Recensie: modern koken met de recepten van Anna Jones

Anna Jones had de dochter van Jamie Oliver en Nigella Lawson kunnen zijn. Maar dan wel enorm tegendraads en eigenwijs. In haar kookboek ‘A Modern Way To Cook’ staan ruim 150 snelle, leuke en slimme vegetarische en veganistische recepten. Voor mij dé culinaire ontdekking van 2015!

Wie is Anna Jones?

Hoewel ik toch wel ogen en oren heb voor de culinaire ontwikkelingen in Groot-Brittannië, was het bestaan van Anna Jones volledig langs mij heen gegaan. Mijn man had beter opgelet en dus kreeg ik haar kookboek, ‘A Modern Way To Cook’, deze zomer voor mijn verjaardag. Anna Jones werkte jarenlang als ‘food writer’ voor het team van Jamie Oliver en snapt zijn stijl dus dondersgoed. En daarnaast is ze gewoon een vrouw die haar eigen gang gaat en dan word je al snel ‘de nieuwe Nigella Lawson’ genoemd natuurlijk. Maar wat Anna Jones vooral bijzonder maakt is dat ze het praktische van Jamie en het huiselijke van Nigella combineert in verrassende vegetarische en veganistische recepten.

Toegankelijk hipster

Inmiddels heb ik al echt tientallen recepten uit ‘A Modern Way To Cook’ van Anna Jones gekookt. Wat mij hierbij opvalt is dat de recepten van Anna Jones behoorlijk ‘hipster’ zijn (boerenkool op gekke manieren enzo), maar desondanks behoorlijk toegankelijk (en gewoon lekker!). Zo maakte ik recent een belachelijk recept met tortillachips, boerenkool en maïs uit de oven. En het was achterlijk lekker en nog vullend ook.

anna-jones-a-modern-way-to-cook-kale-nachos

Veganistisch en vegetarisch

Alle recepten in ‘A Modern Way To Cook’ zijn vegetarisch en nog eens een groot deel is veganistisch en/of glutenvrij. En met een beetje fantasie of ervaring zijn veel van de vegetarische recepten alsnog veganistisch te maken. Je kunt het dus zo dierlijk of plantaardig maken als je zelf wilt. Vaak geeft Anna Jones dat gewoon zelf aan. Zo kun je bij de salade van pompoen, tomaat en zwarte bonen zowel Griekse yoghurt als kokosyoghurt gebruiken.

ervaringen-vegan-challenge

Voorraad op orde met Anna Jones

En hoe kom je dan aan die kokosyoghurt? Dat is toch enorm duur? Jup, dat is het. En dus maak je het lekker zelf. Ook daar heeft Anna Jones een recept voor (daarover later een artikel). Sowieso leerde ik allemaal slimme trucs van haar. Bonen in grote hoeveelheden koken bijvoorbeeld en vervolgens in porties ter grootte van een blikje invriezen. Maak gebruik van glazen bakjes en je bent helemaal eco en verpakkingsarm bezig! Sinds ik deze tip ter harte heb genomen heb ik bijna geen enkel blikje meer hoeven kopen. Scheelt geld en afval.

kokosyoghurt-maken

Eindelijk gezond ontbijten

Ik haat ontbijten. Ik heb dan gewoon nog geen zin in eten en wil vooral koffie. Anna Jones is de eerste die met een oplossing kwam die gezond is én die ik langer dan drie dagen kan volhouden. Heel simpel: een flinke jampot, 50 gram havervlokken, wat dingen om de boel mee op te leuken (bevroren fruit, kokosrasp, chiazaad, whatever) en 150 ml zuivelvrije melk. Deksel erop, beetje schudden en in de koelkast. De volgende ochtend staat je ontbijt gewoon klaar en als je nog geen honger hebt, kun je het meenemen naar je trein of bureau. Sinds kort ontbijt ik weer. Joepie!

Nog meer favorieten

Ik ben nog niet klaar met favoriete recepten uit ‘A Modern Day To Cook’ opnoemen. Natuurlijk, niet elk recept is een daverend succes, maar over het algemeen ben ik mega-enthousiast. Ook weer zo maf en hipster, maar wel heel gezond en lekker: salade van boerenkool, gebakken rijst, dadels, sumac en limoen. Hoe kom je erop? Nog een daverend succes: chocoladepotjes met zijden tofu en Earl Grey. Veganistische chocolademousse was nog nooit zo lekker, dat beloof ik je. Zeker als je cacao nibs gebruikt als garnering.

Het zal duidelijk zijn: ‘A Modern Way To Cook’ van Anna Jones is zonder twijfel mijn favoriete kookboek van 2015! Heb jij al iets van haar gekookt?

Specificaties van het boek

  • Titel: A Modern Way To Cook
  • Auteur: Anna Jones
  • Gepubliceerd in: juli 2015
  • Uitgeverij: Harpercollins Publishers
  • Aantal pagina’s: 352
  • ISBN-13: 9780008124496
  • Formaat: hardcover, ook verkrijgbaar als e-book
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie