Recensie MAN. EAT. PLANT. – vegan kookboek met stoere recepten

Een vegan kookboek more or less speciaal voor mannen en dan geschreven door twee vrouwen. Ik geef toe, dat voelde in eerste instantie een beetje verkeerd. Maar auteurs Lisette Kreischer en Maartje Borst weten heel goed uit te leggen waarom ze voor deze insteek hebben gekozen. En bovendien heb ik nog nooit met zo veel plezier een week lang uit een kookboek gekocht, dan met MAN. EAT. PLANT. Fantastisch.

Waarom een kookboek speciaal voor mannen?

Mijn eigen man was meteen een beetje beledigd toen hij het kookboek zag liggen. Maar er zit wel wat in. De opkomst en verspreiding van plantaardig eten wordt vooral gedragen door vrouwen. Natuurlijk zijn er ook mannen die (vrijwel volledig) veganistisch eten, maar het komt toch een beetje soft over. Alsof je geen echte man bent. En alsof je als veganist alleen maar chiapap en rauwkost eet (nog los van of daar wel of niet iets mee mis is). En dat moet mijn man toch ook toegeven: hij zou niet snel bij een netwerkborrel zeggen dat hij vega(n) is. Hij eet dan gewoon niks en vreet bij thuiskomst de kast leeg. Ik durf wat vaker iets eetbaars voor mijzelf te regelen.

Stoere recepten én interessante portretten

MAN. EAT. PLANT. is vooral een kookboek met recepten die je laten proeven dat plantaardig eten krachtig, hartig en vettig van smaak kan zijn. Daarover straks meer. Maar daarnaast wordt een aantal vegan mannen geportretteerd (vaak in het bezit van baard). Ze vertellen waarom ze vegan zijn. Grappig genoeg blijkt het vaak een vrouw te zijn die ze een belangrijke zet in die richting heeft gegeven. Leuk als intermezzo tussen de recepten door.

Van ‘Stoere spruiten’ tot ‘Vuige vintage huzarensalade’

Al bladerende word ik enorm vrolijk van dit kookboek. Allereerst: prachtige fotografie. Natuurlijk, er staan barbecue-recepten in, maar ook heel veel andere gerechten. Uitgangspunt is vooral iets meer focus op smaak en stoere emotie en minder op superfood en frutsels. Dat zie je ook terugkomen in de namen van de recepten.

Een week lang eten uit MAN. EAT. PLANT.

Omdat dit kookboek zowel simpele als iets meer bewerkelijke recepten bevat, was het vrij eenvoudig om een reeks van dagen achter elkaar uit MAN. EAT. PLANT. te eten. We begonnen op donderdagavond met een captain’s dinner, in ons huis vroeger ook wel raasdonders met spek en in MAN. EAT. PLANT. ‘Plain sailing pirate’s dinner’. Gruwelijk simpel, maar toch lekker vullend voor op een doordeweekse dag. Ideaal voor als je weinig tijd hebt om te koken. Dit gaan we vaker eten.

Vrijdagavond maakte ik ‘Spaghetti meatless balls’. Dit zou ik een volgende keer anders maken. De vleesloze ballen zijn van brood gemaakt. Dat in combinatie met de spaghetti, maakt dit wel heel erg een verzameling loze calorieën. Een volgende keer meng ik wat cashewnoten met het ‘gehakt’ mee. Desondanks, de smaken waren weer goed.

Op zaterdag aten we twee gerechten. De ‘Vuige vintage huzarensalade’ en de ‘Kickass spinazieburger’. Die huzarensalade deed het later ook nog goed als lunch en komt volgend jaar zeker van pas bij een BBQ. Net als het piratendiner is gerookte tofu hier de star of the dish. Fantastisch product. Maar dan die spinazieburgers. Ja, het voelde bijna surrealistisch om zelf ‘cottage cheese’ van geschifte sojamelk te maken (gebruik een sojamelk met relatief veel soja, zoals Provamel!). Maar ik heb die avond meerdere keren gezegd: “Dit is voor het eerst dat ik met 100% zekerheid proef dat ik zonder vlees kan zonder iets te missen.” Zo zoutig, vettig, umami… Heerlijk! Zelfs mijn dochter at een halve burger en die haat spinazie.

Zondag aten we een snelle hap: ‘Pasta con funghi’. Een mooi voorbeeld van de hartige toegevoegde waarde van Marmite. Koopt allen. En dan niet voor op brood, maar meer als soort Maggi.

Maandag is het tijd voor zeekraal. De ‘zeemansstoof’ werd weliswaar afgekeurd door mijn dochter (die zeekraal verdorie met handen tegelijk naar binnen propt als ze het zelf mag plukken achter de dijk…), maar ook met dit gerecht viel ons op hoe umami de boel smaakt. Ik begin een trend waar te nemen in wat vegan gerechten stoerder en ‘mannelijker’ doet smaken.

Dinsdag bakt mijn man ‘Crusty shiitake fritters’ die we eten met gekookte aardappels en broccoli. Ik vind de spinazieburgers lekkerder, maar het is zo fijn om te merken dat je gezonde vleesvervangers in een handomdraai zelf kunt maken en de bakjes met ‘processed soy’ best eenvoudig links kunt laten liggen in de supermarkt.

Op de laatste dag van onze MAN. EAT. PLANT. testweek eten we de ‘Brocco rock burrito’. Mijn dochter haat broccoli, maar eet de aangebakken broccoli uit deze flapjes als eerste op. Vervolgens schept ze zonder zeuren alle overige inhoud van de burrito naar binnen. En uiteindelijk gaat de tortilla als pannenkoek naar binnen. Wow. Ook wij hebben wederom heerlijk gegeten.

Misschien was het geluk. Of hadden we de gerechten gewoon slim gekozen. Maar nooit eerder maakte ik mee dat we een kookboek uitgebreid testten en dat werkelijk alle recepten a) lukten, en b) heerlijk waren. Wat een fantastisch kookboek.

Specificaties van het boek

  • Titel: MAN. EAT. PLANT. – Hot, roasted, grilled, juicy & vegan
  • Auteur: Lisette Kreischer & Maartje Borst
  • Gepubliceerd in: september 2018
  • Uitgeverij: VBK Media / Kosmos Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 144
  • ISBN-13: 9789021569826
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie