedeelde eerste plaats in onze biologische biertest krijgt en zouden hem graag vaker drinken.

Saison Dupont Biologique 25cl – 5,5%
Op de site lezen we dat de vader van Louis Dupont in 1920 een brouwerij inclusief 10 cafés kocht voor zijn zoon om deze ervan te weerhouden naar Canada te emigreren. Die zet had succes: het bier hield Louis in België. Slim van Pa Dupont: hij hield zijn zoon in de buurt én hij kreeg er mooi bier voor terug! Louis maakte de brouwerij tot een succes. De brouwerij maakt één van de oudste saison bieren van België en maakte daar sinds 1990 ook deze biologische versie van, waarmee ze in 2015 een Brusselse bierprijs won. Na de eerste slok zijn we even stil. We proeven van alles, maar vinden het lastig onder woorden te brengen wat we precies proeven. Ik schreef op dat ik hem ‘complex, maar in balans’ vind. Nu ik dat twee dagen later teruglees heb ik ook geen idee wat dat betekent. Deze saison heeft vrij veel koolzuur wat me doet denken aan Tsjechisch pils, al heeft de Dupont duidelijk meer body en diepgang. Zoals je van een Saison mag verwachten proeven we ook wat kruidigs en hop. Patrick vindt dat er wat te veel koolzuur in zit en herkent geen uitgesproken smaak. We vinden het een prima biertje, maar snappen niet zo goed waarom het een wedstrijd won. We geven hem deze biologische Saison van Dupont een 7.

Belgoo Blond 33cl – 6.4%
In dit blondbiertje van brouwerij Belgoo uit Vlaams Brabant zitten drie graansoorten: gerst, spelt en tarwe. Het eerste dat opvalt bij het inschenken is de mooie kleur en de geur van hop. Harrie noemt hem ‘aangenaam bitter´ en ‘fris, hoppig’. Patrick en ik vinden het een zomers terrasbier, al is 6,4% wellicht wat veel voor op een terras. Het bier is hoppig, fruitig en we herkennen een beetje citrus. Het is een biertje anno nu. Dat meelift op de populariteit van hoppige bieren als de IPA, zonder daarin door te slaan (zoals in mijn ogen veel IPA doet). Zeker een biologisch blond bier dat we vaker willen drinken. We geven hem een 7,5.

Fasoli Gino Perquattro Ambiziosa 50cl – 7%
Deze biologische dubbel wordt gebrouwen onder supervisie van Fasoli Gino, een Italiaanse wijngaard die ik ken van onder andere hun heerlijke Pinot Grigio Bianco. De Italianen gebruikten voor dit bier een hoop Duitse biologische gerstemout waardoor het een hoge mout-water ratio heeft. En het bier is niet gefilterd of gepasteuriseerd. Het eerste dat ons opvalt is de mooie roodbruine kleur en de geur van kersen. Patrick vindt dat hij een mooie balans heeft tussen zoet en bitter. De eerste slok is verrassend, maar we vinden hem daarna snel wat saai worden. De kersengeur maakt hem behoorlijk fruitig, maar dat vervliegt ook snel. Harrie vindt een halve liter van dit bier eigenlijk te veel. We geven hem een 6,3.

Oudstrijder Dobbel Tripel 33cl – 7.8%
De brouwer van deze Oudstrijder, Brouwerij Strubbe, is net zo oud als België. Beide zijn opgericht in 1830. Strubbe was boer én bierbrouwer en op zijn akkers werd in zowel de eerste als de tweede wereldoorlog gevochten. Een oorlogsbier met een etiket vol patriottisme. Ook deze Oudstrijder heeft een mooie kleur: bruin-rood, bijna als cola. We zijn onder de indruk van de volle, rijke smaak van dit robuuste bier. We zijn er nog steeds niet achter of het nou een dubbel of een tripel is. Hij ziet eruit als een dubbel, maar smaakt meer naar een tripel. Ik denk dat hij goed past bij een stevige herfstmaaltijd, Patrick heeft zin om de open haard aan te steken en Harrie schrijft ‘lekker!’ op. We geven deze biologische Oudstrijder Dubbel Tripel een 8,2 waarmee hij op de gedeelde eerste plaats komt in onze test.

Caracole Nostradamus Bio 33cl – 9%
De brouwerij van Caracole is gevestigd in het plaatsje Falmignoul, helemaal onderin Wallonië. Daar brouwen ze als enige brouwerij in Europa nog houtgestookt. Met 9% alcohol is dit het zwaarste biertje uit deze test. Bij het inschenken valt op dat de Nostradamus wat troebel is. Harrie en Patrick vinden hem lekker zoet. Verder herkennen we allemaal aan smaak die ons aan koffie doet denken. Harrie houdt niet van koffie. Patrick wel, maar hij geeft aan dat dat niet automatisch betekent dat hij bier met koffiesmaak ook lekker vindt en dat hij het wat overheersend vindt. Zelf denk ik wat rokerigs te ontdekken. We geven de Caracole Nostradamus Bio een 6,7.

