Recensie: de grit-factor, succes én geluk met behulp van grit

Iedereen kent ze: talentvolle mensen waarvan de carrière op het gebied van hun talent toch maar steeds niet van de grond komt. En links en rechts worden ze ingehaald door in onze ogen minder talentvolle personen. Wat mist de een en bezit de ander? Het antwoord is ‘grit’: een combinatie van passie en vastberadenheid. Angela Duckworth heeft haar academische leven gewijd aan dit concept en beschrijft in haar boek ‘De grit-factor’ hoe belangrijk grit is en hoe je meer gritty kunt worden.

Het toelatingsproces voor een militaire academie. Of welk schoolkind de nationale spellingswedstrijd zou winnen. Als onderzoeker zag Angela Duckworth vele plekken waar indicators van succes handig of gewoon interessant zijn. Overal bleek dat hard werken en niet opgeven in combinatie met het echt graag willen en het echt leuk vinden voor een groot deel bepalend was. Angela Duckworth raakte gefascineerd en beet zich vast in dit fenomeen.

Ze ontwikkelde de grit-schaal: een simpele test met 10 vragen waaruit blijkt hoe gritty iemand is. Op dit punt werd het boek nogal confronterend voor mij. Ik sta bekend als iemand met een hoge mate van zelfdiscipline; iemand die hard werkt en niet snel opgeeft. En toch scoorde ik maar heel gemiddeld. De oorzaak: ik werk weliswaar hard, maar heb mijn ware passie nog niet echt helemaal gevonden en wissel daardoor nogal eens van focus. Geen probleem, aldus Angela Duckworth: een passie/roeping komt niet tot je als donderslag bij heldere hemel, maar is iets dat je moet koesteren, zodat het langzaam tot iets concreets kan uitgroeien. Dat stemt hoopvol.

Als je een lage grit-score hebt, is het dus geenszins einde verhaal. Verre van dat. Hoewel Angela Duckworth ervoor pleit dat het belangrijk is om grit aan te leren gedurende je jeugd, ziet ze grit als verre van statisch. Wel wijst ze op het belang van de ‘growth mindset’ in plaats van de ‘fixed mindset’. Erop vertrouwen dat je je skills kunt veranderen en verbeteren is een belangrijk onderdeel van grit en in feite automatisch ook van het idee dat grit kan groeien.

Hoe je grit kunt laten groeien komt gelukkig uitgebreid aan bod in het boek. Sterker nog, slechts een derde gaat over wat grit precies is. De overige twee delen gaan over hoe je meer gritty kunt worden en hoe de buitenwereld kan helpen bij het kweken van grit. In het eerste geval hamert Angela Duckworth op het belang van welbewust oefenen, het vinden van een gevoel van roeping en relevantie in je werk en het leren omgaan met tegenslagen. Van buitenaf heb je vooral plezier van een ondersteunende maar veeleisende opvoeding (achteraf makkelijk praten…) en het jezelf omringen met gritty personen (in jouw vakgebied of anderszins).

Angela Duckworth zit zo goed in dit onderwerp zit, dat ze haar visie constant kracht kan bijzetten met wetenschappelijke onderzoeken en anekdotes van echt bestaande grit-iconen. En dat met een vriendelijke toon waarin de fascinatie van de auteur aanstekelijk doorklinkt. Het enige minpunt van alle anekdotes is dat deze na een tijdje wel wat repetitief van aard worden. Maar verder dan dat is er ruim 300 pagina’s gewoon geen speld tussen te krijgen.

Ik ben na het lezen van ‘De grit-factor’ in ieder geval vastberaden om die door de jaren heen ontstane waakvlam weer flink te doen opvlammen. Ik laat mij verdorie niet door zo’n simpel testje vertellen dat ik een lage grit-score heb! Ik zal Angela Duckworth wel eens even laten zien waartoe ik echt in staat ben als ik echt wil. Dus. I rest my case.

Specificaties van het boek

  • Titel: De grit-factor – De kracht van passie en doorzettingsvermogen
  • Oorspronkelijke titel: Grit
  • Auteur: Angela Duckworth
  • Gepubliceerd in: december 2016, oorspronkelijk ook in 2016
  • Uitgeverij: Lev.
  • Aantal pagina’s: 365
  • ISBN-13: 9789400507944
  • Formaat: paperback, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie