Recensie: laat je het bos in sturen door het prachtige Bosboek van Sarah Devos

Hoeveel weet jij nog van biologie niveau basisschool? Sarah Devos kwam er tijdens een boswandeling met haar kleuter achter dat ze eigenlijk niks meer wist. Ze kon haar kind niet eens uitleggen wat het verschil tussen en spar en een den is. Ze liet het er niet bij zitten en beet zich vast in alles wat groeit en bloeit in bossen (en parken). Het resultaat is het fraai geïllustreerde ‘Het Bosboek’, dat je antwoord geeft op allerlei vragen die je als volwassene misschien wel niet meer durft te stellen. Je raakt er helemaal enthousiast van en hebt gelijk een hulpmiddel om je kinderen wat weetjes bij te brengen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het wel wat treurig vond om te lezen dat de Belgische Sarah Devos niet eens het verschil kon uitleggen tussen een den en een spar. Of een koolmees en een pimpelmees. Maar ja, zoveel mensen zoveel interesses, en als je al 20 jaar gedachteloos door bossen loopt of weinig in je tuin doet, dan ebt de kennis natuurlijk ook wat weg. En het fijne aan ‘Het Bosboek’ is dat je in sneltreinvaart heel veel leuke weetjes tot je kunt nemen zonder dat je je er dom bij zult voelen. Het staat nergens letterlijk, maar de insteek van het boek is duidelijk dat er geen domme vragen bestaan: vriendelijk en laagdrempelig.

In een prettig tempo leidt de auteur de lezer door het bos. Je begint met wat info over een goede voorbereiding en gaat daarna van bomen via andere planten richting de dieren. En deze komen ook van klein naar groot allemaal langs inclusief hun voetsporen en poep. Elk stukje uitleg is zeer beknopt en vast hier en daar voor echte biologen te kort door de bocht. Maar hiermee houdt de auteur het simpel zonder dat de toon neerbuigend of truttig wordt. De vele tekeningen maakte Sarah Devos zelf en zijn ondanks hun knuffelige uitstraling erg duidelijk. Hoe zat het ook alweer met het verschil tussen de tamme kastanje en de wilde kastanje? De ene kun je immers eten en de andere niet. En wist je al dat wanneer een kruisspin in het midden van haar web zit, dit vrij goed voorspelt dat het nog niet zal gaan regenen? En hoe onderscheid je een konijn van een haas? Allemaal weetjes waar zowel volwassenen als kinderen plezier aan zullen beleven en die het bos meer tot leven zullen laten komen.

Heel af en toe slaat Sarah Devos toch de plank mis. Ergens in het begin schrijft ze dat inmiddels iedereen wel weet dat je bij bliksem in je auto moet gaan zitten. Uh, huh? Wat is er gebeurd met domme vragen bestaan niet? Waarna ze uitlegt hoe je door te tellen kunt uitrekenen hoe ver weg het onweer is. Dat laatste lijkt mij juist een bekender feit dan het eerste advies. De afstand van onweer tellen doe ik al van jongs af aan; volgens mij de meeste kinderen? Maar vooruit. Veel erger vond ik het advies om een boswandeling leuk te maken voor kinderen door ze een vlindernetje te geven waarmee ze vlinders kunnen vangen. Huh? Als je vlinders voorzichtig vangt, kan het wellicht geen kwaad, maar ik vrees dat veel jonge kinderen hun vlindernet als een zwaard door de boslucht zullen hengsten (en terecht, daar ben je kind voor). En het meenemen van muggenspray naar het bos lijkt mij al helemaal uit den boze, zeker zonder uitleg over het verschil tussen giftige en minder giftige sprays. Ik zat met mijn ogen te knipperen toen ik deze tip las.

Maar! Veel meer kritiekpunten zijn er wat mij betreft niet op ‘Het Bosboek’ (overigens niet te verwarren met het ‘Bos Boek’ waar ik eerder wat over schreef). Ook het feit dat Sarah Devos in België woont en dus over België schrijft doet helemaal niets af aan de inhoud. Alle in het boek beschreven planten en dieren zijn ook in Nederland te vinden, met uitzondering van de wasbeer. Al met al is ‘Het Bosboek’ een fantastisch vormgegeven boek waarmee jong en oud vol enthousiasme en verwondering het bos zullen kunnen ontdekken.

Specificaties van het boek

  • Titel: Het Bosboek
  • Auteur: Sarah Devos
  • Gepubliceerd in: september 2017
  • Uitgeverij: M-Books
  • Aantal pagina’s: 168
  • ISBN-13: 9789022333853
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

2 Reactie's
  • Avatar
    Vlasje
    Geplaatst op 10:31h, 20 november Beantwoorden

    Auto vormt kooi van Farraday, bliksem glijdt er langs, binnen ben je veilig.

    • Avatar
      Cecile Bol
      Geplaatst op 10:44h, 20 november Beantwoorden

      Dat weet ik inmiddels ook al een paar jaar. 😀 Maar dat is niet iets wat een kleuter weet, toch? Terwijl je dan al wel dat tellen bij bliksem leert. Dat was mijn punt over het boek.

Geef een reactie