Sidra Maeloc Dulce 33cl – 4,1%
We sluiten deze proeverij van biologisch bier en cider af met Sidra Maeloc Dulce. Op de website lezen we dat cider zijn oorsprong heeft in Noord-Spanje. Volgens de site zullen de Engelsen en de Fransen dat ontkennen, maar is Spanje toch echt de bakermat aller ciders. Bij het inschenken ruiken we een wat viezige geur. Gelukkig is dat het enige minpunt dat we kunnen ontdekken, want de geur proeven we niet terug en de smaak is heerlijk. Deze Sidra is vol van smaak. Harrie herkent er een boerderij in en schrijft op dat hij wat zurig is. Patrick herkent verschillende smaken en vindt deze Spaanse cider verfrissend, prikkelend en zoet/fris. Zelf vind ik het een volwassen drankje. Geen appelsap of frisdrank zoals sommige andere ciders, maar een interessante volle smaak met wat dierlijks erin dat mij aan leer doet denken. We geven de Sidra een 7,7 en daarmee een welverdiende derde plek.

De lekkerste biologische bieren en ciders van BiologischBier.nl

Eigenlijk is het onbegonnen werk om deze bieren en ciders eerlijk te vergelijken. Ze komen uit allerlei landen en het zijn allerlei soorten. Hoe vergelijk je een Saison met een Dubbel? Of een Blond met een Tripel? Laat staan een cider? Onze top 3 geeft dan ook vooral onze persoonlijke mening weer welke van de biologische bieren en ciders wij vaker zouden willen drinken. Wat mij vooral op is gevallen is de grote verscheidenheid aan biologische speciaalbieren die te koop is. In de ecowinkels liggen vaak telkens dezelfde paar merken in het schap. Maar voor de échte bierliefhebber die ook wel eens wat anders wil drinken, is de keuze dus groot. En deze nieuwe webshop maakt al die smaken eenvoudig toegankelijk. Je krijgt ze gewoon thuis in een stevige kartonnen doos.

Voor de liefhebber dan toch onze top 3:

Budels Honing
Dit honingbier van Budels verraste ons met een zachte smaak. De honing is alleen subtiel aanwezig en dat is precies goed. Het heeft een eigen identiteit en deed ons denken aan karamel. En we kregen trek in een stoofpot of herfstig gerecht met wild of paddestoelen.

Oudstrijder Dobbel Tripel 33cl
Een robuust bier met een kleur die op cola lijkt. De volle smaak bevalt ons goed en ook bij dit bier krijgen we zin in een stevige maaltijd én de open haard. We weten nog steeds niet of het een dubbel of een tripel is, maar wel dat hij erg lekker is!

Sidra Maeloc Dulce 33cl
Deze biologische cider is vol van smaakt en zowel fris als warmzoet. Geen appelsap, maar een serieus en volwassen drankje met een dierlijke ondertoon. Een heerlijke cider die we graag vaker zouden drinken.

Alle scores van biologische bieren en biologische cijfers uit deze biertest

De rest van de scores uit deze biertest:

nr Naam Totaal Harrie Patrick Remi Prijs
1 Budels Honing 30cl 8,2 8 8,5 8 € 1,35
1 Oudstrijder Dobbel Tripel 33cl 8,2 8 8 8,5 € 2,49
3 Sidra Maeloc Dulce 33cl 7,7 7,5 7,5 8 € 2,69
4 Belgoo Blond 33cl 7,5 7,5 7 8 € 2,49
5 Saison Dupont Biologique 25cl 6,8 7 6,5 7 € 1,90
6 Caracole Nostradamus Bio 33cl 6,7 6,5 6,5 7 € 2,65
7 Aspall Organic Cyder 50cl 6,5 6,5 7 6 € 4,75
8 Fasoli Gino Perquattro Ambiziosa 50cl 6,3 6,5 6 6,5 € 6,49
Avatar
Remi van Beekum

In het dagelijks leven is Remi als Kiemfabriek vooral interim marketeer voor bedrijven en organisaties die de wereld wat mooier maken. Soms rond strategie of management en soms met de handen aan de knoppen in bijvoorbeeld campagnes. Thuis heeft Remi samen met Cecile en Emily een eigen voedselbos en permacultuurproject de Hommelgaard in een klein dorpje in Drenthe. Veel artikelen zijn vooral daarop geïnspireerd. 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.