Recensie boek ‘Weet wat je eet’ – stevige kost voor foodies

Overgewicht, diabetes, Alzheimer, hart- en vaatziekten, kanker: we worden tegenwoordig weliswaar ouder dan onze verre voorvaderen, maar hebben er ook een heel pakket aan ziekten bijgekregen. Volgens journalist Daan de Wit heeft dat voor een groot deel te maken met onze voeding. Hij beet zich vast in dit thema en behandelt in zijn boek ‘Weet wat je eet’ zo ongeveer elk onderzoek dat hij hierover heeft kunnen vinden. Vrolijk word je er niet van; wel een heel stuk wijzer.

Onbewerkte voeding

Een van de conclusies van Daan de Wit is dat de huidige koplopers in de wetenschap zo langzamerhand tot dezelfde inzichten komen als de nog primitief levende eeuwenoude stammen: bewerkt voedsel sucks big time. Het is bemoedigend dat we na eeuwen van landbouw en decennia aan geraffineerde, bewerkte rommel weer collectief tot die conclusie lijken te komen.

Weston A. Price

Een pionier op dit gebied was er al een krappe eeuw geleden. Tandarts Weston A. Price raakte gefrustreerd om het tandbederf van zijn patiënten en ging op zoek naar de oorzaak én de oplossing. Hij reisde de hele wereld over om de gebitten, botten en eetgewoonten van allerlei primitieve stammen te onderzoeken. Hij ontdekte onder meer de positieve effecten van onbewerkte voeding én (voornamelijk) dierlijke vetten. En hij ontdekte vooral het negatieve effect van bewerkte voeding.

Vet is helemaal niet slecht

Eet onbewerkt! Eet rijk aan vetten! Als je die twee mantra’s onthoudt, komt het waarschijnlijk allemaal wel goed met je. Onbewerkt, dat geloven we allemaal graag, maar vet…? Dat was toch juist ongezond…? Dat blijkt vooral de fantasie van een op faam beluste wetenschapper met tentakels in de juiste netwerken. Ja, zo simpel kan invloed zijn. Dat vet slecht is blijkt helemaal niet bewezen. Daarentegen blijkt uit alles dat suiker en andere snelle koolhydraten naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk zijn voor onze hedendaagse, slechte gezondheid. En langzaam, heeeel langzaam, begint dat inzicht tot een steeds grotere groep door te dringen.

weet-wat-je-eet-opmaak

Wat je denkt te weten over voeding blijkt onzin

In ‘Weet wat je eet’ haalt Daan de Wit zo’n beetje ieder voedingsadvies waar jij en ik mee zijn opgegroeid onderuit. Vergeet die 6 boterhammen per dag; volkoren is net zo slecht als wit, maar om andere redenen. En gepasteuriseerde melk heb je ook helemaal niks aan. En pas op met bepaalde oliën, want daarvan kan je omega 3 en omega 6 uit balans raken. Het stemt allemaal een beetje treurig, maar het is ook wel verfrissend om al die onderzoeken eens op een rijtje te zien. Daar kun je alleen maar je voordeel mee doen.

Voeding als medicijn

Gelukkig is er ook goed nieuws. Gezond eten kan werken als medicijn en dus kunnen we onszelf weer redelijk in het gareel eten. Voor de gemakzuchtige (of overweldigde) lezer is er een fijne samenvatting van drie pagina’s waarin puntsgewijs staat hoe je dat kunt aanpakken. Het toverwoord: onbewerkt eten. En dus niet te bang zijn voor vetten.

weet-wat-je-eet-achterkant

Confronterend en soms vervelend boek

‘Weet wat je eet’ is confronterend en op sommige momenten bijzonder vervelend om te lezen, zelfs voor iemand die al heel goed op weg is met gezond eten. Dit komt deels ook door de schrijfstijl van Daan de Wit. ‘Weet wat je eet’ mist een duidelijke kop, midden en staart. Zelfs in het laatste hoofdstuk staan nog alinea’s die qua inhoud niet hadden misstaan in de inleiding. Als lezer ga je niet van probleem, via uiteenzetting naar oplossing, maar word je steeds opnieuw met het probleem geconfronteerd. Dat schrikt eerder af dan dat het bijdraagt aan het overbrengen van de boodschap.

