04 okt Recensie: Ecofabulous, de vegan klassieker van Lisette Kreischer
Ik kan het mij al bijna niet meer voorstellen, maar een paar jaar geleden bestonden ze nog bijna niet: kookboeken met alleen maar vegan recepten met enkel plantaardige ingrediënten. Een van de weinige Nederlandstalige kookboeken in dit genre was Ecofabulous van Lisette Kreischer. Uitverkocht, maar in 2018 opgefrist en opnieuw uitgebracht. Heeft Ecofabulous de tand des tijds doorstaan? Ik sloeg aan het koken.
Lisette Kreischer?
Lisette Kreischer is een van de vaandeldragers van de vegan beweging in Nederland. En dat doet ze vooral door heel veel boeken te schrijven, waaronder Groente uit de zee en The Plant Pharmacy (van beide kun je nog een recensie verwachten op Eigenwij Blij). Ook had ze een belangrijke rol in de ontwikkeling van de befaamde Dutch Weed Burger. Een echte ondernemer dus.
Hoe was vegan koken in 2009?
Al bladerend valt mij vooral op hoeveel er eigenlijk de afgelopen tien jaar veranderd is op het gebied van veganisme én kookboeken. Er staan een aantal recepten in dit (op seizoenen ingedeelde) kookboek waar je nu niet meer mee weg zou komen. Een recept voor aardappeltjes met rozemarijn uit de oven bijvoorbeeld kun je tegenwoordig nog amper een recept noemen, maar Nigella Lawson is er ook groot mee geworden.
Andere recepten zijn juist heel uitgebreid, vooral de baksels. De bananencake bijvoorbeeld, die weliswaar wat kruimelig is, maar in mijn gezin unaniem als lekkerder wordt bestempeld dan het bananenbrood dat ik doorgaans met het recept van Anna Jones maak. Toch ook niet de minste.
Veel combinaties en ‘vegan truukjes’ in Ecofabulous zijn inmiddels inderdaad vegan klassiekers te noemen. De chocolademousse met avocado als basis bijvoorbeeld. Of hummus, uiteraard. Wel valt Lisette in dit boek veel terug op soja als alomtegenwoordige oplossing. Tegenwoordig is er op dat vlak meer variatie mogelijk, bijvoorbeeld (vooral) door het gebruik van noten. Als je om wat voor reden dan ook niets met soja te maken wilt hebben, kun je Ecofabulous beter in de schappen laten staan.
Sowieso is het duidelijk van Lisette in de periode dat ze Ecofabulous schreef fan was van een aantal producten: naast soja kom ik veel vanille, rozemarijn en zongedroogde tomaatjes tegen. Anderzijds, nergens kokosolie of cashewnoten. Zo zie je maar weer hoe modegevoelig ook veganisme is.
Helaas zitten er ook wel wat foutjes in de recepten. Ik weet niet of die er al in zaten en over het hoofd zijn gezien bij de herdruk of er juist tijdens de revisie in zijn gekomen. Zo zouden de bietjes uit de oven met rozemarijn zijn, terwijl ik toch echt tijm op de foto zie (lijkt mij ook lekkerder en zo heb ik ze uiteindelijk ook gemaakt). Het verhaal over sla bij de tomatentaartjes gaat over kropsla terwijl het recept veldsla en rucola bevat. De kastanjeslagroom heeft eerst maple syrup en later toch agave nodig. En dat is dan wat ik tijdens het testen ben tegengekomen. Dat is toch wel jammer, juist bij zo’n gewilde en gewenste herdruk van een uitverkocht kookboek.
Toch ben ik blij dat ik Ecofabolous nu in de boekenkast heb staan. Ik verheug mij erop om straks met mijn eigen vlierbloesem sprookjespannenkoeken te maken. Ook ga ik zeker de gevulde speculaas proberen. En de aardappelmayonaise was wat veel, maar wel een succes: aardappel als oplossing zal je niet snel vinden in een Engelstalig kookboek. En soms is het vooral gewoon lekker om even weer met andere ogen naar iets heel eenvoudigs te kijken, zoals de tosti met appel.
Specificaties van het boek
- Titel: Ecofabulous – koken in alle seizoenen
- Auteur: Lisette Kreischer
- Gepubliceerd in: april 2018, eerste editie in 2009
- Uitgeverij: Uitgeverij Orlando
- Aantal pagina’s: 160
- ISBN-13: 9789492086662
- Formaat: paperback
Evelyn Mathey
Geplaatst op 15:31h, 15 oktoberik have looked at this book but unfortunatelly the author does not understand so well nutrition and combinations of ingredients. For example All syrup are very unhealthy because the way they are processed to get the sugar out is not good for the body. It is not easy to be vegan/vegetarian because 90 % of the ” vegan and vegetarian” ingredients on the market are highly processed so it is best to cook only with some grains, cereals, nuts, kokos oil, vegetables and fruit from a true natural shop and not from the Albert Heijn.
Hein
Geplaatst op 15:34h, 15 oktoberklopt dat…ik ben helemaal me eens…supermarkt vegan en ingredienten zijn echt vreselijk slecht…