De Real Meal Challenge: eindstand na 30 dagen #derealmealrevolutie

Tjonge, de 30-dagen challenge zit er al weer op! Zo lang als het in het begin leek, zo snel is de tijd voorbij gegaan gedurende mijn Real Meal periode. Nog een keer samengevat wat deze levensstijl inhoudt: koolhydraatarm, vetrijk eten zonder voorbewerkte mixjes, pakjes of zakjes. In de praktijk uit zich dit in: geen boterhammen, geen pasta, geen aardappels, maar wel vlees, zuivel, fruit, vet en vooral veel groenten. Het boek ‘De Real Meal Revolutie’ van Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot is hierbij mijn houvast geweest voor handige tips en tricks.

Terugkijken

In mijn startblog over de Real Meal Challenge gaf ik al aan dat diëten mij vreemd is, ik ben tevreden met mijn kleine BOB en voel geen noodzaak om streng op dieet te gaan. Het begin verliep dan ook ietwat zoekende. Het ontbijt bestond de eerste twee dagen uit gebakken eieren met spinazie, tomaat en spek. Maar dat vond ik veel te heftig, dus na wat gesnuffel op internet ben ik overgegaan op Griekse yoghurt (5% vet), mandarijn en walnoten. Heerlijk! En dat terwijl ik altijd koos voor het bruine boterhammetje met pure hagelslag. De lunches duren wat nu langer, want sla met komkommer, tomaat en vleeswaren kun je niet binnen 5 minuten verorberen zoals twee boterhammen met kaas. Maar de lunches zijn daarentegen wel smaakvoller. Het avondeten is een feestje: groente, vlees, alles gebakken in roomboter of uit de oven met een dikke laag kaas. Jummie…

Praktisch

Het boodschappen doen vergt in het begin enige inspanning, maar na twee weken is wel duidelijk wat je wel of niet kan eten. Ik merkte dat ik de supermarkt binnen kwam en direct begon te scannen: koekjes, siroop, chips, knabbels, krentenbrood… nee! Het valt me wel op dat de supermarkten vol staat met producten vol koolhydraten en suikers.

Het voorbereiden van alle maaltijden kost wel meer tijd. In mijn geval was het zelfs zo dat ik in de eerste week om zes uur al in de keuken stond om mijn lunch klaar te maken. Gaandeweg wordt dit makkelijker. Het avondeten blijft wel een tijdrovend klusje, maar ook ontspannend. Het vele snijden van de groentes heeft me een stuk bewuster gemaakt van wat ik eet. Qua houdbaarheid en geld is de challenge ook een eye-opener. De boodschappen zijn minder lang houdbaar, dus ik doe om de drie dagen boodschappen. Omdat we zo bewust alles opaten, hebben we ook minder weg hoeven gooien. En dat heeft uiteindelijk wat opgeleverd, want we gooiden nog wel eens wat weg. De boodschappen zijn in verhouding wel wat duurder dan voorheen. Er stonden vaker biologische producten op het boodschappenlijstje en ook andere producten vonden hun weg naar mijn mandje. Als voorbeeld: een pak hagelslag kost € 1,49 en doe je ongeveer 3-4 weken mee. Een bakje walnoten, 110 gram kost € 2,49 en doe je 3 dagen mee!

Hoe nu verder na de Real Meal Challenge?

De 30 dagen zitten er op. Op het moment van schrijven is het zondag 3 april en dat is de laatste dag van de landelijke Challenge. Via Twitter, Facebook en Instagram heb ik inspiratie opgedaan voor lekkere gerechten die mede-challengers hebben gemaakt. Voor mij heeft de challenge vooral een hele andere kijk van mijn eetgewoonten betekend, waar ik enorm van heb genoten. In plaats van in de comfortzone te blijven hangen, probeer ik nu producten uit en eet ik bewust anders, zelfs lekkerder en gevarieerder. De voorverpakte pakjes, zakjes en mixjes komen onze keuken niet meer in en standaard hebben we nu paprika’s, komkommer en courgette op voorraad.

Het stukje bewustzijn wat je eigenlijk allemaal na binnen werkt als je ‘gewoon’ de supermarktaanbiedingen volgt is voor mij erg waardevol. Tuurlijk heb ik gedurende de challenge een paar keer toegegeven aan een zwak moment dat ik naar chocolade hunkerde. Maar bij het maken van een boodschappenlijst voor de aankomende week, de eerste niet-meer-verplicht-real-meal-week, is mijn hoofd nog steeds bezig met de ‘goede’ producten. En dat zal ook zo blijven. Echter met een paar kleine aanpassingen: voor mijn opbouwende trainingsschema op de fiets heb ik meer energie nodig, dus er zal een aantal dagen in de week zijn dat er koolhydraten op het menu staan, anders ben ik te snel ‘op’ tijdens het fietsen. Maar de nadruk ligt op een ‘aantal’, ik ga absoluut niet meer elke dag koolhydraten eten. Mijn lijf heeft het niet nodig en ik voel me er goed bij. Sterker nog: zelfs beter, want mijn immer lastige darmen hebben de afgelopen 30 dagen als een feestje beschouwd en juichen een koolhydraat-arm leven toe. En daar geef ik grif aan toe, met uitzondering van af en toe een uitspatting in de vorm van chocolade!

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

3 Reactie's
  • Avatar
    Yvonne Schoutsen
    Geplaatst op 23:19h, 07 april Beantwoorden

    Ik herken me helemaal in je verhaal en ga net als jij door met goede producten.
    Alles wat je schrijft heb ik precies zo ervaren; leuk!

    • Avatar
      Marjan van Delden
      Geplaatst op 09:10h, 09 april Beantwoorden

      Goed te horen dat je het net zo hebt ervaren, Yvonne! Succes met het vervolg.

  • Avatar
    Christel
    Geplaatst op 20:48h, 10 juni Beantwoorden

    Hoi Marjan, Waarom neem je dan niet wat chocoladeshake tussendoor, vraag ik me af.
    Het recept staat in het boek en word aangeraden tussendoor te nemen.
    Ik maak een eigen brouwsel, au bain marie verwarmd met gemengde vetten roomboter, ghee en kokosolie, cacao, wat xylitol en kokosroom en melk.
    Dat laat ik opstijven in de koelkast. Bij lekkere trek of honger tussendoor neem ik een lepeltje ervan en eet het als een ijsje 🙂
    Door de vetten heb je ook geen trek meer in koolhydraten. Misschien fiets je daar nog beter op 🙂

Geef een reactie