Stevige kost voor foodies

‘Weet wat je eet’ is zowel inhoudelijk als qua vorm geen boek voor beginners of voor de koffietafel. Wel een boek voor wie op zoek is naar verdieping en wetenschappelijke onderbouwing. Oh, en als je nog meer wilt lezen of bijvoorbeeld wilt weten waar je al die onderzoeken zelf kunt nalezen: check dan de website over het boek ‘Weet wat je eet’. Hier vind je een zee aan bronnen en extra’s.

Specificaties van het boek

  • Titel: Weet Wat Je Eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap
  • Auteur: Daan de Wit
  • Gepubliceerd in: oktober 2015
  • Uitgeverij: Scriptum
  • Aantal pagina’s: 276
  • ISBN-13: 9789055949557
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

4 Reactie's
  • Avatar
    Betty
    Geplaatst op 18:38h, 31 januari Beantwoorden

    Ha Cecile,
    Bij het zoeken naar meer informatie kwam ik op jouw site terecht. En je \’kritiek\’ sprak me wel aan. Dit boek werd vandaag besproken door Hilda Mossink, die voorstander is van \’pure voeding\’. Ik was erg benieuwd naar de inhoud ervan, want ik ben eigenlijk op zoek naar een soort \’handleiding\’ waarmee ik stapsgewijs mijn weekmenu\’s zodanig kan samenstellen, dat de ene dag in de andere overloopt (met restjes bijvoorbeeld) en dat ik niet voor de hele week boodschappen \’moet\’ doen.
    De informatie o er vetten, cholesterol, suiker en anders omgaan meet suiker op internet heeft me al een stuk wijzer gemaakt, maar ik ben dus benieuwd of die \’handleiding\’ in dat boek staat.
    Ik vind het boek (een beetje) duur om zo maar even aan te schaffen, want er staan al best veel kookboeken in mijn kast. Wie weet, help jij me een beetje bij het maken van mijn keuze.
    Hartelijke groet!
    Betty (Bol) 🙂

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 12:37h, 01 februari Beantwoorden

      Hai Betty,

      dit boek is juist geen handleiding, maar meer een overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten. Hoe je hier je eigen plan mee maakt is aan de lezer zelf.

      • Avatar
        Betty
        Geplaatst op 12:22h, 04 juli Beantwoorden

        Dag Cecil, echt grappig dit….
        Ik heb het boek toch vorige eeek aangeschaft enten dus nu aan de studie, in stukjes en beetjes want het is een hele kluif. Om maar in de sfeer van eten te blijven.
        Grappig omdat ik mijn mail aan jou tegenkwam bij het zoeken naar recensies op dit vlak.
        We zijn al wat jaren verder. Inmiddels kreeg ik een hersenbloeding en raakte ik linkszijdig verlamd, maar nu na ruim twee jaar voel ik me fitter dan in 2016. Meer rust, minder suiker en belastend eten heeft me gebracht op een mooi gewicht dat nu aardig stabiel blijft.
        Ik blijf bezig met zoeken naar een goede balans op verschillende gebieden.
        Hartelijke groet,
        Betty (Bol-Pasma)

  • Avatar
    Corien
    Geplaatst op 16:27h, 15 februari Beantwoorden

    Hallo!
    Ik vind het zelf echt een fantastisch boek!
    Je schrijft bij je kopje: “Confronterend en soms vervelend boek” dat je als lezer steeds opnieuw met het probleem wordt geconfronteerd. Volgens mij is dat juist de reden waardoor je als lezer steeds meer grip krijgt op de vele misverstanden die er zijn over voeding en waardoor het steeds duidelijker wordt wat nu echt gezond is en wat niet. Door steeds weer een stukje van het probleem te beschrijven en uit te werken kon ik als lezer langzaam aan mijn kennis om gaan zetten in mijn eigen leefstijl. Voor mij heeft het in ieder geval echt gewerkt.
    Maar ik snap wat je bedoelt. Het is geen boek om in één ruk uit te lezen. Af en toe moet je het boek even wegleggen, omdat je anders veel te veel info tegelijk krijgt. Zoals je al schreef; Best overweldigend!

Geef een reactie