Mijn Real Meal Challenge gaat beginnen! #DeRealMealRevolutie

Hoera! Ik ben een van de 200 mensen die vanaf 7 maart de uitdaging aangaat om minder suikers en koolhydraten te eten. Met behulp van het boek De Real Meal Revolutie van Tim Noakes, Sally-Ann Creed en Jonno Proudfoot zou dit een peulenschil moeten worden. Maar is dat wel een ‘hoeraatje’ waard?

Geen dieet gewend

Op dit moment ben ik nieuwsgierig, maar ook een beetje kritisch en huiverig. Diëten is mij vreemd; ik heb een gezond gewicht, weliswaar met een kleine ‘BOB’ (buik-over-broek) maar ach… Ik voel geen noodzaak om streng op dieet te gaan. Daar komt mijn nieuwsgierigheid ook vandaan; de Real Meal Revolutie moedigt namelijk aan om meer eiwitten en vetten te gaan eten en minder koolhydraten en suikers. Wat inhoudt dat granen en zetmeel uit de boze is, dus geen boterhammen! Maar daarentegen wel spek, bacon, eieren, groenten en volle zuivel. Daarnaast claimt men ‘dat dit niet het zoveelste dieet is dat je nooit volhoudt, geen modegril die je over een paar maanden weer vergeten bent, maar een terugkeer naar hoe mensen behoren te eten. Het is geïnspireerd door wat onze voorouders aten.’. Dat klinkt als het Paleo-dieet…

Kritisch op concept oerdieet

En dat is dan ook gelijk mijn kritische noot: want wat aten onze voorouders? Ik heb eens een seminar gevolgd over het Paleo-dieet, eten wat de oermens eet. Maar wie is mijn oermens? Als voorbeeld werd de oermens uit Papoea-Nieuw-Guinea naast een Inuit gezet. De eerste haalde 70% energie uit koolhydraten en 30% uit plantaardig eiwit en vet. Hun dieetkenmerken waren aardappels, knollen, fruit en kokosnoot. De Inuit haalde zijn energie voor 85% uit vet en 15% uit eiwit, hun dieetkenmerken: walvisvet, rendiervlees, vis en in de zomer aangevuld met noten, zaden en korstmossen (bron: HAN Sport en bewegen, Kennisteam Sports and Exercise Nutrition). Dat zijn twee heel verschillende uitgangspunten…

Eetprincipe ‘Banting’

Daarnaast wordt in het boek gesproken over een lifestyle en geen dieet, terwijl het woord ‘afvallen’ en ‘gewicht’ toch vaak in boek genoemd wordt. Het principe ‘low carb’ draagt hier zeker aan bij; dit is de basis van De Real Meal Challenge, maar het komt ook veel voor bij (crash)diëten. In het boek wordt het eetprincipe ‘banting’ genoemd. In een notendop: William Banting, een Londense begrafenisondernemer in 1862, was zo obees geworden dat hij per se wilde afvallen. Zijn arts, William Harvey, besloot tot een sprong in het diepe: hij beperkte de hoeveelheid koolhydraten die Banting mocht eten. Resultaat: Banting viel behoorlijk af en deelde zijn ervaringen. De basis voor het huidige LCHF-dieet (low carb high fat) was gelegd.

Real Meal Challenge

Het boek heb ik twee dagen voor de challenge ontvangen, een beetje kort dag om op maandag al goed te kunnen starten. Want een goede voorbereiding is het halve werk, vermeldt het boek: “verwijder al het eten dat niet voldoet aan de groene lijst in het boek.” Maar ja, met net de boodschappen voor de aankomende drie dagen binnen (ook rode bieten, die op de rode lijst staan), vind ik dat een beetje zonde. Dus voor de eerste dagen houd ik de basisregel aan: eet geen bewerkt en/of voorverpakt voedsel. En ik eet alvast geen brood. Manlief twijfelt nog of hij mee gaat doen aan deze challenge. Ondanks mijn kritische houding en de mij beloofde ongemakken van de eerste weken (obstipatie, hoofdpijn, minder energie), ga ik het proberen. Ik houd jullie op de hoogte van mijn challenge der challenges. En daarom ben ik huiverig… Houd ik het vol?

Je kunt mijn ervaringen en die van de verschillende personen die de uitdaging zijn aangegaan volgen via #DeRealMealRevolutie op Twitter.

Avatar
Marjan van Delden

Houdt van communiceren, marketing, coachen, motiveren en uitdagen en geniet van hardlopen, motorrijden, boeken, schoenen, uiteten, vrienden en vriendinnen.

2 Reactie's
 • Avatar
  Cecile Bol
  Geplaatst op 10:29h, 10 maart Beantwoorden

  Ik ben superbenieuwd hoe je deze challenge gaat ervaren! Je challenget wel wat af voor ons 😀 Succes!

  • Avatar
   Marjan van Delden
   Geplaatst op 22:08h, 10 maart Beantwoorden

   And I love it! Dus kom maar door met die challenges 🙂

Geef een reactie