29 aug Quiet Power: tips van Susan Cain voor introverte tieners
Na het terechte overweldigende succes van haar boek Quiet kan Susan Cain in mijn ogen weinig fout doen. Ze heeft het introversie op een positieve, constructieve manier op de kaart gezet. De opvolger, Quiet Power, speciaal voor tieners en adolescenten, stond dan ook al snel in mijn boekenkast. Er staan zeker nuttige tips in het boek, maar helaas is de setting wel erg Amerikaans en de toon wat te knuffelig.
Susan Cain en haar bestseller Quiet
Susan Cain is een Amerikaanse schrijver die in één klap wereldberoemd werd met haar boek Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking. Quiet wordt niet voor niets gezien als een van de beste non-fictieboeken van 2012. Het is geen zelfhulpboek met wat vage tips, maar veel meer een wetenschappelijke verhandeling over dit thema. En dan helpt het dat Susan Cain een prettige schrijfstijl heeft: zakelijk en beschouwend zonder dat het droog en saai wordt.
School, socializing, hobbies, home
Na een algemene uitleg en een test om te checken hoe introvert je nou eigenlijk bent, volgt het hoofddeel van Quiet Power. Aan de hand van de vier grote deelgebieden waar het leven van de meeste tieners uit bestaat, beschrijft Susan Cain waar introverten tegenaan kunnen lopen en hoe je daar als introvert mee om zou kunnen gaan. Een logische indeling waarmee ik hoop alvast iets in het vooruit te kunnen leren over mijn dochter en waarin ik vooral mijn eigen jeugd hoop te herkennen.
Stil en verlegen slachtoffer?
Die hoop blijkt voor een groot deel tevergeefs. Een te groot deel van het boek is wat mij betreft gefocust op de verlegen, stille introvert, terwijl lang niet elke introvert ook meteen verlegen en stil is. Getuige mijzelf bijvoorbeeld. Ik kan mij helemaal niet herinneren dat ik mijn tienertijd heb beleefd als dat ik bang was voor vragen van docenten en dergelijke. Ook mijn ongeveer net zo introverte man zegt zich zijn tienertijd niet zo te herinneren. Jammer.
Amerikaanse aai over je bolletje
Het knuffelen van die arme, onzekere, stille tiener in combinatie met hier en daar de mededeling dat introverten bepaalde dingen juist veel beter blijken te kunnen dan extroverten (leiding geven bijvoorbeeld), maakt dat Quiet Power als een aai over je bolletje met een vreemd bijsmaakje gaat voelen. Het hele boek doet me bijna twijfelen aan mijn eigen hoge score op introversie. Daarbij komt dat de setting van Quiet Power toch wel erg Amerikaans is met anekdotes over klassenpresidenten en al dat soort hiërarchisch gedoe wat vooral in Amerikaanse scholen zo standaard is.
Desondanks goede tips, ook voor de ouders
Gelukkig is Quiet Power geen totaal zinloos boek om te lezen. De hoofdstukken zelf zijn een aaneenrijging van anekdotes van jongeren en daarvan zijn een aantal zeker heel herkenbaar. Bovendien sluit elk hoofdstuk af met zinnige tips over hoe je, op je eigen, unieke, introverte manier, het beste uit jezelf kunt halen op het gebied van school, socializing, hobbies en home. Voor tieners meer dan welkom, maar ook leuk voor volwassenen; je bent immers nooit te oud om te leren.
Specificaties van het boek
- Titel: Quiet Power – Growing up as an introvert in a world that can’t stop talking / The secret strengths of introverts
- Auteur: Susan Cain
- Gepubliceerd in: juni 2016
- Uitgeverij: Penguin Books Ltd
- Aantal pagina’s: 270
- ISBN-13: 9780241273555
- Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Geen reactie's