Recensie kookboek: vooral lekkere hoofdgerechten in Vegan Happiness

Ik kan het ook niet laten. Al minstens twee jaar beweer ik dat ik geen kookboeken meer mag kopen, maar er is altijd wel een excuus. Zoals het boek Vegan Happiness van Jessica Prescott dat mij tijdens een zwak moment aanstaarde in de plaatselijke kantoorboekhandel. Gelukkig maar, want het is een erg leuk kookboek waar ik inmiddels graag uit kook!

Wie is Jessica Prescott?

Jessica Prescott, de auteur van Vegan Happiness, komt origineel uit Nieuw-Zeeland en woont met haar gezin in het Europese walhalla voor vegans: Berlijn. Vegan Happiness is een kookboek in de categorie ‘bekende foodblogger schrijft een kookboek‘. Dat pakt soms goed uit en soms wat minder. Afijn, we kennen wellicht allemaal wel voorbeelden daarvan. Al bladerende leek het mij allemaal wel heel lekker, maar dat weet je natuurlijk pas echt als je uit een kookboek gekookt hebt en meerdere recepten in je eigen keuken (en met je eigen smaakpapillen) hebt uitgeprobeerd. Aan de slag dus.

U in plaats van je

Maar eerst een van de eerste dingen die mij opvielen aan het kookboek Vegan Happiness: Jessica Prescott spreekt de lezer regelmatig en consequent aan met ‘u’. Het zal wel iets over mijn psyche zeggen, maar ik was hier daadwerkelijk een tijdje van uit mijn doen. De u-vorm doet mij zo denken aan heeeeel erg oude kookboeken waarin je leert hoe je spruitjes moet koken voor je man die om half zes eten op tafel verwacht… Ik moest mij hier echt even overheen zetten, maar daarna went het gelukkig snel. Geen idee waarom hiervoor gekozen is. Misschien de invloed van de Duitse conventies? Ik heb het in ieder geval al jaren niet meer aangetroffen in Nederlandstalige kookboeken.

Geen tofu

Een tweede ding dat mij al snel opviel was de totale afwezigheid van tofu. Dat is wat mij betreft wel een welkome verademing. Tofu is een fijn product om mee te koken, maar het kan ook al snel een constant aanwezig standaardingrediënt worden evenals tarwe. Leuk dus om daar even bewust van af te stappen.

Voor het eerst ‘pulled vlees’ van jackfruit

Ik had al een tijdje een blik met jackfruit in de kast staan. Indien goed klaargemaakt schijnt deze vrucht namelijk de textuur van het oh zo hippe pulled pork te benaderen. En nu had ik ook eindelijk een recept. De saus was mij iets te zuur, maar de textuur is inderdaad erg verrassend vlees-achtig. En dat met een vrucht in plaats van soja! Zelfs mijn dochter van drie zat te smullen van de gevulde taco’s.

Voor het eerst curry maken met asafoetida

Een ander ingrediënt dat al lang in mijn kast stond te wachten was asafoetida. Dit Indiase spul stinkt behoorlijk en je hebt er dan ook maar weinig van nodig. Asafoetida voegt een heel mooie smaakdiepte toe. Jessica Prescott kookt er graag mee en dus kon ik er eindelijk ook mee aan de slag. Voor mijn peuter was het een brug te ver, maar mijn man en ik hebben echt genoten van de curry met kikkererwten en spinazie en de dal van linzen.

Eindelijk dus ook top vegan hoofdgerechten

Ik heb nog lang niet alle recepten uit Vegan Happiness uitgeprobeerd. Maar wat mij al wel opvalt is dat Vegan Happiness eindelijk een kookboek met vegan recepten is waarbij ook de hoofdgerechten bijzonder smakelijk zijn. Tot nu toe was mijn ervaring dat vegan kookboeken vooral uitblinken in de ontbijtjes, lunches en toetjes. De hoofdgerechten vond ik vaak maar zo-zo. Met kookboek Vegan Happiness ben ik echter helemaal happy. En dat had ik al geschreven voordat ik mij realiseerde hoe truttig dat, gezien de titel van het kookboek, klinkt, hahaha. Hier gaan we zeker nog meer uit koken. Ook een heel leuk kookboek om cadeau te doen aan een twijfelende bijna-veganist of een startende veganist.

Specificaties van het boek

  • Titel: Vegan happiness
  • Originele titel: Vegan goodness
  • Auteur: Jessica Prescott
  • Gepubliceerd in: mei 2017, origineel september 2016
  • Uitgeverij: Veltman Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 160
  • ISBN-13: 9789048314775
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie