Recensie The Plant Pharmacy – kruiden als medicijn

Een dag nadat we hadden besloten dat ik verantwoordelijk zou worden voor het ‘medicinale’ deel van onze tuin, zag ik The Plant Pharmacy liggen op de salontafel van mijn ouders. Toeval bestaat niet, zou je zeggen. In het boek beschrijft Lisette Kreischer allerlei geneeskrachtige planten en kruiden, inclusief (veganistische) recepten.

De kracht van planten

Lisette Kreischer is een van de aanjagers van de veganistische beweging in Nederland. Over dit thema heeft ze ook al veel kookboeken geschreven. Maar ondertussen heeft ze ook een kruidenopleiding gedaan en probeert ze zo veel mogelijk de dokter buiten de deur te houden met behulp van geneeskrachtige kruiden. Niet tegen gebroken benen en kanker, maar gewoon, ter ondersteuning van je weerstand en om je lichaam net een goed duwtje in de juiste richting te geven. Veel ziektes kan je lichaam immers best zelf aan.

“We lijken bang te zijn geworden voor de wildernis”

Dit vond ik meteen een erg rake quote op een van de eerste pagina’s van The Plant Pharmacy. Het is een confronterende waarheid waar ik zelf nu regelmatig tegenaan loop nu ik meer met inmaken, vreemde planten en wildplukken doe. Ik moet mezelf regelmatig een drempeltje over duwen, omdat ik bang ben mijn gezin te vergiftigen. En dat terwijl er, uiteraard met zorgvuldig beleid, zoveel te krijgen is van de natuur; vaak ook nog gratis of veel goedkoper dan in de supermarkt.

Van kruidenapotheek tot kookboek

The Plant Pharmacy trekt je langzaam die natuur in en probeert een paar van die drempels te slechten. Overigens begeleid door echt fantastische fotografie. Het eerste deel is vooral tekst en neemt je mee in vooral het glossarium van de kruidenapotheek. Wat is een tinctuur? Wat is een elixer? Dit is ook de plek voor een groot aantal disclaimers. Werken met een medicinale dosis aan kruiden is ook weer niet ongevaarlijk, immers.

Deel twee bestaat uit portretten van een aantal planten met geneeskrachtige eigenschappen, waaronder de paardenbloem en rozemarijn. Lisette beschrijft de geneeskrachtige werking van de plant, hoewel dit vaak wat breed blijft. De meeste kruiden lijken wel tegen alles te werken! Na het portret volgt een geneeskrachtig recept. Wel jammer dat deze drankjes vaak maar een maand houdbaar zijn en dan ook nog in de koelkast (die in ons geval nogal klein is).

Het laatste deel van The Plant Pharmacy is een kookboek oude stijl, maar dan wel gebruikmakend van dezelfde planten. Allemaal volledig plantaardig uiteraard. En nog steeds die fantastische foto’s!

Koken met geneeskrachtige kruiden

Van de ‘gewone’ recepten maak ik er twee. De brandnetelspaghetti is echt fantastisch. Het was wat moeilijk om voldoende brandnetel te vinden in de herfst. Die pluk je toch het gemakkelijkst in de lente. Maar wat een heerlijke, krachtige smaken. Dit maken we zeker weer.

Een heerlijk drankje blijkt de chocolademelk met rozemarijn. In beide gevallen vind ik het recept qua proces wat onnodig omslachtig, en dus gun ik mijzelf hier en daar wat shortcuts en in mijn ogen slimmere volgordes. Maar het resultaat mag er zijn. Van mijn ouders hoor ik dat de bietjes in wijn met salie erg lekker zijn.

Dodelijk simpel is juist het ‘Rosemary’s water’. Ik voel mij wat vermoeid en ben rakelings langs een griep gekropen. Een paar dagen lang tweemaal daags een kopje thee van water waarin rozemarijn heeft staan trekken zou de uitkomst moeten bieden. Ook hier kan ik niet helemaal meekomen in de omslachtigheid van het recept. Als het toch maar een paar dagen houdbaar is, waarom zou ik het dan uitschenken in een fles? Ik laat het in de pan staan in de koelkast. Hoei, dit smaakt echt naar rozemarijn! Ik kan moeilijk beoordelen of het echt geholpen heeft; daarvoor heb ik meer ervaring nodig. Maar het was zeker geen straf het te drinken.

Dit smaakt linksom of rechtsom naar meer

Maar wat is The Plant Pharmacy nu voor boek? Het is niet echt een kookboek en niet echt een kruidenboek. Maar is dat niet juist de bedoeling? Foodies zoals ik kunnen met The Plant Pharmacy ervaren dat er nog zo veel meer kan met kruiden. Lisette noemt ook een hoop boeken en bronnen waarmee je verder kunt als je interesse in geneeskrachtige kruiden gewekt is. Ik vermoed dat ik daar nog wel eens opnieuw over zal schrijven. Voor de mensen die juist al wat meer met kruiden doen, laat het wellicht proeven hoe gemakkelijk en lekker en voedzaam volledig plantaardige voeding kan zijn. The Plant Pharmacy is een fijne, welkome en uitnodigende brug tussen beide werelden.

Specificaties van het boek

  • Titel: The Plant Pharmacy – Koken met de kracht van de natuur
  • Auteur: Lisette Kreischer
  • Gepubliceerd in: maart 2018
  • Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
  • Aantal pagina’s: 176
  • ISBN-13: 9789021566337
  • Formaat: hardcover
Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

Geen reactie's

Geef een reactie